Gardets

iPhone Back Tap: en cool ny funktion pÄ iOS 14 som du mÄste prova

Apple rullade nyligen ut sin senaste version av iPhone-operativsystemet, iOS 14, till alla anvÀndare vÀrlden över. Den nya uppdateringen tar med sig en rad spÀnnande funktioner tillsammans med nÄgra prestandaförbÀttringar. NÄgra av dessa nya funktioner inkluderar appbibliotek, bÀttre widgets, bild-i-bild-lÀge och Back Tap. Av dessa nya tillÀgg Àr en av de spÀnnande (och underskattade) funktionerna i partiet pÄ iOS 14 Back Tap.

iphone back tap

Men vad Àr Back Tap, och hur kan du anvÀnda det? HÀr Àr en guide som hjÀlper dig att förstÄ och anvÀnda funktionen pÄ din iPhone.

Vad Àr Back Tap, och vad kan du göra med det?

Back Tap Àr en ny tillgÀnglighetsfunktion pÄ iOS 14 som lÄter dig dubbel- eller trippeltrycka pÄ baksidan av din iPhone för att utföra en massa olika iOS-ÄtgÀrder. Den erbjuder dig hela baksidan av din iPhone för att utföra ett tryck, och möjligheten att tilldela vilken ÄtgÀrd som helst (frÄn en serie stödda) till antingen en dubbel- eller en trippeltryckning.

tillbaka kran i aktion

Du kan anvÀnda Back Tap-gester var som helst, vare sig det Àr startskÀrmen, lÄsskÀrmen eller i vilken annan app som helst. Och gesterna fungerar Àven med ett fodral pÄ. Men nÀr skÀrmen Àr avstÀngd/lÄst kan enheten inte kÀnna igen dubbel- och tretrycksgester och dÀrför misslyckas den med att utföra de lÀnkade ÄtgÀrderna.

PĂ„ vissa sĂ€tt liknar Back Tap-funktionen pĂ„ iOS 14 Double Tap som Google introducerade med Android 11 pĂ„ sina Pixel-telefoner. Och i allmĂ€nhet lĂ„ter dig utföra nĂ„gra olika Ă„tgĂ€rder – om Ă€n inte lika mĂ„nga som de som stöds pĂ„ iOS.

Back Tap stöds pÄ följande enheter:

  • iPhone X
  • iPhone XR
  • iPhone XS och XS Max
  • iPhone 11, 11 Pro och 11 Pro Max
  • kommande iPhones

Hur anvÀnder man Back Tap pÄ iPhone?

hur man anvÀnder back tap pÄ iOS 14

För att anvÀnda Back Tap Àr det första du behöver göra att uppdatera din iPhone till iOS 14. [You can refer to our guide on how to prepare your iPhone for the update here]. NÀr du har din telefon körd pÄ iOS 14 mÄste du gÄ över till InstÀllningar > TillgÀnglighet > Peka. I Touch-menyn, scrolla ner till botten och klicka pÄ Tillbaka Tryck.

Klicka nu pÄ Dubbelklicka. HÀr kommer du att se en lista över ÄtgÀrder som du kan utlösa med en dubbeltrycksgest pÄ baksidan av din iPhone. Dessa ÄtgÀrder listas under olika kategorier, sÄsom System, TillgÀnglighet och Scroll Gestures, som följs av en lista över alla genvÀgar du har i ditt GenvÀgsbibliotek.

PÄ samma sÀtt kan du gÄ tillbaka och klicka pÄ Trippeltryck och stÀll in en ÄtgÀrd för det.

PÄ tal om att arbeta Àr det inte helt klart hur Back Tap fungerar. Vissa tyder dock pÄ att funktionen förlitar sig pÄ enhetens Gyroskop och Accelerometer för att kÀnna igen tryckgesten och utföra de tilldelade ÄtgÀrderna.

Vilka Àr nÄgra av de anvÀndbara Back Tap-anvÀndningsscenarierna?

Listan över ÄtgÀrder som stöds av Back Tap Àr ganska imponerande. För att ge dig en idé kan Back Tap anvÀndas för att utföra olika iOS-systemÄtgÀrder, tillgÀnglighetsfunktioner, rullningsgester och Àven för att utlösa genvÀgar. Till exempel kan du trycka pÄ baksidan av din iPhone för att kalla Siri, lÄsa skÀrmen, gÄ hem, Àndra volymnivÄer, rulla upp/ned, ta en skÀrmdump och mer. Dessutom, med möjligheten att utlösa genvÀgar med ett tryck, strÀcker sig anvÀndningsomrÄdet Ànnu lÀngre. Eftersom du nu kan skapa genvÀgar för de ÄtgÀrder som annars inte erbjuds av systemet, och lÄta Back Tap-funktionen ta hand om att de utförs.

bakÄttryckningsÄtgÀrder

NÄgra av de anvÀndbara scenarierna dÀr Back Tap (i kombination med Shorcuts) kan anvÀndas för att fÄ ut mer av din enhet inkluderar:

1. Kör en app (t.ex.: tilldela en Back Tap-gest för att starta Google Assistant)2. Spela upp en YouTube-video i PiP-lĂ€ge3. StĂ€ng av Wi-Fi och Bluetooth4. Logga kalorier/vatten/koffein5. StĂ€ll in ett snabbt alarm/pĂ„minnelse6. UpptĂ€ck snabbt en lĂ„t med Shazam7. Dela hem ETA8. Spela en viss spellista9. Skanna dokument i Notes-appen10. Öppna en webbplats

Naturligtvis Àr anvÀndningsfallen som listas ovan bara nÄgra av möjligheterna dÀr Back Tap-funktionen kan komma vÀl till pass. Om du Àr en expert pÄ genvÀgar kan du i stort sett skapa din egen genvÀg och lÀnka den för att utlösa med nÄgon av Back Tap-gesten. Möjligheterna Àr oÀndliga!

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK