Blogg

NASA sÀtter ett lanseringsdatum för Artemis I-uppdraget runt mÄnen

60-Ärsjubileum-mÄne-foto

En fullmÄne Àr i sikte frÄn Launch Complex 39B vid NASA:s Kennedy Space Center i Florida den 14 juni 2022. Artemis I Space Launch System (SLS) och Orion rymdfarkoster, ovanpÄ den mobila bÀrraketen, förbereddes för en vÄt generalrepetition för att öva pÄ tidslinjer och rutiner för lansering.

NASA/Cory Huston

NASA meddelade pÄ onsdagen att de planerar att lansera Artemis I uppdrag runt mÄnen sÄ tidigt som den 29 augusti. Det obemannade uppdraget kommer att fungera som ett test av NASA:s system för djuputforskning av rymden, vilket sÀkerstÀller att byrÄn Àr redo att skicka astronauter till mÄnen och vidare.

NASA:s Space Launch System (SLS)-raket och rymdfarkosten Orion kommer att skjutas upp frÄn Kennedy Space Center i Cape Canaveral, Florida, dÀr NASA ocksÄ kommer att testa sina nyuppgraderade Exploration Ground Systems.

NASA har ett tvÄtimmarsfönster för uppskjutning den 29 augusti. Skulle det datumet inte fungera har byrÄn ytterligare ett tvÄtimmarsfönster dÀr det skulle lanseras den 2 september, samt ett uppskjutningsfönster pÄ 1,5 timmar den september. 5.

Ingenting Ă€r sĂ€kert. NASA:s förberedelser mĂ„ste hĂ„llas pĂ„ rĂ€tt spĂ„r, plus att vĂ€dret mĂ„ste samarbeta – lanseringsdatumen faller pĂ„ toppen av orkansĂ€songen.

Artemis I Àr det första av tre uppdrag som kommer att kulminera med att NASA landar den första kvinnan och den första fÀrgade personen pÄ mÄnen. De Artemis uppdraguppkallad efter Apollos tvillingsyster, kommer att hjÀlpa NASA att etablera lÄngsiktig utforskning av mÄnen som förberedelse för mÀnskliga uppdrag till Mars.

Att förbereda sig för Artemis I har varit en lĂ„ng resa hittills. Även att ta SLS och Orion till startrampen Ă€r en stor hĂ€ndelse. I mars flyttade NASA den 322 fot höga rymdfarkosten och raketen pĂ„ 3,5 miljoner pund till startfĂ€ltet för första gĂ„ngen. Resan frĂ„n NASA:s fordonsbyggnad till startrampen var bara fyra miles – men det tog nĂ€stan 11 timmar.

Under de senaste mÄnaderna har NASA noggrant testat sina tidslinjer och procedurer inför lanseringen. ByrÄn gjort reparationer till sina fordon efter vad som kallas en vÄt generalrepetition.

Artemis I-uppdraget har tre huvudmÄl. Dess primÀra mÄl Àr att visa att Orions vÀrmesköld kan motstÄ den höga hastighet och höga vÀrme den kommer att uppleva under mÄnens ÄterintrÀde.

NÀr Orion kommer tillbaka frÄn mÄnen kommer den att fÀrdas omkring 24 500 miles i timmen, eller Mach 32, sa Artemis uppdragschef Mike Sarafin till reportrar pÄ onsdagen. Rymdfarkosten kommer att uppleva temperaturer som Àr hÀlften sÄ varma som solen utanför vÀrmeskölden.

“Det Ă€r mycket snabbare och mycket varmare Ă€n de temperaturer vi ser nĂ€r vi Ă„tervĂ€nder frĂ„n lĂ„g omloppsbana om jorden,” sa Sarafin.

VÀrmeskölden har genomgÄtt omfattande tester pÄ marken, sa han, men ingen aerodynamisk eller aerotermisk testanlÀggning kan Äterskapa förhÄllandena för att ÄtervÀnda frÄn mÄnens omloppsbana.

Artemis I:s andra mĂ„l Ă€r att demonstrera operationer och flyglĂ€gen för raketen och rymdfarkosten – alla faciliteter under alla uppdragsfaser. Under flygtestet kommer teamen att verifiera bĂ€rraketen och rymdfarkostsystemen som kommunikations-, framdrivnings- och navigationssystem.

Som en del av detta mÄl letar NASA efter ytterligare förtroende för att Orion, samtidigt som den bÀr mÀnniskor, kan tolerera den extrema termiska miljön i rymden. Orions huvudmotor och solpanelsvingarna kommer att behöva fungera som de Àr designade, och operationsteamen kommer att behöva hantera fordonet under alla flygfaser, frÄn förlansering till Äterkomst till jorden och ÄterhÀmtning.

Det tredje mÄlet Àr att hÀmta Orion efter splashdown. Medan ingenjörer kommer att fÄ data under hela uppdraget, kommer att hÀmta besÀttningsmodulen efter splashdown att ge information för att informera framtida flygningar. Det kommer att finnas tre skyltdockor ombord pÄ rymdfarkosten som hjÀlper NASA att förstÄ hur fordonet klarade sig.

Efter splashdown kommer tekniker att utföra detaljerade inspektioner av Orion, hÀmta data och ÄteranvÀnda komponenter som högprecisionsflygelektronik. Det kommer ocksÄ att tillÄta NASA att visa sina ÄterhÀmtningstekniker och procedurer inför framtida besÀttningsflyg.

Uppdraget har andra, icke-kritiska mÄl, som att distribuera 10 cubesat-nyttolaster.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK