Gardets

KryptoutlÄningsvÀrlden svajar under risk och turbulens

UtlÄning av kryptovaluta har hamnat i problem bland fallande vÀrden och riskfyllda satsningar.

Börjar med det höga mÄlet att konkurrera med traditionella banker, cryptocurrency-lÄnejÀttar och deras kunder stÄr nu inför finansiell ruin pÄ grund av deras riskaptit och en brist pÄ reglerande skyddsrÀcken.

Celsius Network, som avbröt uttag i mitten av juni, hade annonserat en till synes svÄrförenlig mix av rÀntor, debiterade bara 0,1 procent för lÄn, men betalade mer Àn 18 procent pÄ inlÄning.

Veckor senare förblev sparkonton, som uppgick till 11,8 miljarder dollar i mitten av maj, frysta.

“Celsius gĂ„r i konkurs pĂ„ ett eller annat sĂ€tt”, sĂ€ger Omid Malekan, professor vid Columbia University. “Även om de fĂ„r tillbaka 98 cent pĂ„ dollarn för sina insĂ€ttare, skulle ingen nĂ„gonsin vilja anvĂ€nda den.”

Sedan dess har andra operatörer rÄkat ut för ett liknande öde, frÄn CoinFlex till Babel Finance, som ocksÄ försökte sig pÄ utlÄning och var tvungna att frysa uttag, medan Voyager Digital var tvungen att begrÀnsa dem.

Dessa plattformar gjorde det möjligt för kunder att sÀtta in kryptovalutor och antingen fÄ rÀnta eller lÄna digitala pengar genom att anvÀnda sina besparingar som sÀkerhet.

“Det Ă€r riktigt synd att saker har kommit till den hĂ€r punkten,” sa en Celsius-anvĂ€ndare som kontaktades pĂ„ Reddit-plattformen, som pĂ„stod sig ha över 350 000 dollar bundna till lĂ„ngivaren.

“Det Ă€r klart att Celsius borde ha planerat för den hĂ€r typen av scenario,” tillade anvĂ€ndaren och talade pĂ„ villkor av anonymitet.

Den förödande sekvensen började med den kraftiga nedgÄngen av kryptovalutor, inklusive bitcoin som förlorat nÀstan 60 procent av sitt vÀrde under de senaste sex mÄnaderna.

Det sjunkande vĂ€rdet – som sjönk nĂ€r den globala inflationen accelererade och Rysslands invasion av Ukraina rasade vĂ€rldsekonomin – ledde till en kedjereaktion och tvingade lĂ„ntagare att tillhandahĂ„lla nya finansiella garantier eller omedelbart betala tillbaka lĂ„n.

Vissa lÄntagare, som det singaporiska investeringsföretaget Three Arrows Capital som nu Àr i likvidation, kunde inte tillhandahÄlla borgenÀrerna tillrÀckligt med kontanter för att tÀcka uttag och frysta kundkonton.

“Majoriteten av dessa företag hade tillhandahĂ„llit lĂ„n utan eller under sĂ€kerhet”, sĂ€ger Antoni Trenchev, medgrundare av Nexo, en annan kryptoplattform som han sa undvek problem genom att följa en striktare lĂ„nepolicy och “försiktig riskhantering.”

Till skillnad frĂ„n banker var dessa lĂ„ngivare inte skyldiga att hĂ„lla kontanter i reserv mot dĂ„liga lĂ„n. —’Djupt behov av reglering’—

En handfull delstater i USA har inlett eller utökat undersökningar av Celsius, och nÄgra, inklusive Alabama, beordrade förra Äret plattformen att sluta lÄna ut till sina invÄnare.

“Jag förvĂ€ntar mig att det kommer att bli ett mycket starkt tillslag över hela linjen,” sa Malekan. “Det finns mycket foder dĂ€r för regeringar att gĂ„ efter.”

Trots turbulensen förvÀntar sig de flesta observatörer att kryptovalutor ska ÄterhÀmta sig frÄn de nuvarande utlÄningsproblemen och tror inte att detta innebÀr ett slut för lÄn inom sektorn.

“Det Ă€r inte den vĂ€rsta kriskrypten har haft”, sa Charles Jansen pĂ„ S&P Global Ratings.

Malekan sa att situationen erbjuder en möjlighet att sÄlla bort svagare företag.

“Under en björnmarknad lĂ€r du dig vilka projekt som har ett kĂ€rnvĂ€rde och löser ett verkligt problem, jĂ€mfört med vilka som bara var en dröm.”

Vissa, som Trenchev, förvÀntar sig en stor konsolidering i sektorn med friska operatörer som Àter upp dem som har det kÀmpigt.

Episoden har ocksÄ ökat medvetenheten om riskerna med bristande statlig tillsyn.

“Det finns ett djupt behov av reglering, vilket Ă€r nĂ„got som alla inom omrĂ„det Ă€r överens om”, sĂ€ger Jansen, vars företag tĂ€vlar om att bli erkĂ€nd som riskbedömare i kryptovĂ€rlden.

I avsaknad av ett specifikt regelverk har marknadsövervakningen, Securities and Exchange Commission, tagit ledningen men till stor del med straffÄtgÀrder.

Flera lagförslag har lagts fram i den amerikanska kongressen under de senaste mÄnaderna som syftar till att ta itu med behovet av nÀrmare tillsyn, men ett tvÄdelat senatsförslag frÄn republikanen Cynthia Lummis och demokraten Kirsten Gillibrand har tagit fart.

Lagförslaget har mottagits vÀl av kryptogemenskapen, sÀrskilt eftersom det ger sektorns föredragna regulator, Commodity Futures Trading Commission, över SEC.

Vissa kritiker ser förslaget som för tillmötesgÄende.

“Det Ă€r tvĂ„parti i den meningen att senatorer frĂ„n olika partier ger kryptoindustrin i stort sett vad den vill ha”, twittrade Hilary Allen, professor vid American Universitys Washington College of Law.

“Det ger mest jurisdiktion över kryptotillgĂ„ngar till CFTC, som inte har nĂ„got investerarskyddsmandat och mycket fĂ€rre resurser Ă€n SEC,” tillade hon.


Bitcoin sjunker under $20 000


© 2022 AFP

Citat:KryptolÄnevÀrlden svajar under risk och turbulens (2022, 1 juli)hÀmtad 1 juli 2022 frÄn https://techxplore.com/news/2022-07-crypto-world-sways-turmoil.html

Detta dokument Àr föremÄl för upphovsrÀtt. Bortsett frÄn all rÀttvis handel i syfte att privata studier eller forskning, fÄr ingen del reproduceras utan skriftligt tillstÄnd. InnehÄllet tillhandahÄlls endast i informationssyfte.

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK