Bil

Hur man tar tillbaka diskutrymme som tagits upp av Final Cut Pro-bibliotek

Har du stött pÄ en situation dÀr din Macs interna enhet Àr full? AnvÀnder du Final Cut Pro X? I sÄ fall Àr Jack Wallen ganska sÀker pÄ att han vet vad problemet Àr och hur man löser det.

Jag anvÀnder Final Cut Pro X dagligen för att redigera de videoklipp jag skapar till förbrukningsformat. För fem Är sedan, nÀr jag började den hÀr resan för första gÄngen, hamnade jag i en ganska konstig situation: den interna enheten pÄ 1 TB pÄ min MacBook Pro hade fyllts. Men varför? Jag lagrade inte mycket media pÄ enheten, och jag sparade inte heller massor av nedladdningar.

MÄste lÀsa Apple-bevakning

NĂ„got var fel, och jag var tvungen att fixa det snabbt; annars skulle macOS börja misslyckas. Efter lite grĂ€vande upptĂ€ckte jag att problemet var Final Cut Pro X-biblioteksfilerna. Utan att tĂ€nka tog jag bort dem, förutsatt att jag bara kunde fortsĂ€tta dĂ€r jag slutade – eller i vĂ€rsta fall kunde jag börja om. Jag hade trots allt renderingar av alla mina videor, och jag behövde inte ha bitarna liggande.

SĂ„ jag tog bort biblioteken och Ă„tertog hundratals GB internt lagringsutrymme. Usch – krisen avvĂ€rjdes.

Men samma problem fortsatte att lyfta upp sitt fula huvud, och varje gĂ„ng jag slutade ta bort de dĂ€r biblioteksfilerna – tills jag hittade ett bĂ€ttre sĂ€tt.

SER: Hur man bygger en budgetvÀnlig hemvideoinstallation med dyra resultat (TechRepublic Premium)

Final Cut Pro skapar proxyservrar och optimerade kopior av originalmediet sÄ att det inte försvinner under renderingen av dina videor. Det hÄller dessa filer kvar ifall du behöver arbeta med projektet igen, men du behöver inte dessa filer. Visst, de gör renderingsprocessen snabbare och mindre resurshungrig, men Àven om du tar bort dessa filer förblir dina projekt intakta.

Jag kommer att visa dig hur du tar bort dessa filer, sÄ att du kan frigöra utrymme pÄ din enhet.

Vad du behöver

För att fÄ detta att fungera behöver du en Mac som kör Final Cut Pro X med nÄgra projekt redan renderade.

Hur man tar bort fullmakter och kopior

Öppna Final Cut Pro X och vĂ€lj ett av dina bibliotek i det övre vĂ€nstra hörnet (Bild A).

Bild A

Jag arbetar med dessa tre bibliotek: MONOLOGER, MUSE och WAITING TO LIVE.

NÀr du har valt biblioteket klickar du pÄ Arkiv | Ta bort genererade klippfiler (Bild B).

Bild B

Att ta bort de genererade klippfilerna Àr precis vid dina fingertoppar och med musklick.

I det resulterande fönstret (Bild C), markera kryssrutorna för Ta bort renderingsfiler, Alla Ta bort optimerade media och Ta bort proxymedia. NÀr du har gjort valen klickar du pÄ OK, sÄ kommer Final Cut Pro X att pÄbörja uppgiften att ta bort dessa filer.

Bild C

Raderingen av de misstÀnkta filerna Àr nÀstan klar.

Beroende pÄ hur stora dessa bibliotek Àr, kan denna process ta nÄgra sekunder upp till nÄgra minuter. NÀr detta Àr gjort, gÄ till ett annat Final Cut Pro X-bibliotek och gör detsamma. NÀr du har tagit bort filerna frÄn alla dina bibliotek bör du ha allt utrymme du behöver pÄ din lokala lagring.

Ett bÀttre sÀtt

Jag har en bÀttre metod för att göra detta, och det kan rÀdda dig frÄn att behöva ta bort de renderade filerna. Det Àr inte idiotsÀkert och nÄgon gÄng mÄste du fortfarande ta bort dessa filer eftersom de förbrukar varje byte utrymme som din enhet har.

Du kan bifoga en extern enhet för varje bibliotek du behöver (i mitt fall skulle jag behöva tre). Sedan skapar du det nya biblioteket pÄ den externa enheten genom att klicka pÄ Arkiv | Nytt | Bibliotek. I det resulterande fönstret (Bild D), se till att hitta biblioteket pÄ en av de nyligen anslutna enheterna.

Bild D

Skapa ett nytt Final Cut Pro X-bibliotek pÄ en extern enhet.

Med de biblioteken lagrade pÄ externa enheter behöver du inte oroa dig för att din interna enhet (du vet, den som innehÄller macOS) ska fastna. Ja, det krÀver att du köper en extern enhet för varje bibliotek, men i slutÀndan kommer den extra kostnaden att betala sig sjÀlv med en mestadels problemfri installation.

Bild: Apple Inc.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK