Bil

Linux 101: Vad Àr zombieprocesser?

Zombieprocesser borde inte vara ett problem pÄ ditt system. Men om de uppstÄr mÄste du veta hur du tar hand om dem. Jack Wallen visar dig hur.

NÀr du tÀnker pÄ zombies, vandrar ditt sinne förmodligen en ganska Romero-iansk vÀg. SlumpmÀssiga ghouls som inte vill nÄgot hellre Àn att öppna din skalle och Àta pÄ ditt tankekött.

Men inom Linuxs rike Àr zombies en helt annan varelse. UngefÀr.

SER: 5 Linux-serverdistributioner du bör anvÀnda (TechRepublic Premium)

Öppen kĂ€llkod: MĂ„ste lĂ€sa tĂ€ckning

PÄ Linux-plattformen Àr en zombie en ÄterstÄende bit av en död process som inte var eller inte har rensats upp ordentligt. En zombie skapas av program som kraschar eller inte Àr tillrÀckligt kodade för att hantera rensningen av en krasch eller utgÄng.

Tekniskt sett, nÀr en process dör, finns processbeskrivningen kvar i minnet och blir mÀrkt EXIT_ZOMBIE. Vid denna tidpunkt meddelas förÀldraprocessen att den underordnade processen har dött med SIGCHLD-signalen och förÀldern Àr tÀnkt att utföra vÀntesystemanropet, vilket gör att förÀldern kan samla in information frÄn den nu döda processen. Detta hÀnder i allmÀnhet nÀstan omedelbart. Men inte alltid.

Om en förÀldraprocess inte Àr korrekt kodad kan det hÀnda att den inte skickar ett vÀntesystemanrop, och zombien kommer att stanna kvar i minnet. Detta brukar inte vara ett problem. Men om för mÄnga zombieprocesser samlas in kan det orsaka problem med ditt system. Det största problemet Àr att dessa zombies anvÀnder process-ID:n som kan förhindra att andra processer körs.

SER: Hur-man-guide för Linux-administratörer (gratis PDF) (TechRepublic)

Om alltför mÄnga process-ID:n har förbrukats av zombies, hur listar du zombieprocesser? LÀtt.

Ge kommandot ps aux | grep ‘Z’ och om nĂ„gra zombieprocesser hĂ€nger runt, bör du se dem. Dessa zombieprocesser kommer att listas med ett tillhörande process-ID.

För att döda en zombieprocess kan du skicka SIGCHLD-signalen med kommandot döda -s SIGCHLD PID (DÀr PID Àr process-ID för den zomberade processen).

Vanligtvis bör du inte se nÄgra zombieprocesser pÄ ditt system. Men om ditt system beter sig konstigt (inte som nÀr du försöker chompa dina hjÀrnor), leta efter zombieprocesser och, om du hittar nÄgra, döda dem omedelbart.

Illustration: Lisa Hornung/TechRepublic

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK