Gardets

Kampen om vilken anvÀndning av artificiell intelligens som Europa bör förbjuda

Under 2019 vakter pÄ grÀnsen till Grekland, Ungern och Lettland började testa en lögndetektor som drivs av artificiell intelligens. Systemet, som kallas iBorderCtrl, analyserade ansiktsrörelser för att försöka upptÀcka tecken pÄ att en person ljög för en grÀnsagent. RÀttegÄngen drevs fram av nÀstan 5 miljoner dollar i EU:s forskningsfinansiering och nÀstan 20 Ärs forskning vid Manchester Metropolitan University i Storbritannien.

RĂ€ttegĂ„ngen vĂ€ckte kontrovers. Polygrafer och annan teknik byggd för att upptĂ€cka lögner frĂ„n fysiska egenskaper har allmĂ€nt förklarats otillförlitliga av psykologer. Snart rapporterades Ă€ven fel frĂ„n iBorderCtrl. Medierapporter indikerade att dess lögnförutsĂ€gande algoritm inte fungerade, och projektets egen webbplats erkĂ€nde att tekniken “kan innebĂ€ra risker för grundlĂ€ggande mĂ€nskliga rĂ€ttigheter.”

Den hĂ€r mĂ„naden upplöstes Silent Talker, ett företag ur Manchester Met som gjorde att tekniken bakom iBorderCtrl upplöstes. Men det Ă€r inte slutet pĂ„ historien. Advokater, aktivister och lagstiftare driver pĂ„ för en EU-lag för att reglera AI, som skulle förbjuda system som pĂ„stĂ„r sig upptĂ€cka mĂ€nskligt bedrĂ€geri vid migration – med hĂ€nvisning till iBorderCtrl som ett exempel pĂ„ vad som kan gĂ„ fel. Tidigare Silent Talker-chefer kunde inte nĂ„s för kommentarer.

Ett förbud mot AI-lögndetektorer vid grĂ€nserna Ă€r en av tusentals Ă€ndringar av AI-lagen som övervĂ€gs av tjĂ€nstemĂ€n frĂ„n EU-lĂ€nder och ledamöter av Europaparlamentet. Lagstiftningen syftar till att skydda EU-medborgarnas grundlĂ€ggande rĂ€ttigheter, som rĂ€tten att leva fritt frĂ„n diskriminering eller att förklara asyl. Den betecknar vissa anvĂ€ndningsfall av AI som “högrisk”, vissa “lĂ„grisk” och slĂ„r ett direkt förbud mot andra. De som lobbar för att Ă€ndra AI-lagen inkluderar mĂ€nniskorĂ€ttsgrupper, fackföreningar och företag som Google och Microsoft, som vill att AI-lagen ska göra en Ă„tskillnad mellan de som tillverkar AI-system för allmĂ€nna Ă€ndamĂ„l och de som anvĂ€nder dem för specifika Ă€ndamĂ„l.

Förra mĂ„naden krĂ€vde föresprĂ„kargrupper inklusive europeiska digitala rĂ€ttigheter och plattformen för internationellt samarbete om papperslösa migranter lagen för att förbjuda anvĂ€ndningen av AI-polygrafer som mĂ€ter saker som ögonrörelser, tonfall eller ansiktsuttryck vid grĂ€nser. Statewatch, en ideell organisation för medborgerliga friheter, slĂ€ppte en analys som varnade för att AI-lagen som skriven skulle tillĂ„ta anvĂ€ndning av system som iBorderCtrl, vilket skulle lĂ€gga till Europas befintliga “offentligt finansierade AI-ekosystem pĂ„ grĂ€nsen.” Analysen berĂ€knade att under de senaste tvĂ„ decennierna gick ungefĂ€r hĂ€lften av de 341 miljoner euro (356 miljoner dollar) i finansiering för anvĂ€ndning av AI vid grĂ€nsen, till exempel profilering av migranter, till privata företag.

AnvĂ€ndningen av AI-lögndetektorer vid grĂ€nser skapar effektivt ny invandringspolitik genom teknik, sĂ€ger Petra Molnar, bitrĂ€dande direktör för det ideella Refugee Law Lab, och stĂ€mplar alla som misstĂ€nkta. “Du mĂ„ste bevisa att du Ă€r en flykting, och du antas vara en lögnare om inte annat bevisas”, sĂ€ger hon. “Den logiken ligger till grund för allt. Det stöder AI lögndetektorer, och det stödjer mer övervakning och pushback vid grĂ€nser.”

Molnar, en immigrationsadvokat, sĂ€ger att mĂ€nniskor ofta undviker ögonkontakt med grĂ€ns- eller migrationstjĂ€nstemĂ€n av ofarliga skĂ€l – som kultur, religion eller trauma – men att göra det ibland feltolkas som en signal om att en person döljer nĂ„got. MĂ€nniskor kĂ€mpar ofta med tvĂ€rkulturell kommunikation eller att prata med mĂ€nniskor som upplevt trauma, sĂ€ger hon, sĂ„ varför skulle folk tro att en maskin kan göra bĂ€ttre?

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

Vi Àr nu pÄ Telegram. Klicka hÀr för att gÄ med i vÄr kanal (@TechiUpdate) och hÄlla dig uppdaterad med de senaste teknikrubrikerna.

För alla de senaste tekniknyheterna klicka hÀr

För de senaste nyheterna och uppdateringarna, följ oss pÄ Google Nyheter.

LÀs originalartikeln hÀr

Förnekande av ansvar! NewsAzi Ă€r en automatisk aggregator runt globala medier. Allt innehĂ„ll Ă€r tillgĂ€ngligt gratis pĂ„ Internet. Vi har just ordnat det i en plattform endast för utbildningsĂ€ndamĂ„l. I varje innehĂ„ll anges hyperlĂ€nken till den primĂ€ra kĂ€llan. Alla varumĂ€rken tillhör deras rĂ€ttmĂ€tiga Ă€gare, allt material till deras upphovsmĂ€n. Om du Ă€r Ă€gare till innehĂ„llet och inte vill att vi ska publicera ditt material pĂ„ vĂ„r webbplats, vĂ€nligen kontakta oss per mejla – [email protected]. InnehĂ„llet kommer att raderas inom 24 timmar.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK