Gardets

IIT Madras-forskare utvecklar och distribuerar framgĂ„ngsrikt ett AI-baserat verktyg för att diagnostisera cancer…

En grupp forskare vid Indian Institute of Technology, Madras har utvecklat en Artificiell intelligens-baserat verktyg som kan förutsÀga cancerframkallande gener hos en individ. Detta banar vÀg för att hjÀlpa lÀkare att bÀttre diagnostisera patienter och att utforma personliga behandlingsstrategier.

Verktyget, som har fÄtt namnet PIVOT, Àr designat för att förutsÀga vilka cancerframkallande gener som finns i ett givet prov, baserat pÄ en modell som anvÀnder information om mutationer, uttryck av gener och ett antal variationer i gener och störningar i biologiskt nÀtverk pÄ grund av ett förÀndrat genuttryck.

“Cancer, som Ă€r en komplex sjukdom, kan inte hanteras pĂ„ ett sĂ€tt som passar alla. NĂ€r cancerbehandling i allt högre grad övergĂ„r till personlig medicin, kan sĂ„dana modeller som bygger mot att identifiera skillnader mellan patienter vara mycket anvĂ€ndbara, sĂ€ger Dr Karthik Raman, Core Member, RBCDSAI, IIT Madras, i ett uttalande.

Verktyget, som beskrivs i en peer-reviewed tidskrift Frontier in Genetics, Àr baserat pÄ en maskininlÀrningsmodell som klassificerar gener som tumörsuppressorgener, onkogener eller neutrala gener.

Enligt VÀrldshÀlsoorganisationen Àr cancer en ledande dödsorsak i vÀrlden och stod för nÀstan en av sex dödsfall 2020. Denna siffra stÀmmer, trots covid-19-pandemin.

Nuvarande cancerbehandlingar – som kemoterapi eller strĂ„lbehandling Ă€r kĂ€nda för att vara skadliga för patientens allmĂ€nna hĂ€lsa. Kunskap om de gener som Ă€r ansvariga för initiering och progression av cancer hos patienter kan hjĂ€lpa till att bestĂ€mma vilken kombination av lĂ€kemedel och terapi som Ă€r mest lĂ€mpad för en patients tillfrisknande.

Det nya verktyget kunde framgÄngsrikt förutsÀga bÄde befintliga onkogener och tumörsuppressorgener som TP53 och PIK3CA, bland annat, och nya cancerrelaterade gener som PRKCA, SOX9 och PSMD4.

Forskarna byggde AI-förutsÀgelsemodeller för tre olika typer av cancer inklusive bröstinvasivt karcinom, kolonadenokarcinom och lungadenokarcinom.

– ForskningsomrĂ„det precisionsmedicin Ă€r fortfarande i ett begynnande stadium. PIVOT hjĂ€lper till att tĂ€nja pĂ„ dessa grĂ€nser och presenterar utsikter för experimentell forskning baserad pĂ„ de gener som identifierats, sĂ€ger Malvika Sudhakar, forskare vid IIT Madras.

Forskarna byggde AI-prediktionsmodeller för tre olika typer av cancer, inklusive bröstinvasivt karcinom, kolonadenokarcinom och lungadenokarcinom.

– ForskningsomrĂ„det precisionsmedicin Ă€r fortfarande i ett begynnande stadium. PIVOT hjĂ€lper till att tĂ€nja pĂ„ dessa grĂ€nser och presenterar utsikter för experimentell forskning baserad pĂ„ de gener som identifierats, sĂ€ger Malvika Sudhakar, forskare vid IIT Madras.

Teamet planerar att utöka PIVOT ytterligare till mÄnga fler cancertyper. Teamet arbetar ocksÄ pÄ en lista över personliga cancerframkallande gener som kan hjÀlpa till att identifiera det lÀmpliga lÀkemedlet för patienter baserat pÄ deras cancerprofil.

; if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′; n.kö=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t,s)}(fönster,dokument,’script’, ‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’); fbq(‘init’, ‘259288058299626’); fbq(‘track’, ‘PageView’);

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK