Gardets

Lagstiftare vill att sociala medieföretag ska sluta fÄ barn fast

Alexis Tapia öppnar TikTok varje morgon nĂ€r hon vaknar och varje kvĂ€ll innan hon gĂ„r och lĂ€gger sig. 16-Ă„ringen frĂ„n Tucson, Arizona, sĂ€ger att hon har ett komplicerat förhĂ„llande till appen för sociala medier. Det mesta av det som blinkar över hennes skĂ€rm fĂ„r henne att le, som roliga videor som gör narr av pubertetens konstigheter. Hon gillar verkligen appen – tills hon har problem att lĂ€gga ifrĂ„n sig den. “Det finns miljontals videor som dyker upp”, sĂ€ger hon och beskriver #ForYou-sidan, den oĂ€ndliga strömmen av innehĂ„ll som fungerar som TikToks startskĂ€rm. – Det gör det vĂ€ldigt svĂ„rt att ta sig av. Jag sĂ€ger att jag ska sluta, men det gör jag inte.”

Granskning av barn, sĂ€rskilt tonĂ„ringar, och skĂ€rmar har intensifierats under de senaste mĂ„naderna. Förra hösten berĂ€ttade den tidigare Facebook-produktchefen som blev whistleblower Frances Haugen för en underkommittĂ© i den amerikanska senaten att företagets egen forskning visade att nĂ„gra tonĂ„ringar rapporterade negativa, beroendeliknande upplevelser pĂ„ deras fotodelningstjĂ€nst, Instagram. Skadorna var mest uttalade bland tonĂ„rsflickor. “Vi mĂ„ste skydda barnen”, sa Haugen i sitt vittnesmĂ„l.

Förslag om att “skydda barnen” har dykt upp över hela USA, i ett försök att stĂ€vja sociala mediers vanebildande lockelse hos sina yngsta anvĂ€ndare. Ett lagförslag i Minnesota skulle hindra plattformar frĂ„n att anvĂ€nda rekommendationsalgoritmer för barn. I Kalifornien skulle ett förslag tillĂ„ta förĂ€ldrar att stĂ€mma sociala medieföretag för beroende av sina barn. Och i den amerikanska senaten skulle ett omfattande lagförslag kallat Kids Online Safety Act krĂ€va att sociala medieföretag bland annat skapar verktyg som gör det möjligt för förĂ€ldrar att övervaka skĂ€rmtid eller stĂ€nga av uppmĂ€rksamhetssugande funktioner som autoplay.

Sociala mediers negativa inverkan pĂ„ barn och tonĂ„ringar har oroat förĂ€ldrar, forskare och lagstiftare i flera Ă„r. Men den hĂ€r senaste ökningen av allmĂ€nintresset verkar ha antĂ€nts i den speciella degeln av Covid-19-pandemin: FörĂ€ldrar som kunde ta skydd hemma sĂ„g hur deras barns sociala liv och skolliv helt och hĂ„llet förmedlades av teknik, vilket vĂ€ckte oro över tidsĂ„tgĂ„ngen pĂ„ skĂ€rmar. RĂ€dslan och isoleringen de senaste tvĂ„ Ă„ren har drabbat tonĂ„ringar hĂ„rt och har förvĂ€rrat det som den amerikanska kirurgen nyligen kallade “förödande” utmaningar för psykisk hĂ€lsa som ungdomar stĂ„r inför.

Barnen har gÄtt igenom vridningen. Kan ett hÄrt slag mot sociala medier bidra till att göra internet till en bÀttre plats för dem?

SkyddsnÀt

AnhĂ€ngare av den nya lagstiftningen har liknat Big Techs psykiska skador pĂ„ barn med farorna med cigaretter. “Vi Ă€r pĂ„ en plats med sociala medieföretag och tonĂ„ringar som inte olikt dĂ€r vi var med tobaksföretag, dĂ€r de marknadsförde produkter till barn och inte var okomplicerade mot allmĂ€nheten”, sĂ€ger Jordan Cunningham, medlem i Kaliforniens församling som leder AB 2408, tillsammans med församlingsmedlemmen Buffy Wicks. Lagförslaget skulle tillĂ„ta förĂ€ldrar att stĂ€mma plattformar som Instram, Tiktok och Snap om deras barn skadas av ett socialt mediaberoende. Sociala medieföretag har inte ekonomiskt incitament att sakta ner barnens rullning, och “offentlig skam kommer bara dig sĂ„ lĂ„ngt”, sĂ€ger Cunningham.

Men till skillnad frĂ„n de fysiska skadorna av tobak Ă€r det exakta sambandet mellan anvĂ€ndning av sociala medier och barns mentala hĂ€lsa fortfarande omtvistat. En högprofilerad studie som spĂ„rade ökningar av andelen tonĂ„rsdepression, sjĂ€lvskada och sjĂ€lvmord i USA sedan 2012 föreslog “tung digital medieanvĂ€ndning” som en bidragande faktor. Men ytterligare annan forskning har funnit att frekvent anvĂ€ndning av sociala medier inte Ă€r en stark riskfaktor för depression. Även de interna dokument som avslöjats av Haugen motstĂ„r varje enkel tolkning: Facebooks studie hade en urvalsstorlek pĂ„ endast 40 tonĂ„ringar, av vilka över hĂ€lften rapporterade att Instagram ocksĂ„ hjĂ€lpte till att motverka kĂ€nslor av ensamhet. Det Ă€r ocksĂ„ svĂ„rt att reda ut de psykiska skadorna frĂ„n sociala medier frĂ„n andra psykologiska skador i ett barns liv, som hĂ€lsorĂ€dsla under en pĂ„gĂ„ende pandemi eller hotet om skolskjutningar, som lĂ€mnar en bestĂ„ende psykisk belastning pĂ„ eleverna.

“MĂ€nniskor som försöker ‘skydda barn’ inom digitala utrymmen Ă€r ofta lite paternalistiska om det.”

Jenny Radesky, University of Michigan

Det finns ingen vetenskaplig konsensus om vad ett beroende av sociala medier Ă€r heller. “Jag Ă€r oroad över att de medicinska och psykologiska grupperna fortfarande tar reda pĂ„ vad som definierar ett digitalt beteendemĂ€ssigt “beroende” kontra andra termer som problematisk medieanvĂ€ndning, sĂ€ger Jenny Radesky, som forskar om barn, förĂ€ldraskap och anvĂ€ndning av digitala medier vid University of Michigan CS Mott barnsjukhus. Utöver sin forskning hjĂ€lper Radesky till att forma American Academy of Pediatrics policyagenda för barn och teknik. Hon arbetar ocksĂ„ med Designed With Kids in Mind, en kampanj för att öka medvetenheten om hur designtekniker formar barns onlineupplevelser.

Radesky föresprĂ„kar en mer nyanserad tolkning av relationen mellan sociala medier och ungas psykiska hĂ€lsa. “MĂ€nniskor som försöker “skydda barn” i digitala utrymmen Ă€r ofta lite paternalistiska om det, sĂ€ger hon. Vuxna med vĂ€lmenande betraktar ofta barn som föremĂ„l som ska skyddas, inte föremĂ„l för deras egen erfarenhet. IstĂ€llet för att fokusera pĂ„ minuter som spenderas pĂ„ skĂ€rmar, föreslĂ„r hon, Ă€r det vĂ€rt att frĂ„ga hur barn bygger normer kring teknik. Hur integrerar de det med resten av sina liv och relationer? Hur kan förĂ€ldrar, beslutsfattare och vĂ€ljare ta hĂ€nsyn till det?

Men inte alla förÀldrar Àr i stÄnd att engagera sig i en riktig dialog med sina barn om skÀrmtid. Detta stÀller till ett problem med eget kapital: De som arbetar med flera jobb, till exempel, kanske inte kan tillhandahÄlla skyddsrÀcken pÄ skÀrmtid, och deras barn kan vara mer benÀgna att överanvÀnda Àn barn till rika förÀldrar.

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK