Gardets

Jag anvĂ€nde Galaxy Fold i en vecka … och jag lĂ€mnade tillbaka den

Att recensera smartphones Àr sÀkert ett roligt jobb. Du fÄr anvÀnda alla de senaste smartphones, frÄn prisvÀrda $100-sortimentet till $1000-flaggskeppen. Men vi Àr vid en tidpunkt dÀr de flesta smartphones som lanseras börjar kÀnnas ganska, eh, lÄt mig bara uttrycka det sÄ hÀr, trÄkigt. MissförstÄ mig inte, alla de senaste specifikationerna, inklusive de förstklassiga Snapdragon-kretsuppsÀttningarna, flera kameror med teleskopfunktioner och skÀrmar med hög uppdateringsfrekvens tar sÀkerligen smarttelefonupplevelsen till en ny nivÄ jÀmfört med vad det var nÄgra fÄ. för flera Är sedan. Det finns dock inte mycket unikt med dessa godisbarer. Det var dÄ jag insÄg att jag ville ha lite förÀndring. Jag ville prova nÄgot annat.

jag anvÀnde galaxy fold i en vecka... och jag lÀmnade tillbaka den - galaxy fold 1 recension 1

Den enda “annorlunda” kategorin, för att vara Ă€rlig, i smartphone-utrymmet just nu som vĂ€nder huvuden och kĂ€nns futuristisk och unik Ă€r hopfĂ€llbara. Det Ă€r inte mĂ„nga mĂ€rken som har försökt sig pĂ„ hopfĂ€llbara, eftersom en, tekniken Ă€r fortfarande mycket i sin linda, och tvĂ„, hopfĂ€llbara Ă€r dyra och inte nĂ„got alla har rĂ„d med. Motorola försökte sig pĂ„ hopfĂ€llbara enheter genom att Ă„teruppliva den berömda Razr som nu till och med har en efterföljare. Microsoft har precis lanserat sin Surface Duo, som rent tekniskt sett inte Ă€r en vikbar utan tvĂ„ separata skĂ€rmar som liknar LG:s tidigare implementering.

Men en av de tidiga pionjĂ€rerna inom hopfĂ€llbara telefoner, som vi alla vet, var Samsung. Första generationens Galaxy Fold kom ut i början av förra Ă„ret, men pĂ„ grund av vissa problem med den vikbara skĂ€rmen kom den aldrig i slutkonsumentens hĂ€nder. De lanserade dock en förnyad version senare som sĂ„ldes nĂ€ra $2000-mĂ€rket i USA och för Rs. 1 65 000 i Indien (som senare höjdes för att tillgodose ökningen av GST-priserna). Med mer generiska flaggskepp som iPhones eller Samsungs egna “S”- och “Note”-smarttelefoner som sĂ„lde nĂ€rmare $1000-mĂ€rket, var Fold inte en telefon som den genomsnittliga konsumenten kunde köpa.

FörstĂ„eligt, eftersom Fold var en första i sitt slag och första generationens teknik, var den dyr och inte perfekt. Tillsammans med det höga priset var konsumenterna ocksĂ„ oroliga för hĂ„llbarheten hos telefonen de betalar 2 000 USD för. Även om inte alla hade rĂ„d med Galaxy Fold vid lanseringen, tillkĂ€nnagav den början av en ny formfaktor för smartphones i framtiden. Stora skĂ€rmar viks för att passa i fickor.

Samsung följde sjÀlva upp Galaxy Fold med Galaxy Z Flip tidigare i Är. Medan det fortfarande var en hopfÀllbar, bestÀmde sig Samsung för att gÄ med en clamshell-design för Z Flip och Ästadkom nÄgra lovande förbÀttringar av dess gÄngjÀrnsdesign och kvaliteten pÄ skÀrmen som anvÀnds. Till skillnad frÄn den flexibla OLED-skÀrmen i plast pÄ Fold anvÀnde Z Flip ultratunt glas och gÄngjÀrnet kunde nu förbli öppet i vilken vinkel som helst.

jag anvÀnde galaxy fold i en vecka... och jag lÀmnade tillbaka den - galaxy fold 1 recension 4

Eftersom jag Àr en tekniknörd har jag noga följt metamorfosen av hopfÀllbara enheter och tror starkt pÄ att hopfÀllbara smartphones Àr framtiden. Jag hade faktiskt turen att anvÀnda Galaxy Fold förra Äret nÀr Samsung skickade ett recensionsexempel till oss och blev imponerad av hur lÄngt tekniken har gÄtt framÄt under de senaste Ären. TyvÀrr gavs telefonen till oss för bara ungefÀr en vecka vilket innebar att jag kunde anvÀnda telefonen i bara tvÄ dagar (tack vare min redaktör som utövade sina VD-befogenheter). Nu Àr tvÄ dagar naturligtvis inte tillrÀckligt för att bedöma en telefon, men det rÀckte för att fÄ mig att bli intresserad av hopfÀllbara.

Snabbspola fram till slutet av 2020, nÀr jag började bli uttrÄkad av monotona smartphonelanseringar, insÄg jag att jag behövde en förÀndring och bestÀmde mig för att spendera alla pengar jag sparade under lockdownen frÄn att inte Àta pizzor och gÄ pÄ slumpmÀssiga utflykter med mina vÀnner pÄ en Galaxy Fold. Observera att detta var efter att Samsung tillkÀnnagav Galaxy Z Fold 2, sÄ om ditt argument Àr varför jag köpte en Är gammal Galaxy Fold som ocksÄ efter att dess eftertrÀdare precis tillkÀnnagavs, Àr svaret priset. Jag hittade ett riktigt bra erbjudande (~Rs. 70 000/$950) för första generationens Galaxy Fold hÀr i Indien tack vare det faktum att enheten importerades frÄn Korea. Jag tog upp den och i samma ögonblick som jag packade upp den blev jag upprymd. Med tanke pÄ att min födelsedag bara var fyra dagar innan jag köpte telefonen kÀndes Galaxy Fold som den perfekta presenten till mig sjÀlv.

jag anvÀnde galaxy fold i en vecka... och jag lÀmnade tillbaka den - galaxy fold 1 recension 2

Jag stoppade in mitt SIM-kort och laddade ner alla appar jag behövde. Varje gÄng jag vecklade upp Galaxy Fold var bara nyhetsfaktorn tillrÀckligt för att jag skulle motivera priset jag betalade för den. Det handlade dock inte bara om vikbarheten. Trots att det var ett Är gammalt flög Snapdragon 855-chippet genom anvÀndargrÀnssnittet och alla appar jag körde, och upplevelsen av att konsumera YouTube-videor och Netflix-program pÄ den enorma skÀrmen var oövertrÀffad. Medan jag frÄn början förvÀntade mig att batteritiden skulle vara genomsnittlig, överraskade Galaxy Fold mig med solid uthÄllighet tack vare det faktum att Fold har ett Snapdragon-chip istÀllet för den vanliga Exynos-motsvarigheten som Samsung anvÀnder för sina telefoner i Indien.

Vid det hÀr laget var jag extatisk över mitt köp och fann mig sjÀlv otroligt lyckligt lottad som fick sÄ mycket. Det tog mig dock inte lÄng tid att börja hitta nackdelarna med vad som frÄn början kÀndes som ett perfekt paket.

jag anvÀnde galaxy fold i en vecka... och jag lÀmnade tillbaka den - galaxy fold 1 recension 3

LĂ„t oss först tĂ€cka skĂ€rmen. Medan den inre vikbara skĂ€rmen var en njutning att anvĂ€nda, var den externa skĂ€rmen pĂ„ Galaxy Fold för liten för att anvĂ€ndas för att göra nĂ„got produktivt. I en vĂ€rld dĂ€r den genomsnittliga skĂ€rmstorleken pĂ„ telefoner har brutit mot 6,5-tumsmĂ€rket, gav den lilla omslagsskĂ€rmen pĂ„ Fold mig svĂ„rt Ă€ven nĂ€r jag svarade pĂ„ aviseringar eftersom tangentbordet var för litet och smalt. Även om du kan anvĂ€nda tĂ€ckskĂ€rmen som en sökare för att ta bilder, Ă€r den för liten vilket betyder att jag var tvungen att öppna vikningen varje gĂ„ng, vilket ger det extra steget jĂ€mfört med en vanlig telefon.

Samsung har ÄtgÀrdat det hÀr problemet med Galaxy Z Fold 2 genom att lÀgga till en tÀckskÀrm som strÀcker sig över hela framsidan av telefonen. PÄ den första generationens Fold Àr dock tÀckskÀrmen inte sÀrskilt praktisk och gör att du vill öppna telefonen Àven för nÄgot som att svara pÄ ett meddelande som tar bÄde extra tid och anstrÀngning. Och ja, du behöver tvÄ hÀnder för att öppna den sÄ om en av dina hÀnder Àr upptagen mÄste du kÀmpa med att skriva pÄ den lilla omslagsskÀrmen.

Detta skulle fortfarande vara bra om skrivupplevelsen pÄ den inre vikbara displayen varit bra. Med tanke pÄ att innerskÀrmen pÄ Galaxy Fold Àr stor Àr den ocksÄ bredare Àn en vanlig smartphone i sitt utfÀllda tillstÄnd, vilket innebÀr att det i princip Àr omöjligt att hÄlla telefonen i en hand. Detta tar mig tillbaka till den tidigare punkten dÀr om en av mina hÀnder Àr upptagen och jag snabbt behöver sms:a nÄgon, Àr det helt enkelt omöjligt att skriva pÄ tangentbordet pÄ den interna skÀrmen ocksÄ eftersom det Àr spritt över ett stort omrÄde och Àven med den största hÀnder och de mest flexibla fingrarna, det finns inget sÀtt att du kan nÄ alla hörn av tangentbordet.

jag anvÀnde galaxy fold i en vecka... och jag lÀmnade tillbaka den - galaxy fold 1 recension 6

För att lĂ€gga till elĂ€ndet, om du Ă€r nĂ„gon som Ă€r starkt beroende av att svepa över ditt tangentbord för att skriva, kommer den inre displayen pĂ„ Galaxy Fold att göra dig besviken i detta avseende ocksĂ„ av tvĂ„ huvudskĂ€l – Ă„terigen, storleken pĂ„ skĂ€rmen Ă€r för större för att kunna svepa frĂ„n den ena Ă€nden av tangentbordet till den andra med tummarna, och för det andra innebĂ€r det faktum att den inre displayen Ă€r gjord av plast att den lĂ€tt kladdar ut och om fingrarna till och med Ă€r lite svettiga, kommer att kĂ€nnas grov pĂ„ plastskĂ€rmen och som ett resultat mĂ„ste du tillgripa att skriva utan svepgester.

Om du Àr som jag och du sms:ar eller gÄr igenom sociala medier medan du ligger i sÀngen, igen, Àr det helt enkelt inte praktiskt att hÄlla Galaxy Fold i utfÀllt lÀge för lÀnge eftersom du mÄste anvÀnda bÄda hÀnderna och de börjar göra ont efter ett tag. Att anvÀnda den i hopfÀllt lÀge innebÀr att du mÄste titta pÄ omslagsdisplayen som Àr för liten för dina sömniga ögon att lÀsa text pÄ under en lÄng period.

Det finns Àven andra mindre problem, som det faktum att gÄngjÀrnet Àr en rörlig del och det gjorde ljud ibland som inte var sÀrskilt lugnande. Med tanke pÄ att min enhet var importerad och det inte fanns nÄgon garanti var det alltid en frÄga om oro nÀr jag kan behöva spendera mer för att fixa en telefon som jag redan spenderat mycket pengar pÄ. The Fold har inte nÄgon form av IP-klassning (förstÄeligt) och Àven om det inte nödvÀndigtvis Àr en deal-breaker för mig, Àr det trevligt att veta att jag kan anvÀnda min telefon nÀr det regnar eller spilla ett glas vatten pÄ den av misstag och oroa dig inte för det.

Galaxy Fold Ă€r ocksĂ„ tjock och rejĂ€l men det hĂ€r Ă€r nĂ„got jag hade vant mig vid pĂ„ mindre Ă€n tvĂ„ dagar. Även om det kan tyckas som att de problem jag nĂ€mnde inte Ă€r sĂ„ stora nĂ€r man tittar pĂ„ helheten och den typ av produktivitet och nyhet som Fold för med sig med den enorma skĂ€rmen, sĂ„ slĂ„r det Ă€ndĂ„ syftet om jag kan springa tre fönster samtidigt med lĂ€tthet och gör anteckningar medan jag tittar pĂ„ en video och surfar pĂ„ webben, men jag kan inte utföra grundlĂ€ggande uppgifter som att enkelt sms:a eller blĂ€ddra genom sociala medier med ena handen medan jag Ă€ter med den andra.

jag anvÀnde galaxy fold i en vecka... och jag lÀmnade tillbaka den - galaxy fold 1 recension 5

Utan tvekan Àr Galaxy Fold ett verktyg som kan ge dig ett övertag med din produktivitet och multitasking. Det kan till och med ge dig ett övertag i ditt sociala liv nÀr du Àr ute och gÄr, eftersom det sÀkerligen kommer att vÀnda mÄnga huvuden nÀr du tar fram en pryl ur fickan och fÀller upp den för att avslöja en enorm display. DÀremot kÀnner jag personligen att en konventionell godisbar fortfarande Àr vÀgen att gÄ rent praktiskt.

En vecka efter att jag anvÀnde Galaxy Fold tog jag ett medvetet beslut att lÀmna tillbaka den. Lyckligtvis var sÀljaren jag köpte den av nÄgon som jag hade handlat med flera gÄnger tidigare och han gick med pÄ att ta tillbaka den utan att dra av nÄgra pengar. Efter att ha bytt tillbaka till OnePlus 8 Pro har jag inte lÀngre vÀnner som frÄgar om jag skriver med nÀsan och jag har inte heller Ängesten att skruva upp skÀrmen med nagelmÀrken.

Det rÄder vÀldigt lite tvivel om att Galaxy Fold Àr ett tekniskt underverk. Möjligheten att vika ihop en stor skÀrm och göra den försedd med fickor verkar fortfarande vara en scen frÄn en sci-fi-film. Nackdelarna jag nÀmnde kanske inte verkar lika problematiska förrÀn du faktiskt anvÀnder telefonen dagligen. Faktum Àr att om nÄgon sa till mig att en av de fÄ nackdelarna med Galaxy Fold var att jag inte kan skriva med en hand, skulle jag avfÀrda det och tycka att det Àr en ynka anledning att inte anvÀnda en hopfÀllbar telefon. Galaxy Z Fold 2, för den delen, verkar ha löst de flesta problem jag hade med Galaxy Fold genom att öka storleken pÄ omslagsskÀrmen.

I efterhand kĂ€nns konventionella candybar-telefoner bara mer praktiska och raffinerade jĂ€mfört med en hopfĂ€llbar. Min strĂ€van att uppleva en förĂ€ndring i vĂ€rlden av vardagliga, allestĂ€des nĂ€rvarande smartphones slutade med att jag gick tillbaka till en vardaglig, allestĂ€des nĂ€rvarande smartphone, för bara nĂ€r jag anvĂ€nde en teknik som inte Ă€r lika polerad förstod jag att uppskatta de mindre sakerna som bekvĂ€mlighet och anvĂ€ndarvĂ€nlighet . Jag antar att jag kommer att spara ihop till fler pizzor nĂ€r allt blir normalt. Åh vĂ€nta, iPhone 12 Ă€r nĂ€stan hĂ€r.

Relaterade inlÀgg

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK