Gardets

Internet Explorer dör idag, men dess anda lever kvar i Microsoft Edge

Dagen har Àntligen kommit: Microsoft har dödat Internet Explorer. Eller har det? Svaret pÄ det Àr: ja, typ.

Microsoft har i flera Är sagt att de planerar att ersÀtta den Àrevördiga webblÀsaren Internet Explorer till förmÄn för ett sÀkrare alternativ: Microsoft Edge. Idag upphör IE11 stödet för de flesta anvÀndare, vilket innebÀr att IE inte kommer att fÄ nÄgot ytterligare stöd eller patchar framöver. Om Internet Explorer upptÀcks vara sÄrbart för skadlig programvara, till exempel, Àr du pÄ egen hand.

Men vem kommer att pÄverkas av Microsofts beslut, och vad kan du göra Ät det? Vi har svaren nedan.

HÀr Àr den stora bilden: I flera Är har Microsoft underhÄllit Internet Explorer tillsammans med Microsoft Edge. Men precis som sagan om de tre grisarna har nÄgra av grisarna bott i halmhuset (Internet Explorer), medan andra har bott i tegelhuset (Microsoft Edge). Som en bra hyresvÀrd har Microsoft stÀndigt lappat Internet Explorer, tÀtat sprickorna och stöttat grunden. Men oavsett vad kommer IE alltid att vara ett hus av halm. Allt Microsoft gör Àr att vrÀka sina invÄnare till nÄgot som de tror att det kommer att vara sÀkrare att leva i. Det Àr i princip samma logik som det anvÀnde för att faststÀlla hÄrdvarukraven för Windows 11, för övrigt.

De allra flesta Windows-datorer gör det inte anvĂ€nd Internet Explorer, sĂ„ att de flesta inte kommer att pĂ„verkas av dess död. I USA anvĂ€nde bara 1,98 procent av amerikanska datorer IE i maj, enligt Statcounter. ÄndĂ„, med en uppskattad installerad bas pĂ„ cirka 400 miljoner till 450 miljoner datorer, kommer cirka 9 miljoner datorer att pĂ„verkas av Microsofts beslut – ungefĂ€r lika med befolkningen i New York City.

Vad hÀnder med Internet Explorer

Internet Explorer: det förflutna.

Internet Explorers stationÀra applikation kommer att avvecklas pÄ Windows 10-datorer frÄn och med idag, 15 juni 2022. I huvudsak betyder det att Microsoft dödar IE pÄ de allra flesta konsumentdatorer. (Internet Explorer Àr inte tillgÀngligt pÄ Windows 11.) Men Microsoft Àr det inte avslutar stödet för Internet Explorer pÄ Windows 8.1, Windows 7s utökade sÀkerhetsuppdateringar för företag och företagsversionerna av Windows 10 och Windows Server. Det Àr troligt (om inte sÀkert) att Microsoft kommer att avsluta stödet för Internet Explorer för dessa operativsystem nÄgon gÄng i framtiden, men inte nu.

Om din dator pĂ„verkas, betyder det att IE omedelbart slutar fungera? Nej det gör det inte. IstĂ€llet kommer Microsoft att avveckla IE i tvĂ„ faser: för det första kommer enheter att “progressivt omdirigeras” frĂ„n IE till Microsofts inbyggda webblĂ€sare, Microsoft Edge, under de nĂ€rmaste mĂ„naderna. (Microsoft sĂ€ger att det inte kommer att hĂ€nda för alla enheter pĂ„ en gĂ„ng, Ă€ven om dess vĂ€gledning Ă€r inriktad pĂ„ företag.) Det kommer att betyda tvĂ„ saker, enligt Microsoft. Först kommer din aktivitetsfĂ€lts Internet Explorer-ikon istĂ€llet att omdirigera till Microsoft Edge; och för det andra kommer en “reload in IE Mode”-knapp att lĂ€ggas till i aktivitetsfĂ€ltet ocksĂ„.

Efter det, dock Microsoft kommer inaktivera IE-applikationen permanent via en vanlig Windows Update. NÀr det intrÀffar kommer det att vara den sista spiken i kistan för Internet Explorer. Microsoft sÀger dock inte nÀr det kommer att ske.

Möt Edges IE-lÀge

Det finns ett stopp: IE-lÀge för Microsoft Edge, som kan nÄs via menyn InstÀllningar i Microsoft Edge. I huvudsak placerar IE-lÀge en sÀker, sandlÄdeversion av Internet Explorer i Edge, som kan anvÀndas av bÄde företag och konsumenter för att komma Ät webbplatser i IE, antingen pÄ grund av företagets krav eller bara pÄ grund av förtrogenskap. Men Microsoft anser i grunden att Edge Àr ett bÀttre verktyg för att komma Ät dessa webbplatser, i alla fall.

Avisering frÄn Internet Explorer till EdgeMicrosoft sÀger att du kommer att se det hÀr övergÄngsmeddelandet om du försöker komma Ät Internet Explorer efter att det har tagits bort.

Microsoft

IE Mode for Edge kommer ocksÄ att fasas ut

Vad som Àr nÄgot nytt Àr att Microsoft planerar att avsluta stödet för Edges IE Mode i framtiden ocksÄ. Vi har ingen heltÀckande bild av hur allt detta fungerar, men hÀr Àr vad vi vet: Microsoft kommer att avsluta stödet för IE-lÀge inom Windows 10 2019 LTSC den 9 januari 2029; för Windows 8.1 den 10 januari 2023; och Windows 7 (Utökad support) den 15 januari 2023. Men eftersom Microsoft inte har gett nÄgon tidslinje för att fasa ut IE11-appen för bÄde Windows 8.1 och Windows 10, kan vi inte vara helt sÀkra pÄ att du inte kommer att vara kunna komma Ät IE pÄ Windows 7 och 8.1 efter dessa slutdatum ocksÄ.

Ladda om sidan i IE-lÀgeInternet Explorer-lÀget för Edge Àr tillgÀngligt via menyn Microsoft Edge Settings.

IDG / Marshall Gunnell

Microsofts supportsida sÀger att man kommer att dra tillbaka stödet för IE Mode för Windows 10 nÀr stödet för operativsystemet upphör. I det hÀr fallet bör Windows 10:s konsumentversion upphöra med supporten den 14 oktober 2025. Microsoft kommer ocksÄ att meddela att supporten upphör cirka ett Är innan supporttiden löper ut.

PoÀngen? Microsoft vill att du ska flytta till en sÀkrare webblÀsare. Naturligtvis skulle det föredra att du anvÀnder Microsoft Edge istÀllet.

Verkligheten Àr dock att praktiskt taget alla moderna webblÀsare Àr gratis, sÀkra och bekvÀma att anvÀnda. MÄnga inkluderar procedurer för att migrera bokmÀrken, lösenord och mer frÄn en Àldre webblÀsare som Internet Explorer till en ny webblÀsare som Google Chrome, Firefox, Vivaldi, Brave och andra. Vi har uppmuntrat dig att byta webblÀsare ett tag nu, och Internet Explorers nÀra förestÄende bortgÄng Àr bara ytterligare en bra anledning att byta.

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK