Bil

IBM och Cambridge Quantum Computing tillkännager slumptalsgeneratortjänst

Denna molnbaserade kvantdatortjänst inkluderar verifiering och är nu tillgänglig för medlemmar i IBM Q Network.

Bild: sakkmesterke, Getty Images/iStockphoto

Moln: Måste läsa täckning

IBM och Cambridge Quantum Computing har byggt en slumptalsgenerator som använder kvantberäkning med verifiering och planerar att erbjuda den nya kapaciteten som en molntjänst.

IBM och CQC tillkännagav nyheterna på torsdagen vid den sista dagen av IBM Q Summit. CQC utvecklade applikationen, som genererar sann maximal slumpmässighet, eller entropi, implementerad på en IBM Quantum-dator. Slumptalet kan verifieras och certifieras som verkligt kvantum för första gången, enligt företagen.

SER: CIO:s guide till kvantberäkning (ZDNet/TechRepublic specialfunktion) | Ladda ner den kostnadsfria PDF-versionen (TechRepublic)

Slumpmässighet används inom cybersäkerhet för att kryptera data och kommunikation och för att utföra simuleringsanalyser inom många sektorer, inklusive petrokemi-, läkemedels-, kemiteknik-, finans- och spelindustrin.

Den certifierade QRNG-tjänsten integrerar ett Bell-test baserat på Mermin-ojämlikheter, som erbjuds genom Qiskit-modulen qiskit rng, som validerar den sanna kvantnaturen hos de underliggande processerna med statistisk analys.

Lawrence Gasman, VD för Inside Quantum Technology, ett industriforsknings- och analysföretag, sa i blogginlägget att certifierad QRNG är en potentiellt enorm marknad eftersom det finns så många tillämpningar av tekniken som är möjliga idag, särskilt för cybersäkerhet.

Medlemmar i IBM Q Network får först tillgång till den nya tjänsten. Denna grupp inkluderar mer än 100 Fortune 500-företag, universitet, nystartade företag och nationella forskningslabb som arbetar med IBM för att främja kvantberäkningar.

SER: Digital Transformation: En CXO:s guide (ZDNet/TechRepublic specialfunktion) | Ladda ner den kostnadsfria PDF-versionen (TechRepublic)

IBM ser denna molnbaserade kvantdatortjänst som ett viktigt steg mot Quantum Advantage. IBM definierar kvantfördelar som den punkt där vissa informationsbehandlingsuppgifter kan utföras mer effektivt eller kostnadseffektivt på en kvantdator jämfört med en klassisk.

Ilyas Khan, VD för Cambridge Quantum Computing, delade denna nyhet i ett blogginlägg på CQC-webbplatsen. CQC var en del av grundargruppen av startups i IBM Q Networks startup-program. IBM investerade i CQC i januari 2020. CQC blev nyligen det första startup-baserade navet i IBM Q Network och arbetar med andra medlemmar om kemi, optimering, ekonomi och kvantmaskininlärning och naturlig språkbehandling.

Botón volver arriba

Annonsblockerare upptäckt

Du måste ta bort AD BLOCKER för att fortsätta använda vår webbplats TACK