Gardets

Lagstiftning och certifiering av XR-applikationer: utmaningar för adoption och spridning

Virtuell och förstĂ€rkt verklighet (VR och AR) – gemensamt kĂ€nd som utökad verklighet (XR) – kan komma till spelförĂ€ndrande anvĂ€ndning i undervisnings- och trĂ€ningsapplikationer, med tekniken som gör det möjligt för proffs att uppleva farliga situationer som inga trĂ€nare skulle vĂ„ga utsĂ€tta praktikanter för i den riktiga vĂ€rlden.

Andra fördelar med XR för trÀningsapplikationer inkluderar kostnadsfördelar, repeterbarhet av övningar och fjÀrranvÀndning av tekniken. TyvÀrr ligger mÄnga certifieringsorgan och institutioner fortfarande bakom kurvan pÄ XR-teknik eller Àr tveksamma till att acceptera virtuella miljöer som giltiga undervisnings- och testplatser.

PÄ South by Southwest i mars 2022 i Texas, USA, tittade en scendiskussion om Àmnen relaterade till metaversen, FrÄn buzz till verklighet: metavers nu och i morgon, pÄ regulatoriska utmaningar och möjligheter.

Geoff Bund, chef för mjukvarupartnerskap för headsettillverkaren Varjo; Vesa Koivumaa, tillvĂ€xtchef för industriutrustningsleverantören WĂ€rtsilĂ€; Miikka Rosendahl, grundare och VD för skaparen av den virtuella vĂ€rlden Zoan; och Leslie Shannon, chef för ekosystem och trendspaning för Nokia gav alla perspektiv frĂ„n grĂ€nssnittstillverkare, industriella anvĂ€ndare, metaverse-designers och infrastrukturleverantörer. (FörstĂ„ metaversen – en diskussion pĂ„ SXSW har mer information om deltagarnas företag.)

Nokias Shannon lyfte fram de fördelar som VR har för trÀning. TrÀning kan genomföras pÄ distans, och nybörjare kan hantera och förstÄ svÄranvÀnd, till och med farlig, utrustning i utmanande situationer.

VR-applikationer gör det ocksĂ„ möjligt för trĂ€nare att mĂ€ta ett brett spektrum av mĂ€tvĂ€rden för praktikanternas prestationer, vilket möjliggör mycket granulĂ€ra mĂ€tningar, sa hon och tillade: “Du kan se om nĂ„gon vet vad de gjorde.”

Labster, till exempel, Àr en utvecklare av virtuella labb för att hjÀlpa proffs utbilda nÀsta generations forskare. Marknaden för dessa typer av tillÀmpningar av VR har vuxit snabbt i flera Är.

RegelfrĂ„gor finns dock. NĂ€r praktikanter vĂ€l Ă€r klara med utbildningen kan mĂ„nga inte bli certifierade, eftersom VR Ă€nnu inte anses vara en trovĂ€rdig metod för att lĂ€ra sig verkliga fĂ€rdigheter, sa Shannon och tillade: “Vi mĂ„ste fĂ„ tillsynsmyndigheterna att komma ikapp.”

Varjos Bund bekrĂ€ftade sĂ„dana utmaningar och sa att hans företag arbetar i en mycket reglerad miljö för militĂ€ra, industriella och medicinska tillĂ€mpningar. Han sa att det tog Varjo tvĂ„ och ett halvt Ă„r att fĂ„ sin hĂ„rdvara pĂ„ en certifierad helikopterutbildning, och kommenterade “vi Ă€r fortfarande ikapp” i den reglerande vĂ€rlden för att anta och lita pĂ„ anvĂ€ndningen av VR.

WĂ€rtsilĂ€ har varit i molnet med sitt simuleringssystem redan sedan 2014, och antagit virtuella applikationer i ett tidigt skede. Men Vesa Koivumaa varnar för att institutioner och certifieringsorgan antar teknik mycket lĂ„ngsamt. SĂ„ Ă€ven om WĂ€rtsilĂ€ – eller industriella aktörer i allmĂ€nhet – kan vara en early adopter, mĂ„ste bĂ„de statliga och branschorganisationer acceptera dessa nya teknologier och tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt för att förverkliga den enorma potentiella AR- och VR-erbjudandet.

Den institutionella miljön och avsaknaden av ett allmÀnt accepterat regelverk har uppenbara konsekvenser för antagandet och spridningen av metaversrelaterade tillÀmpningar, vilket bidrar till de mÄnga lagliga minfÀlten.

Verkliga tillÀmpningar av XR

Inte överraskande har militÀren tittat pÄ anvÀndningen av AR och VR ganska lÀnge och driver adoptionen. I mars 2021 tilldelade den amerikanska armén Microsoft ett kontrakt pÄ 21 miljarder dollar för AR-headset, system och utbildning för att stödja soldater med slagfÀltskartor och enkel tillgÄng till intelligens genom att lÀgga över information pÄ synfÀltet.

PÄ senare tid, i maj 2022, anvÀnde ett par stridspiloter sina AR-headset för att utföra en tankningsmanöverövning. Det amerikanska flygvapnet utnyttjar ocksÄ tekniken sÄ att piloter kan trÀna luftstrider mot virtuella fiender.

Samtidigt har den amerikanska flottan Àndrat sin lÀroplan för flygtrÀning för första gÄngen pÄ ett halvt sekel 2021. Pilotutbildning kommer nu att anvÀnda sig av VR och AR. MÄlet Àr inte bara att ge bÀttre övningar, utan att förkorta tiden som krÀvs för att utbilda nya piloter.

Certifieringsframsteg för civil luftfart gÄr ocksÄ framÄt. I april 2022 godkÀnde Europeiska unionens luftfartssÀkerhetsbyrÄ (EASA) anvÀndningen av en VR-baserad trÀningsenhet för flygsimulering. VRM Switzerland utvecklade en enhet som kommer att hjÀlpa rotorcraftpiloter att öva riskfyllda manövrar i sÀkerheten i en virtuell miljö.

I maj 2022 undertecknade den amerikanska flottan ett kontrakt för 14 mixed-reality-system frÄn Aechelon Technology. Systemen, som integrerar Varjo-headset, kommer att anvÀndas i utbildningsprogrammet för tilt-rotor-helikoptrarna.

Utmaningar framöver

Bund nÀmner andra övervÀganden som kommer att pÄverka adoptionen. I Är upplever OpenXR-standarden Àntligen bred acceptans, men Bund varnar för att det finns mÄnga utmaningar och att Varjos partners fortfarande behöver betydande hjÀlp nÀr de skapar innehÄll.

Han diskuterade blockchain-teknologier, standarder och öppen kĂ€llkod som relevanta koncept för utvecklingen av metaversen och tillade: “Det finns för nĂ€rvarande ett fönster dĂ€r vi kan vĂ€gleda XR i en mycket positiv riktning.”

Zoans Miikka Rosendahl tror ocksÄ att blockkedjeapplikationer och Àgande av virtuella objekt har betydelse, vilket lyfter fram tidigare anstrÀngningar frÄn Nokia i Second Life som möjliggjorde Àgande av objekt.

Ägande Ă€r viktigt eftersom individer i metaversen kommer att anvĂ€nda virtuell mark och objekt för att skapa tjĂ€nster och applikationer. Utan Ă€gande kommer mĂ„nga applikationer att vara svĂ„ra att etablera – och blockchain-tekniken gör det möjligt för anvĂ€ndare att etablera och överföra Ă€gande.

Zoan var det första företaget som lanserade ett NFT (non-fungible token)/initial coin offering (ICO) frÄn Finland, och pÄ grund av den regelverk dÀr, var erbjudandet tvunget att ta hÀnsyn till mÄnga juridiska frÄgor som andra företag som lanserade frÄn mindre reglerade regioner skulle kunna ignorera.

FrÄgan om standarder och kompatibilitet Àr avgörande övervÀganden om adoption som kommer att krÀva nÀrmare samarbete mellan industriaktörer. För finansiella applikationer, sÄsom kryptovalutor och Àgande, kommer lagstiftande organ att behöva sÀtta ramar. Processen kommer att ta tid och snabb lösning av de mÄnga frÄgorna bör inte förvÀntas.

Men Ă€ven hĂ€r görs framsteg. I USA var det inte ens klart vilken institution som kommer att behöva upprĂ€tta relaterade regler förrĂ€n nyligen. Nu verkar det som att Commodity Futures Trading Commission (CFTC) kommer att vara ansvarig snarare Ă€n – som mĂ„nga branschaktörer hade förvĂ€ntat sig – Securities and Exchange Commission (SEC). Den mindre storleken pĂ„ CFTC har orsakat oro för att uppgiften skulle kunna övervĂ€ldiga tjĂ€nstemĂ€n, vilket resulterar i förseningar av lagstiftningsinsatser.

För nÀrvarande kommer mÄnga regulatoriska frÄgor och osÀkerheter att bromsa införandet av XR och metaversrelaterade och möjliggörande teknologier. Men i det lÄnga loppet kommer rÀttssÀkerhet att spela en viktig roll för att driva dessa tekniker över branscher och djupt in i ett brett spektrum av tillÀmpningar.

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK