Bil

Hur man uppdaterar Arch Linux

Arch Linux-logotyp pÄ en rosa och vit gradientUbuntu-projekt

Är det dags att uppdatera ditt Arch Linux-system? Oavsett om du Ă€r pĂ„ ren Arch eller en Arch-baserad distro som Manjaro och Garuda Linux, kommer vi att visa dig hur du sĂ€kert uppdaterar ditt system med ett eller tvĂ„ enkla kommandon.

Att hÄlla paket uppdaterade Àr viktigt pÄ alla Linux-distroer. Arch arbetar pÄ en rullande release-modell och levererar avancerade uppdateringar till din virtuella dörr sÄ snart de Àr klara. PÄ grund av det Àr frekventa uppdateringar (i kombination med effektiva sÀkerhetskopior) nödvÀndiga för att undvika ett trasigt system och korrupta paket.

RELATERAD: Hur man sÀkerhetskopierar ditt Linux-system med rsync

De flesta Arch-baserade distros anvĂ€nder Pac Man pakethanteraren för att ladda ner och installera uppdateringar, en process som tekniskt kallas “synkronisering”. Du kommer att anvĂ€nda pacman-kommandon för att hĂ„lla dina paket synkroniserade och fungerande.

Notera: Ditt anvÀndarkonto behöver sudo-Ätkomst för att följa dessa instruktioner.

Applicera en systemuppdatering pÄ Arch Linux

För att pÄbörja en uppdatering av alla installerade paket, öppna valfri terminalapp och skicka följande kommando:

sudo pacman -Syu

Du kommer att bli tillfrÄgad om ditt lösenord innan kommandot kan fortsÀtta. Detta kommando söker efter tillgÀngliga uppdateringar. Om det finns nÄgra kommer den att lista paketen tillsammans med deras nya versionsnummer.

Ange "sudo pacman -Syu" i en terminal

Du kommer dÄ att bli ombedd att bekrÀfta att du vill tillÀmpa en fullstÀndig uppgradering. Skriv y och tryck pÄ Enter för att bekrÀfta, eller anvÀnd n för att avbryta.

Skriv y och tryck pÄ Enter för att bekrÀfta uppdateringen

Om du har paket som du misstĂ€nker Ă€r korrupta kan du tvinga en databasnedladdning med din uppdatering för att ta hand om dessa problem. Även om inga uppdateringar Ă€r tillgĂ€ngliga kommer pacman att verifiera integriteten hos dina för nĂ€rvarande installerade paket. LĂ€gg till ett andra y till strĂ€ngen för att fĂ„ det att hĂ€nda.

sudo pacman -Syyu

Hur man uppdaterar ett specifikt paket i Arch Linux

Om du bara vill uppdatera ett specifikt paket, anvÀnd samma kommando som du anvÀnde för att installera det, och ersÀtt paketnamn med ditt val.

sudo pacman -S package_name

Varning: Vi rekommenderar inte att du uppgraderar specifika paket samtidigt som du ignorerar andra tillgÀngliga uppdateringar ofta. PÄ grund av Archs rullande releaseprocess kan uppdateringar för körsbÀrsplockning orsaka problem.

Om du inte Àr sÀker pÄ vad ett paket heter, kan du söka efter dina installerade paket med flaggan -Qs.

pacman -Qs string

Se till att ersÀtta strÀng med din sökterm. Detta kommer att söka i bÄde paketnamn och beskrivningar, sÄ du bör enkelt hitta det du letar efter.

RELATERAD: 37 Viktiga Linux-kommandon du bör kÀnna till

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK