Blogg

iOS 16 med förnyad lÄsskÀrm, systemappar avslöjade: alla detaljer

Apple har officiellt presenterat iOS 16, nĂ€sta generations version av sitt operativsystem för kompatibla iPhone-modeller. Som tidigare lĂ€ckor och rykten antydde, har Apple infört Ă€ndringar och förbĂ€ttringar i hela systemet vid sitt Ă„rliga WWDC keynote-evenemang. Mjukvaruuppdateringen till iOS 16 kommer senare i Ă„r pĂ„ iPhone 8 och senare enheter – troligen i september – och kommer att innehĂ„lla förbĂ€ttringar av operativsystemet, inklusive en översynen lĂ„sskĂ€rm och aviseringssystem, tillsammans med förbĂ€ttrade och omdesignade systemappar. Utvecklarförhandsvisningar kommer att finnas tillgĂ€ngliga den hĂ€r veckan följt av en offentlig beta nĂ€sta mĂ„nad, före den offentliga lanseringen senare i Ă„r.

FörbÀttrat stöd för lÄsskÀrm

iOS 16-uppdateringen kommer att ge en av de största uppdateringarna till iOS-lÄsskÀrmen pÄ flera Är med alternativ för anpassning i flera lager. AnvÀndare kommer att ha tillgÄng till bakgrundsbilder med widgetliknande funktioner och operativsystemet kommer att tillÄta anvÀndare att vÀlja mellan olika typsnitt och fÀrgfilter samtidigt som de anpassar sina instÀllningar. De kan ocksÄ lÀgga till widgets för kommande kalenderhÀndelser, trÀningsstatus och vÀlja flera widgets, samtidigt som de vÀljer bakgrunder och förinstÀllningar frÄn ett kurerat urval frÄn Apple.

iOS 16 kommer ocksÄ att erbjuda ett Photo Shuffle-lÀge som gör det möjligt för anvÀndare att automatiskt vÀxla upp sina lÄsskÀrmar. Uppdateringen kommer ocksÄ att ge stöd för en vÀderbakgrund som visar levande vÀderförhÄllanden pÄ lÄsskÀrmen, eller en astronomi-bakgrund för att se utsikten över jorden, mÄnen och solsystemet. Utvecklare kan ocksÄ anvÀnda WidgetKit för att göra det enklare att fÄ sitt innehÄll till lÄsskÀrmen, enligt Apple.

Apple har förnyat aviseringar pÄ iOS 16, sÄ att de inte kommer i vÀgen för personliga bakgrundsbilder och lÄsskÀrmslayouter. LÄsskÀrmsaviseringarna pÄ iOS kommer nu att rulla in frÄn botten av skÀrmen, vilket gör dem lÀttare att trycka pÄ och komma Ät med en hand. AnvÀndare kan ocksÄ vÀlja bland appar som anvÀnder Live Activities API för att ta med live-spelresultat, kolla sin Uber-resa eller styra musik frÄn lÄsskÀrmen, enligt Apple.

FokuslÀgen

FokuslÀgen introducerades med iOS 15, och Apple tar dem till lÄsskÀrmen med iOS 16. AnvÀndare kan nu aktivera fokuslÀgen frÄn lÄsskÀrmen med ett svep frÄn lÄsskÀrmen. AnvÀndare kommer att kunna knyta en lÄsskÀrmsbakgrund och widgetinstÀllning till ett visst fokuslÀge, sÄ att de kan vÀxla mellan fokuslÀgen genom att helt enkelt svepa till motsvarande lÄsskÀrm.

Med ankomsten av iOS 16 kommer Apple ocksÄ att ge distraktionskontroll till sina egna appar, sÄ att anvÀndare kan filtrera bort flikar, konton, e-post och funktioner frÄn appar som Kalender, Mail, Messages och Safari. Apple kommer att varna anvÀndare med ett meddelande som sÀger Filtrerat efter fokus, till exempel i appen Meddelanden. Denna funktionalitet kommer ocksÄ att utökas till tredjepartsappar, enligt företaget.

Meddelanden

Messages fĂ„r en massiv uppdatering, med möjligheten att redigera meddelanden. Detta Ă€r en funktion som erbjuds pĂ„ specifika meddelandeappar, som Telegram. AnvĂ€ndare kan ocksĂ„ Ă„ngra sĂ€ndning av meddelanden, vilket gör att anvĂ€ndarna kan Ă„terkalla meddelanden – det hĂ€r Ă€r en funktion som ocksĂ„ erbjuds pĂ„ appar som Signal, Instagram och WhatsApp.

AnvÀndare kan ocksÄ markera meddelanden som olÀsta, sÄ att de kan komma tillbaka till en konversation vid ett senare tillfÀlle, enligt Apple. SharePlay kommer ocksÄ till Messages med iOS 16, vilket gör att anvÀndare kan titta pÄ synkroniserat innehÄll som filmer och lÄtar, samtidigt som de delar uppspelningskontroller i en Messages-chatt, enligt Apple.

Post

SchemalÀggning för e-postmeddelanden kommer till Mail-appen pÄ iOS 16, enligt Apple. AnvÀndare kommer ocksÄ att kunna avbryta sÀndningen av ett e-postmeddelande, innan det levereras till en mottagares inkorg. AnvÀndare kommer ocksÄ att bli pÄminda om de har glömt att lÀgga till en bilaga till sin e-post, och Äteruppta Àldre meddelanden med PÄminn senare och uppföljningsförslag. Det Àr vÀrt att notera att dessa funktioner erbjuds pÄ konkurrerande tjÀnster och appar, som Gmail. Apple uppdaterar ocksÄ sökfunktionen i Mail-appen och kommer att visa senaste e-postmeddelanden, kontakter, dokument och lÀnkar nÀr de söker efter e-postmeddelanden.

FörbÀttringar av diktering, livetext, visuell uppslagning

Apple har introducerat en ny dikteringsupplevelse pÄ enheten med iOS 16. Den kommande uppdateringen lÄter anvÀndare diktera text samtidigt som de lÀmnar tangentbordet öppet sÄ att de kan lÀgga till specifika ord eller skiljetecken. Dikteringen, som kommer att bearbetas helt pÄ enheten, kommer ocksÄ att automatiskt lÀgg till skiljetecken och emoji.

Live Text, som lÄter anvÀndare snabbt interagera med text frÄn telefonens kameraapp och Camera Roll har utökats till videor med iOS 16. AnvÀndare kan nu pausa videor och kopiera text. Under tiden kommer Apple ocksÄ att ta med Live Text med översÀttningsstöd. Det betyder att anvÀndare nu kan översÀtta text med sin kamera. iOS 16 kommer ocksÄ att tillÄta anvÀndare att snabbt konvertera valuta frÄn en bild som tagits med sin kamera eller i sin kamerarulle, enligt Apple.

Visual Look Up har ocksĂ„ uppdaterats med en praktisk ny funktion. AnvĂ€ndare kan nu trycka och hĂ„lla pĂ„ ett Ă€mne för att lyfta det frĂ„n bilden och placera det i en annan app som Meddelanden. Under tiden har Apple ocksĂ„ uppdaterat funktionen, som ursprungligen kunde identifiera vĂ€xter och husdjur – den kommer att kunna identifiera fĂ„glar, insekter och statyer med iOS 16.

Apple Wallet

Dela nycklar och ID:n fÄr utökat stöd i Apple Wallet, vilket gör att anvÀndare kan dela ID för identitets- och Äldersverifiering. Menahwile-, hem-, kontors-, hotell- och bilnycklar kan delas med andra anvÀndare pÄ ett sÀkert sÀtt via apparna Messages och Mail, sÄ att de kan komma Ät samma nycklar direkt i sin Wallet-app. Företaget sÀger att det ocksÄ arbetar med IETFs industristandard för stöd för att dela nycklar med icke-Apple-anvÀndare.

Apple tillkÀnnagav ocksÄ stöd för Apple Pay Later, ett system som gör det möjligt för anvÀndare att göra fyra lika stora betalningar med noll rÀnta och inga avgifter, fördelade pÄ sex veckor. Den kan anvÀndas överallt dÀr Apple Pay stöds online eller i appen och anvÀnder MasterCard-nÀtverket, enligt företaget. Apple kommer ocksÄ att lÄta anvÀndare kontrollera bestÀllningar och spÄra leverans med en ny Apple Pay Order Tracking-funktion. Företaget sÀger att det har samarbetat med Shopify för funktionen.

Apple Maps

Cupertino-företagets kommande uppdatering kommer att ge Apple Maps-stöd till ytterligare elva lĂ€nder senare i Ă„r – Belgien, Frankrike, Israel, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, NederlĂ€nderna, Nya Zeeland, Palestinska territorierna, Saudiarabien och Schweiz. Apple har ocksĂ„ meddelat möjligheten till flera stopp pĂ„ Apple Maps – upp till 15 stopp kan nu lĂ€ggas till i förvĂ€g.

Samtidigt kommer anvĂ€ndare som Ă€r beroende av kollektivtrafiken ocksĂ„ att kunna se transituppdateringar, inklusive resekostnader och transitkortsupport i Apple Wallet. anvĂ€ndare kommer att kunna kontrollera transitkortssaldo och fĂ„ varningar om det börjar ta slut och fylla pĂ„ – allt i appen. AnvĂ€ndare kan ocksĂ„ dra nytta av stödet för Look Around pĂ„ andra appar, för att se Street View-liknande vyer av specifika omrĂ„den i appar frĂ„n tredje part.

Apple News

Apple News-appen uppdateras med stöd för en My Sports-sektion. AnvÀndare i USA, Storbritannien, Kanada och Australien kommer att kunna följa sina favoritlag och ligor och fÄ tillgÄng till resultat, scheman och stÀllningar för stora professionella ligor och college, enligt Apple. Under tiden kommer Apples nyhetsapp ocksÄ att erbjuda möjligheten att se höjdpunkter frÄn matcher. Apple News+-prenumeranter kommer ocksÄ att fÄ tillgÄng till premiumsporttÀckning, enligt företaget.

Familjedelning

Apple har tillkÀnnagivit uppdateringar för familjedelning, vilket gör att förÀldrar kan hantera barnkonton sÄ snart de konfigurerar enheten. FörÀldrar fÄr förslag pÄ Äldersanpassade begrÀnsningar för appar, filmer, böcker och musik. Barn kan ocksÄ begÀra mer skÀrmtid pÄ meddelanden med förÀldrar, och förÀldrar kan godkÀnna eller avböja dessa förfrÄgningar utan att lÀmna chatten.

Fitness och hÀlsa

Med iOS 16 kommer iPhone-anvĂ€ndare att kunna stĂ€lla in ett dagligt Move-mĂ„l i Fitness-appen och spĂ„ra aktiva kalorier för att stĂ€nga sin ring – företaget sĂ€ger att det kommer att anvĂ€nda rörelsesensorer frĂ„n smartphonen för att uppskatta förbrĂ€nda kalorier för Move-mĂ„let, genom att spĂ„ra steg, distans, klĂ€ttrade flygningar och trĂ€ningspass frĂ„n tredjepartsappar. Dessa kan ocksĂ„ delas med vĂ€nner, enligt Apple.

Under tiden kommer Health-appen att uppdateras med stöd för en ny medicinfunktion som gör det möjligt för anvÀndare att lÀgga till och hantera sina pÄgÄende mediciner, skapa scheman och pÄminnelser för mediciner, vitaminer och kosttillskott. AnvÀndare i USA kommer ocksÄ att kunna rikta sin kamera mot en etikett för att snabbt se detaljer om medicinen och lÀra sig om potentiella interaktioner. HÀlsodetaljer kan ocksÄ delas med andra anvÀndare, och register frÄn anslutna hÀlsoinstitutioner kan ocksÄ anvÀndas för att skapa ett PDF-dokument frÄn Health-appen.

iCloud delat fotobibliotek

iCloud Shared Photo Library kommer till iOS 16, vilket gör att anvÀndare kan dela foton med upp till fem andra anvÀndare. AnvÀndare kan vÀlja specifika foton frÄn sitt fotobibliotek eller ett specifikt datumintervall. AnvÀndare kan till och med vÀlja att automatiskt vÀlja vem som ska dela specifika bilder nÀr de klickas i kameran, tack vare en ny vÀxel som kommer att lÀggas till med iOS 16-uppdateringen.

Alla sex medlemmar som ingÄr i ett iCloud Shared Photos Library har samma behörighet att lÀgga till, redigera, ta bort eller favoritbilder i gruppen. iCloud Shared Photos Library pÄ iOS 16 kommer ocksÄ att dyka upp förslag för anvÀndare att dela ett visst foto som inkluderar deltagare i det delade biblioteket, enligt företaget.

SĂ€kerhetskontroll

PÄ WWDC 2022 tillkÀnnagav Apple ett nytt integritetsverktyg som heter Safety Check, som Àr utformat för att hjÀlpa anvÀndare vars personliga sÀkerhet Àr i fara av vÄld i hemmet eller nÀra partner. SÀkerhetskontroll Àr en funktion som gör att anvÀndare snabbt kan ta bort Ätkomst till andra. Genom att trycka pÄ en knapp som heter Starta nödÄterstÀllning kan anvÀndare enkelt logga ut frÄn iCloud pÄ sina andra enheter, ÄterstÀlla integritetsbehörigheter för alla appar, sluta dela sin plats och stÀnga av meddelanden pÄ alla andra enheter utom den de har i deras hand.


BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK