Blogg

Mars Meteorite analyserad för tecken pÄ liv: HÀr Àr vad forskare fann

Den största frĂ„gan som forskare brottas med i förhĂ„llande till Mars Ă€r denna: Var den röda planeten nĂ„gonsin vĂ€rd för liv? Medan jakten pĂ„ att hitta liv pĂ„ Mars pĂ„gĂ„r, och med mer kraft Ă€n nĂ„gonsin tidigare, Ă€r det osannolikt att nĂ„got avgörande resultat kommer att hittas snart. NASA siktar pĂ„ att ta tillbaka prover frĂ„n mars Ă„r 2030 och bara analysera dessa kommer att klargöra om det fanns liv pĂ„ planeten. Men forskare studerar material frĂ„n Mars – i form av meteoriter. Forskare frĂ„n Lunds universitet i Sverige har undersökt en 1,3 miljarder Ă„r gammal meteorit frĂ„n Mars och fann att den hade begrĂ€nsad exponering för vatten. Med andra ord var det osannolikt att det fanns liv vid den specifika tiden och platsen.

Forskarna har anvÀnt neutron- och röntgentomografi, samma teknik som kommer att anvÀndas för att studera proverna som samlas in av Perseverance rover och kommer att hÀmtas tillbaka frÄn Mars, för att nÄ sin slutsats. De anvÀnde tekniken för att förstÄ om det fanns nÄgot större hydrotermiskt system, vilket i allmÀnhet Àr gynnsamt för livet. Röntgentomografi Àr en vanlig metod för att studera ett föremÄl utan att skada det. Neutrontomografi anvÀndes eftersom neutroner Àr kÀnsliga för vÀte.

VĂ€te Ă€r alltid av intresse för att hitta spĂ„r av liv pĂ„ en annan planet eftersom vatten (H2O) Ă€r en förutsĂ€ttning för liv som vi kĂ€nner det. “Eftersom vatten Ă€r centralt i frĂ„gan om det nĂ„gonsin funnits liv pĂ„ Mars, ville vi undersöka hur mycket av meteoriten som reagerade med vatten nĂ€r den fortfarande var en del av Mars berggrund”, sĂ€ger Josefin Martell, doktorand i geologi vid Lunds universitet. i en pĂ„stĂ„ende.

Fynden visar att en ganska liten del av meteoriten verkar ha reagerat med vatten. Detta betyder att provet frĂ„n marsskorpan “inte kunde ha tillhandahĂ„llit beboeliga miljöer som kunde hysa nĂ„got liv pĂ„ Mars” under den specifika perioden, skriver forskarna i studien publicerad i tidskriften Vetenskapens framsteg.

De hoppas att deras fynd kommer att hjÀlpa NASA forskare studerar proverna nÀr de förs tillbaka till jorden.

För det senaste tekniska nyheter och recensionerfölj Gadgets 360 pÄ Twitter, Facebookoch Google Nyheter. För de senaste videorna om prylar och teknik, prenumerera pÄ vÄr Youtube-kanal.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK