Gardets

ICO ska skÀra ner pÄ böter för dataintrÄng i den offentliga sektorn

Storbritanniens nyutnĂ€mnda informationskommissionĂ€r, John Edwards, har skrivit till myndigheter i den offentliga sektorn i hela Storbritannien för att beskriva ett reviderat tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt för hur Information Commissioner’s Office (ICO) arbetar med den offentliga sektorn, och för att informera dem om att för de kommande tvĂ„ Ă„tminstone Ă„r kommer tillsynsmyndigheten att skĂ€ra ner pĂ„ att utfĂ€rda böter.

Edwards sa att Àven om han vill vara mer proaktiv nÀr det gÀller att höja dataskyddsstandarderna i den offentliga sektorn, Àr han som tillsynsmyndighet ansvarig för att upprÀtthÄlla lagar om efterlevnad, men att hans roll inte bara Àr att agera som ett straff utan som en botemedel och avskrÀckande.

“Jag Ă€r inte övertygad om att höga böter i sig Ă€r ett lika effektivt avskrĂ€ckande medel inom den offentliga sektorn”, skrev han. “De pĂ„verkar inte aktieĂ€gare eller enskilda styrelseledamöter pĂ„ samma sĂ€tt som de gör i den privata sektorn, utan kommer direkt frĂ„n budgeten för tillhandahĂ„llande av tjĂ€nster.

– Effekten av böter frĂ„n den offentliga sektorn fĂ„r ocksĂ„ ofta besök av offren för övertrĂ€delsen, i form av minskade budgetar för viktiga tjĂ€nster, inte förövarna. I sjĂ€lva verket straffas personer som drabbas av ett brott tvĂ„ gĂ„nger.”

Edwards tillade: “Jag skriver dĂ€rför till dig idag för att bekrĂ€fta att ICO under de kommande tvĂ„ Ă„ren ocksĂ„ kommer att pröva ett tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt som kommer att se en större anvĂ€ndning av mitt gottfinnande för att minska effekterna av böter pĂ„ allmĂ€nheten.

“I praktiken kommer detta att innebĂ€ra en ökning av offentliga tillrĂ€ttavisningar och anvĂ€ndningen av mina bredare befogenheter, inklusive verkstĂ€llighetsmeddelanden, med böter endast utfĂ€rdade i de mest allvarliga fallen.”

Men, sade Edwards, ICO:s övergripande instÀllning till utredningar kommer inte att förÀndras, och tillsynsmyndigheten kommer ocksÄ att göra mer för att publicera dataintrÄng, och i synnerhet kommer att göra mÀnniskor medvetna om böterna som kunde eller skulle ha tagits ut.

“Men det hĂ€r Ă€r inte en enkelriktad gata. I gengĂ€ld förvĂ€ntar jag mig att se ett större engagemang frĂ„n den offentliga sektorn, inklusive seniora ledare, med vĂ„r dataskyddsagenda”, skrev han.

“Jag förvĂ€ntar mig ocksĂ„ att investera tid, pengar och resurser för att se till att dataskyddspraxis förblir lĂ€mpliga för framtiden. Det hĂ€r Ă€r ett tvĂ„Ă„rigt försök och om jag inte ser de förbĂ€ttringar som jag hoppas se kommer jag att titta igen.”

Sedan tilltrĂ€det i januari – den tidigare sittande makthavaren, Elizabeth Denham, efter att ha fĂ„tt sitt uppdrag förlĂ€ngt pĂ„ grund av Covid-pandemin – har Edwards genomfört en lyssnarövning i hela Storbritannien och sagt att hans beslutsfattande har informerats av den feedback han har fĂ„tt. .

Hans föreslagna reviderade tillvÀgagÄngssÀtt kommer att fÄ ICO att arbeta med ledarskap i den offentliga sektorn för att uppmuntra efterlevnad, förhindra intrÄng eller skada innan de intrÀffar och lÀra av nÀr saker gÄr fel.

För att uppnĂ„ detta, sade Edwards, mĂ„ste alla berörda arbeta för att ta itu med de underliggande problemen, oavsett om det Ă€r underlĂ„tenhet att följa principerna för dataskydd genom design nĂ€r man utvecklar nya tjĂ€nster, eller att inte ha processer pĂ„ plats för att förhindra att kĂ€nslig information skickas till fel personer – en frekvent orsak till dataintrĂ„ng i den offentliga sektorn i synnerhet.

Han upprepade att bristande efterlevnad fortfarande kommer att utropas och verkstÀllighetsÄtgÀrder vidtas vid behov, men att framöver kommer detta att spela andra fiol till att höja dataskyddsstandarderna och stoppa övertrÀdelser innan de intrÀffar.

Med utgÄngspunkt i det arbete som redan gjorts i den nationella datastrategin, avslöjade Edwards ocksÄ att han har sÀkrat ett Ätagande frÄn regeringskontoret och avdelningen för digital, kultur, media och sport att inrÀtta en ledande ledningsgrupp för att uppmuntra efterlevnad av dataskydd vid Westminster . Han sade att han hoppas kunna pÄbörja liknande diskussioner med den bredare offentliga sektorn och de delegerade förvaltningarna inom en snar framtid.

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK