Bil

Hybridarbete Àr hÀr för att stanna. Den nya utmaningen Àr att se till att det inte Àr den vÀrsta av tvÄ vÀrldar

Forskning frÄn Google Workspace visar att nÀsta utmaning Àr att hÄlla bÄde personliga och distansmedlemmar engagerade.

I en ny rapport frÄn Google Workspace betyder hybridarbete allt mellan fullt personligt arbete med begrÀnsad tidsflexibilitet och fullstÀndigt distansarbete med fullstÀndig tidsflexibilitet. Bild: Google Workspace

Debatten om allt personligt kontra allt distansarbete Àr för det mesta över och ingendera sidan vann. Hybrid Àr det, enligt tvÄ nya undersökningar. Ny forskning frÄn bÄde Google Workspace och Kaspersky finner mÄnga motsÀgelser i hur mÀnniskor kÀnner om hybridarbete. En betydande grupp arbetare gillar distansarbete, men en annan del oroar sig över hur man nÀtverkar i den miljön.

MÄste lÀsa CXO-tÀckning

“FjĂ€rrarbete verkar resultera i bĂ€ttre fysiskt, socialt och mentalt vĂ€lbefinnande för mig som individ, men det verkar komma pĂ„ bekostnad av anslutningen till organisationen”, sĂ€ger Prasad Setty, vice vd för digital arbetserfarenhet pĂ„ Google Workspace.

AvvÀgningen Àr vÀrt det för vissa mÀnniskor eftersom Kaspersky-forskningen fann att 61 % av de anstÀllda sa att de inte kÀnner sig isolerade nÀr de arbetar pÄ distans. Dessutom sa 37 % av de tillfrÄgade att kommunikationen med kollegor Àr bÀttre nu Àn före pandemin.

Setty sa att undersökningen visade att endast en liten andel av mÀnniskor förvÀntar sig att vara helt pÄ kontoret eller helt avlÀgset.

“Sjuttiofem procent sa att de förvĂ€ntar sig att hybrid ska vara standardlĂ€get för oss och komplexiteten i svaren visar den stora variationen av mĂ€nniskors Ă„sikter och personliga preferenser,” sa han.

SE: Hemma kontra kontor: Varför det finns en sÄdan koppling mellan arbetare och arbetsgivare

Den nya utmaningen för ledare Àr att ta reda pÄ en samarbetsteknikstack som stöder den balanseringsstacken. Samarbetsverktyg mÄste fungera för alla arbetare i alla miljöer. Det Àr en balansgÄng som krÀver nya ledaregenskaper och en vilja att experimentera. MÄlet för 2022 kommer att vara att balansera det bÀsta av tvÄ vÀrldar: flexibilitet och produktivitet för avlÀgsna mÀnniskor och nÀtverkande och teambuilding personligen.

HÀr Àr en titt pÄ rekommendationer frÄn bÄda rapporterna som kan hjÀlpa till att faststÀlla en hybridstrategi för 2022.

Nyckeln till hybridframgÄng

Enligt Google Workspaces forskning, “Making hybrid work human”, har attityder förĂ€ndrats tillrĂ€ckligt sĂ„ att kontoret inte lĂ€ngre Ă€r den “naturliga” platsen för arbete att fĂ„ gjort. Forskarna identifierar orsakerna bakom denna förĂ€ndring:

 • Vissa experiment med distansarbete kommer att hĂ„lla sig
 • Den tekniska uppsĂ€ttningen Ă€r mycket bĂ€ttre nu pĂ„ hemmakontor
 • Attityderna till distansarbete har förĂ€ndrats

Folk utnÀmnde de tre frÀmsta fördelarna med distansarbete som produktivitet, vÀlbefinnande och nya sÀtt att arbeta, enligt forskningen. Bland mÀnniskor som kÀmpade med distansarbete var produktivitet och vÀlbefinnande de tvÄ största nackdelarna med att arbeta hemma.

Denna kÀnsla av frÄnkoppling visade sig i flera undersökningsresultat:

 • 62 % sa att de Ă€r oroade över framtida karriĂ€rmöjligheter pĂ„ grund av fĂ€rre möjligheter att nĂ€tverka och bygga relationer med seniora ledare
 • 57 % av de tillfrĂ„gade sa att de kĂ€nner sig bortkopplade frĂ„n sin organisation och sina medarbetare
 • 53 % sa att begrĂ€nsade sociala interaktioner med arbetskamrater har haft en negativ inverkan pĂ„ deras mentala hĂ€lsa

The Economist Impact-forskare genomförde studien som sponsrades av Google Workspace. EnkÀtsvararna inkluderade 1 244 anstÀllda och chefer i Nordamerika, Europa, APAC och Latinamerika, frÄn mer Àn 15 branscher och frÄn bÄde smÄ och stora organisationer. I rapporten betyder hybrid allt mellan fullt personligt arbete med begrÀnsad tidsflexibilitet och fullt distansarbete med fullstÀndig tidsflexibilitet.

Anpassa samarbetsverktyg till hybridarbete

Enligt Setty visar undersökningen behovet av samarbetsverktyg och hybridarbetsarrangemang för att uppfylla dessa tre kriterier:

 1. Arbete Àr inte lÀngre kopplat till fysisk plats
 2. Tidshantering Àr nyckeln
 3. Autonomi, flexibilitet och mÀnsklig kontakt Àr alla lika viktiga

Setty sa att Google Workspaces medföljande lÀge tar hÀnsyn till hybridinstÀllningar, med vissa personer tillsammans i ett konferensrum och vissa personer som ringer in pÄ distans.

“Genom medföljande lĂ€ge kan mĂ€nniskor i ett konferensrum anvĂ€nda handhöjning och kommentera och delta i omröstningar utan att störa upplevelsen för alla andra”, sa han.

Setty sa att nyckeln till framgÄng nÀr man implementerar flexibla arbetstider Àr att definiera tydliga mÄl och nyckelresultat pÄ kvartalsbasis.

“PĂ„ det sĂ€ttet Ă€r alla tydliga med vem som ska göra vad och nĂ€r teamet kommer att samlas för att granska allt”, sa han.

För att anpassa sig till övergÄngen till distansarbete sa Setty att han Àndrade sitt veckovisa, 90-minuters personalmöte till tvÄ 30-minutersmöten för att fÄ fler möjligheter att checka in med sitt team.

Distansarbete och sÀkerhetsrisker

En undersökning av Kaspersky visade att företag anvÀnder en mÀngd olika taktiker för att öka cybersÀkerheten eftersom mÄnga mÀnniskor fortsÀtter att arbeta hemifrÄn. Bild: Kaspersky

En annan ny undersökning visade att en majoritet av arbetstagarna framgĂ„ngsrikt har anpassat sig till distansarbete. Kasperskys undersökning av 4 303 IT-arbetare frĂ„n 31 lĂ€nder visade att 61 % av de anstĂ€llda sa att de inte kĂ€nner sig isolerade nĂ€r de arbetar pĂ„ distans. Dessutom sa 37 % av distansarbetarna att de kommunicerar Ă€nnu bĂ€ttre med sina kollegor nu. ÄndĂ„ kĂ€nner en betydande grupp – 39 % – sig isolerade nĂ€r de arbetar hemma.

Undersökningen visade ocksÄ att:

 • 54 % av de anstĂ€llda sa att distansarbete har lett till en ökad arbetsbelastning

 • 61 % av de anstĂ€llda har inte mĂ€rkt nĂ„gon skillnad nĂ€r det gĂ€ller att kommunicera med sina team under distansarbete

 • 80 % av företagen har försökt ta itu med anstĂ€lldas utbrĂ€ndhet, men bara 45 % har implementerat lösningar som faktiskt hjĂ€lper till att minska mĂ€ngden arbetsbelastning
 • 42 % av smĂ„ och medelstora företag och 43 % av företagen har upplevt intrĂ„ng i IT-sĂ€kerheten av anstĂ€llda
 • 45 % föredrar att inte avslöja lĂ€ckor av personlig personaldata offentligt

MÀnniskor anvÀnder fortfarande icke-företagsenheter och tjÀnster för allt frÄn e-post till resursplaneringsprogram till webbkonferensplattformar, Àven om anvÀndningen av var och en av dessa tjÀnster bara har ökat med cirka 3 % under det senaste Äret. EnkÀtrespondenterna listade ocksÄ dessa sÀkerhetsproblem med att arbeta pÄ distans:

 • 42 % av de tillfrĂ„gade nĂ€mnde dĂ„lig slutanvĂ€ndarsĂ€kerhetskultur som en av de mest angelĂ€gna frĂ„gorna

 • 42 % av organisationerna har upplevt olĂ€mplig IT-resursanvĂ€ndning av anstĂ€llda

 • 38 % av företagen rapporterade olĂ€mplig delning av data via mobila enheter

Andrey Evdokimov, chef för informationssÀkerhet pÄ Kaspersky, sa i rapporten att företag mÄste övervÀga vÀrdet av informationen och antalet personer som har tillgÄng till den, förutom skyddsÄtgÀrder.

“IntrĂ„ng Ă€r mer benĂ€gna att intrĂ€ffa i organisationer dĂ€r alltför mĂ„nga anstĂ€llda arbetar med konfidentiell vĂ€rdefull information som kan sĂ€ljas eller pĂ„ nĂ„got sĂ€tt anvĂ€ndas. I det hĂ€r fallet Ă€r det om möjligt nödvĂ€ndigt att Ă€ndra affĂ€rsprocesser genom att minska antalet personer med tillgĂ„ng till avgörande data, minska mĂ€ngden data som Ă€r tillgĂ€nglig för alla anstĂ€llda och Ă€ven göra tillgĂ€nglig information mindre attraktiv för stöld (anonymisera data, radera de sista siffrorna i ett kreditkortsnummer, etc.), sa Evdokimov.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK