Blogg

NASA “Holoports” en lĂ€kare och hans team till den internationella rymdstationen

NASA meddelade nyligen att de har testat en kommunikationsteknik som kallas “holoportation” – ett ord som lĂ„ter som om det Ă€r direkt ur en sci-fi-film med liten relevans för det dagliga livet. Men ordet Ă€r en kombination av “hologram” och “teleportation.” I oktober förra Ă„ret anvĂ€nde NASA denna innovativa 3D-teknik för att “holoportera” sin flygkirurg Dr Josef Schmid till den internationella rymdstationen medan han förblev fysiskt nĂ€rvarande pĂ„ jorden.

Tekniken skapade 3D-hologram av Dr Schmid och hans teammedlemmar och överförde dem sedan till rymdstationen för vad som verkade vara en liveinteraktion med astronauter. Holoportation tillÄter högkvalitativa 3D-modeller av mÀnniskor att rekonstrueras, komprimeras och sÀndas live var som helst i realtid, sa Schmid. Faktiskt, om det kombineras med mixed reality-skÀrmar som Microsofts HoloLenstillÄter tekniken anvÀndare att se, höra och interagera med fjÀrrdeltagare i 3D som om de vore nÀrvarande i samma fysiska utrymme, NASA sa i en pÄstÄende slÀpptes tidigare denna mÄnad.

holoportation nasa esa thomas pesquet inline holoportation josef schmid

NASA flygkirurg, Dr Josef Schmid ger en rymdhÀlsning efter att ha blivit holoporterad pÄ ISS den 8 oktober 2021Foto: ESA/ Thomas Pesquet

Det Àr vÀrt att notera att tekniken som anvÀnds för holoportation inte Àr ny. Microsoft har varit anvÀnder sig av det sedan Ätminstone 2016. Under tiden var NASA först med att anvÀnda holoortation i en sÄ extrem och avlÀgsen miljö som rymden, 2021.

“Detta Ă€r ett helt nytt sĂ€tt för mĂ€nsklig kommunikation över stora avstĂ„nd,” sa Schmid. “VĂ„r fysiska kropp Ă€r inte dĂ€r, men vĂ„r mĂ€nskliga enhet Ă€r absolut dĂ€r.”

NASA planerar att anvĂ€nda denna teknik i stor utstrĂ€ckning i framtida rymduppdrag för tvĂ„vĂ€gskommunikation dĂ€r mĂ€nniskor pĂ„ jorden förs till rymden och astronauter placeras tillbaka pĂ„ jorden – för medicinska, psykiatriska och familjekonferenser och för att ta med VIP till rymdstationen för att interagera med astronauter. Det finns ocksĂ„ möjlighet att kombinera denna teknik med förstĂ€rkt verklighet, enligt rymdorganisationen.


SÄ hÀr:

Tycka om LĂ€ser in…


AnnonsWeb Hyip

Relaterade inlÀgg

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK