Bil

Kan du anvĂ€nda Emoji i Wi-Fi-nĂ€tverksnamn? đŸ€”

Ett tÀnkande ansikte emojii över en bakgrund av Wi-Fi-logotyper.ZinaidaSopina/Shutterstock.com

Om du Àr pÄ jakt efter knÀppa och roliga Wi-Fi-nÀtverksnamn, kanske du undrat om du kunde anvÀnda emoji. LÄt oss blÄsa dammet av en gammal standardmanual och gÄ till botten med saker och ting.

Emoji har funnits i över decennier – de dök upp först i slutet av 1990-talet pĂ„ japanska mobiltelefoner – och har sakta arbetat sig in i, till synes, allt. MĂ€nniskor anvĂ€nder dem i textmeddelanden, som videoreaktioner och överallt dĂ€r det behövs en kortfattad bild av en kĂ€nsla eller idĂ©.

SÄ med all emoji-mÀttnad, kanske du har undrat om du kunde slÄ en emoji (eller tio!) i ditt Wi-Fi-nÀtverks namn.

Du kan lÀgga Emoji (och mer) i nÀtverksnamn

Undrar inte mer, för de goda nyheterna Ă€r… du kan! Även om vi rekommenderar att du lĂ€ser hela artikeln för att fĂ„ hela bilden först.

Det kan tyckas kontraintuitivt att du kan anvÀnda emoji efter en livstid av att se grundlÀggande Wi-Fi-nÀtverksnamn, formellt kallade SSID, med grundlÀggande alfanumeriska namn som NETGEAR-938HE3 eller CoffeeShopFreeWiFi.

Men om du grÀver i de styrande standarderna för Wi-Fi, 802.11-standarderna som underhÄlls av Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), hittar du nÄgot överraskande: Den enda begrÀnsningen för att stÀlla in ett SSID för ett trÄdlöst nÀtverk Àr att det mÄste vara mellan 1 och 32 oktetter lÄnga, en oktett Àr 8 bitar data.

LÀmpligen uppfyller tecknen i UTF-8 Unicode Standard-teckenuppsÀttningen dessa kriterier och Àr ett giltigt alternativ för inkludering i ett SSID.

FrÄn och med Unicode 14.0 finns det 144 697 tecken, inklusive tecken för hundratals sprÄk och tusentals emoji-symboler. Emoji-symboler, intressant nog, Àr 2 oktetter, inte en enda oktett som tecknet A eller siffran 2.

SĂ„ varje emoji i ditt SSID rĂ€knas som tvĂ„ vanliga tecken i klartext – du kan ha ett SSID pĂ„ 16 emoji, ett SSID pĂ„ 30 tecken i klartext med en enda emoji, eller vilken kombination som helst mellan de tvĂ„ som ger upp till 32 totala oktetter.

Dricks: Att skriva emoji pÄ mobila enheter Àr enkelt men kan vara knepigt pÄ datorer. AnvÀnd kortkommandot Win+. pÄ Windows 10 och 11-datorer och Control+Command+Space pÄ macOS i valfri textruta för att dra upp emojivÀljaren.

Vi rullade ut tvÄ tillfÀlliga Wi-Fi-nÀtverk för att visa hur du kan anvÀnda emoji och symboler frÄn icke-engelska sprÄk för att skapa unika Wi-Fi-namn. SÄ hÀr ser den tillgÀngliga nÀtverksvyn pÄ vÄr iPhone ut med de tvÄ nÀtverken aktiva.

Exempel pÄ Wi-Fi-namn med okonventionella namnstrukturer, sett pÄ en iPhone.

Det Ă€r en grannes trĂ„kiga gamla NETGEAR07 SSID som lĂ€cker över till vĂ„rt luftrum, och dĂ„ kan du se vĂ„rt mycket mer intressanta “shruggie”-namn, ÂŻ\_(ツ)_/ÂŻ, som utnyttjar japansk katakana för att skapa intrycket av ett ansikte, och sedan en modern emoji i form av ett lĂ„s, 🔒.

SĂ„ lĂ€nge den fasta programvaran pĂ„ Wi-Fi-routern du konfigurerar inte begrĂ€nsar dig till mer grundlĂ€ggande teckenuppsĂ€ttning som bara A-Ö, A-Z och enkla tangentbordssymboler, Ă€r himlen verkligen grĂ€nsen nĂ€r det kommer till vilken emoji eller annat som helst. tecken du vill lĂ€gga in dĂ€r.

Du kan försöka berĂ€tta en hel emojii-historia i ditt SSID om du vill, som pĂ„ en fullmĂ„ne förvandlas en vampyr till en fladdermus, flyger till ett slott och slĂ„ss mot en ninja till döds: đŸŒ•đŸ§›â€â™‚ïžđŸŠ‡đŸ°đŸ„·âš”ïžđŸ’€

Kom ihÄg att du kan ha upp till 16 emoji. Vi anvÀnde bara 7 i det hÀr exemplet, vilket ger utrymme för en hel uppföljare till vÄr vampyr/ninja-berÀttelse.

Visst, du kan anvÀnda emoji, men borde du?

Du kanske frÄgar dig sjÀlv, bara för att du kan göra nÄgot, skall gör det du? Trots allt som gÄr tillvÀgagÄngssÀtt som 802.11-standarden tar till vilka tecken som Àr giltiga för anvÀndning i SSID-utrymmet, finns det nÄgra giltiga skÀl att hÄlla saker trÄkiga.

Att anvĂ€nda “exotiska” karaktĂ€rer Ă€r beroende av att tittaren har tillgĂ„ng till samma teckenuppsĂ€ttning för att förstĂ„ vad de tittar pĂ„, det krĂ€ver ocksĂ„ att de, i vissa fall, matar in dem. Medan de flesta enheter automatiskt upptĂ€cker Wi-Fi SSID sĂ„ att du inte behöver mata in dem manuellt, ibland gör du det.

NÀr det gÀller enheter dÀr du manuellt mÄste plocka ut SSID och lösenord pÄ en liten pekskÀrm med hjÀlp av de vanliga QWERTY-tangentbordssymbolerna, har du ingen tur nÀr det kommer till allt utöver den grundlÀggande uppsÀttningen. Det Àr ocksÄ ett krÄngel om du har enheter i ditt nÀtverk som du konfigurerar via kommandoraden eller startskript.

Dessutom kan ibland bisarra buggar dyka upp som det hÀr iOS 14-felet dÀr SSID:n med %-symboler i namnet permanent skulle inaktivera Wi-Fi-Ätkomst pÄ iPhone, vilket krÀver en enhetsÄterstÀllning. NETGEAR07 kan vara ett trÄkigt namn, men det Àr Ätminstone inte ett bryta-din-telefon-namn.

Och hej, Àven om gamla enheter eller oro för konstiga buggar inte berör dig, finns det fortfarande det stÀndiga problemet med emoji som har en förlorad-in-översÀttningseffekt.

Unicode för emoji kan vara standardiserad nÀr det gÀller de numeriska identifierarna för varje emoji, men hur emojin ser ut Àr det verkligen inte. Det Àr en liten sak, men ansikts- och mÀnniskoremoji översÀtts ofta dÄligt pÄ olika enheter.

Men om inget av det ger dig paus och du Àr villig att krÄngla med ditt nÀtverk och dina enheter i de sÀllsynta fall problem uppstÄr, varför inte ha lite kul. 802.11-standarden stöder packning av upp till 32 emojier i ditt Wi-Fi-nÀtverksnamn, sÄ lev lite. Du kanske bara Àr en ko och 31 bajs-emoji frÄn att verkligen uttrycka dig sjÀlv.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK