Bil

Kan du installera Linux pÄ en M1 Apple Silicon Mac?

Tux pÄ en MacBook Pro

Alla köper inte en Mac för att enbart köra macOS. Den dÄliga nyheten Àr att frÄn och med november 2021 Àr inbyggt Linux-stöd pÄ Apple Silicon Ànnu inte möjligt. Framsteg görs dock, sÄ lÄt oss ta en titt pÄ Linux pÄ Apple Silicon-historien hittills.

Uppdatering, 22/3/22: Tack vare Asahi Linux-projektet kan du nu testa Linux pÄ en M1 Mac med en offentlig alfaversion. Porten Àr Ànnu inte redo för masskonsumtion, eftersom flera funktioner fortfarande inte fungerar. Om du dock Àr angelÀgen om att komma igÄng, fortsÀtt och följ de medföljande installationsinstruktionerna.

Linux pÄ Apple Silicon: An Uphill Struggle

Före november 2020 anvÀnde Apple 64-bitars x86 Intel-processorer i alla sina Mac-datorer. Dessa anvÀnde samma arkitektur som de flesta kommersiellt tillgÀngliga Windows- och Linux-maskiner. Detta hade fördelar som Boot Camp som möjliggjorde dubbelstart av macOS och Windows, och inbyggt stöd för x86 Linux-distributioner.

Men under senare delen av 2020 beslutade Apple att gÄ all-in pÄ en ny typ av arkitektur, liknande den som anvÀnds i sina smartphones, surfplattor, klockor och smarta högtalare. Resultaten talade för sig sjÀlva, med M1-chippet som debuterade i MacBook Air, Macbook Pro och Mac mini som blÄste tidigare generationens Intel Mac-datorer ur vattnet i bÄde riktmÀrken och verklig prestanda.

M1 Macbook Air, MacBook Pro, Mac miniÄpple

Apple Silicon anvÀnder en helt annan arkitektur. Den Àr baserad pÄ ARM som krÀver en annan instruktionsuppsÀttning, och det betyder att programvara skriven för x86 inte Àr inbyggd kompatibel. För infödda Mac-applikationer Äterupplivade Apple Rosetta-transpilern som översÀtter och kompilerar x86-appar för den nya arkitekturen.

Apple gjorde den hĂ€r vĂ€xeln av en rad olika anledningar, inklusive stora prestandavinster och ett bĂ€ttre förhĂ„llande mellan prestanda och watt. Genom att göra det tog de ocksĂ„ bort möjligheten att köra vanliga x86-operativsystem. Eftersom Apple Silicon Ă€r ARM–baseradden lĂ„nar mycket frĂ„n ARM men programvaran mĂ„ste fortfarande anpassas specifikt för det.

PĂ„ riktigt Apple-manĂ©r Ă€r dessa skillnader proprietĂ€ra och hĂ„rt skyddade. De underbygger mĂ„nga av de framsteg som Apple har lyckats klĂ€mma in i sina senaste Mac-modeller, men detta utgör ett problem för Linux-stöd. Det finns redan Linux-distributioner som Ă€r byggda för “Ă€kta” ARM-baserade processorer, men Apple Silicon Ă€r ett annat odjur som krĂ€ver ett nytt tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt.

Apple Silicon Àr inte lÄst till macOS

Den goda nyheten Àr att Apple inte har blockerat osignerade kÀrnor frÄn att starta pÄ Apple Silicon. KÀrnan Àr en central komponent i ett operativsystem. Den finns alltid dÀr i bakgrunden och styr hur hÄrdvara och mjukvara kommunicerar med varandra. Osignerade kÀrnor Àr de som inte övervakas av Apple.

Det betyder att Apple har valt att inte lÄsa hÄrdvaran till en specifik typ av mjukvara. Bootloadern som körs innan kÀrnan kan ladda osignerade kÀrnor, vilket var en trevlig överraskning för mÄnga nÀr M1-chippet gjorde sin debut.

Apple M1 Chip SpecifikationerÄpple

Detta skiljer sig markant frÄn hur Apple strÀngt kontrollerar sina smartphones och surfplattor. Apple blockerar osignerade kÀrnor frÄn att köras pÄ iPhone och iPad, och företaget kunde ha valt att göra samma sak pÄ Mac ocksÄ. I framtida revisioner eller firmwareuppdateringar kan de fortfarande göra det.

För nĂ€rvarande Ă€r Apple Silicon “öppet” i den meningen att vem som helst kan prova att porta en anpassad kĂ€rna. Till skillnad frĂ„n iOS och iPadOS krĂ€vs inget “jailbreak” för att besegra Apples muromgĂ€rdade trĂ€dgĂ„rd. Förutsatt att ingen kod tas frĂ„n Apples programvara Ă€r operativsystem skrivna för Apple Silicon helt lagliga.

Naturligtvis betyder det inte att Apple Àr till hjÀlp i strÀvan att porta Linux till plattformen. Hittills har företaget inte gjort nÄgot motstÄnd, varför arbetet med att fÄ Linux att fungera pÄ den nya plattformen gÄr bra.

Linux-kÀrnan stöder Apple Silicon

I juni 2021 lades stöd för Apples M1-chip till den officiella Linux-kÀrnan. Detta gör att kÀrnan kan startas naturligt pÄ chipet som driver 2020 MacBook Air, Mac mini och 2021 iMac.

Att fÄ kÀrnan att fungera var ett viktigt tidigt första steg, men det finns mÄnga fler drivrutiner som behövs för att lÀgga till stöd för de olika kontrollerna och chipsen som driver Apple Silicon-maskiner. Dessa styr alla aspekter av normal funktionalitet: USB-stöd, ljud, strömhantering, möjligheten att kontrollera CPU-skalning och mer.

VÀgen frÄn grundlÀggande kÀrnstöd till fullt fungerande skrivbordsupplevelse Àr lÄng, men tack vare anstrÀngningarna frÄn nÄgra dedikerade och skickliga programmerare hÄller Linux pÄ Apple Silicon snabbt att bli verklighet.

GĂ„ in i Asahi Linux-projektet

Asahi Linux-projektet Àr ett kollektivt försök att föra Linux till Apples nya skrivbordsplattform. I september 2021 nÄdde projektet en viktig milstolpe. Apple-datorer som anvÀnder M1-chippet kan nu anvÀndas som stationÀra Linux-maskiner. TillkÀnnagivandet gjordes i ett blogginlÀgg pÄ Asahi Linux-bloggen.

En utvecklare, Alyssa Rosenzweig, twittrade om sin upphetsning:

BlogginlĂ€gget beskriver de framsteg som gjorts hittills, dĂ€r flera nyckel- och lĂ„gnivĂ„drivrutiner har slagits samman till Linux-kĂ€rnan 5.16. InlĂ€gget noterar att Ă€ven om inget GPU-stöd har lagts till Ă€nnu, “Ă€r M1:s processorer sĂ„ kraftfulla att ett mjukvarurenderat skrivbord faktiskt Ă€r snabbare pĂ„ dem” jĂ€mfört med jĂ€mförbara 64-bitars ARM-processorer.

Än sĂ„ lĂ€nge finns det bara ett alfa-installationsprogram tillgĂ€ngligt och det Ă€r riktat till utvecklare. Med tiden planerar Asahi Linux Project att slĂ€ppa en version av Arch Linux ARM som alla kan prova. Apples M1-chip Ă€r det första mĂ„let, men Asahi Linux Project noterar att “vi Ă€r i en unik position för att kunna testa att skriva drivrutiner som inte bara kommer att fungera för M1, utan kan fungera – oförĂ€ndrade – Ă€ven pĂ„ framtida chips. ”

Detta kan vara goda nyheter för MacBook Pro-Àgare som har de förbÀttrade M1 Pro- och M1 Max-chippen, men hur som helst, det verkar som om Asahi Linux-projektet har Ätagit sig att föra Linux till sÄ mÄnga Apple Silicon-enheter som möjligt.

Apple M1 Pro och M1 MaxÄpple

Kom ihÄg att detta projekt drivs av extremt begÄvade och hÀngivna entusiaster som arbetar outtröttligt med ett passionsprojekt. Om du Àr intresserad kan du stödja Asahi Linux-projektet med en donation, eller till och med Àgna din egen tid genom att direkt bidra till projektet.

AnvÀnd Linux via virtualisering idag

Även om du Ă€nnu inte kan köra Linux inbyggt, kan du fortfarande göra det med en virtuell maskin (VM). UTM Ă€r en app med en gratis och betald version (Mac App Store) som lĂ„ter dig emulera ett stort antal processorarkitekturer.

Detta inkluderar ARM64 vid nÀstan naturlig hastighet och x86-64 vid mycket lÀgre hastigheter. Vi rekommenderar att du hÄller dig till ARM64-versioner för prestandasyften, kolla in vÄr guide för att köra Linux pÄ Apple Silicon i en virtuell dator för fullstÀndig nedladdning.

Alternativt kan du övervÀga att köpa en bÀrbar dator som redan har bra Linux-stöd.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK