Bil

Hur man tar bort ett anvÀndarkonto pÄ Mac

MacBook Pro delvis öppen i lila och blÄtt ljusWeDesing/Shutterstock.com

Om du nyligen har slutat dela din Mac med andra, bör du övervÀga att ta bort oanvÀnda anvÀndarkonton pÄ maskinen. Vi visar dig hur du sÀkert tar bort anvÀndarkonton pÄ macOS.

Innan vi börjar, se till att kontrollera om du har administratörsbehörighet pĂ„ Mac. För att verifiera detta klickar du pĂ„ Apple-logotypen i det övre vĂ€nstra hörnet pĂ„ din Macs skrivbord och öppnar “SysteminstĂ€llningar”.

Hur man tar bort anvÀndarkonton i macOS

I macOS SysteminstĂ€llningar, gĂ„ till “AnvĂ€ndare och grupper.”

Detta kommer att visa alla anvĂ€ndarkonton pĂ„ din Mac. Ditt konto kommer att visas överst i den vĂ€nstra rutan och om du ser “Admin” under ditt anvĂ€ndarnamn har du administratörsbehörighet.

"Admin"-texten under ditt anvÀndarnamn pÄ macOS indikerar att ditt anvÀndarkonto har administratörsbehörighet.

Om du inte ser detta kan du logga in pĂ„ vilket annat konto som helst med administratörsbehörighet och gĂ„ till samma sida “AnvĂ€ndare och grupper” i SysteminstĂ€llningar. Klicka nu pĂ„ lĂ„sikonen i det nedre vĂ€nstra hörnet av fönstret.

Ange lösenordet för detta administratörskonto. Klicka pĂ„ “LĂ„s upp” nĂ€r du Ă€r klar. Detta gör att du kan göra Ă€ndringar i anvĂ€ndarkonton.

För att göra ditt konto till administratör, klicka pĂ„ ditt anvĂ€ndarnamn i den vĂ€nstra rutan och markera “TillĂ„t anvĂ€ndare att administrera den hĂ€r datorn.” Observera att en omstart krĂ€vs för att dessa Ă€ndringar ska trĂ€da i kraft.

Markera "TillÄt anvÀndare att administrera den hÀr datorn" för att ge administratörsbehörigheter till alla anvÀndarkonton.

NĂ€r du har försĂ€krat dig om att det Ă€r en administratör byter du tillbaka till ditt konto pĂ„ Mac och Ă„tergĂ„r till “AnvĂ€ndare och grupper” under “SysteminstĂ€llningar”. Återigen, klicka pĂ„ lĂ„sikonen i det nedre vĂ€nstra hörnet av det hĂ€r fönstret, skriv in lösenordet för ditt anvĂ€ndarkonto och klicka pĂ„ den blĂ„ “LĂ„s upp”-knappen.

För att ta bort ett anvĂ€ndarkonto frĂ„n Mac-enheten, vĂ€lj rĂ€tt anvĂ€ndarnamn i den vĂ€nstra rutan och klicka sedan pĂ„ “-” (minus)-knappen under “Inloggningsalternativ.”

Nu Ă€r det dags att bestĂ€mma om du vill behĂ„lla en del av de data som Ă€r kopplade till det utgĂ„ende anvĂ€ndarkontot. Du kan vĂ€lja att behĂ„lla dess hemmapp som en skivavbild i mappen “AnvĂ€ndare” pĂ„ din Mac. För att göra detta, klicka pĂ„ “Spara hemmappen i en diskavbildning.”

Om du hellre inte vill röra innehĂ„llet i det anvĂ€ndarkontot kan du vĂ€lja “Ändra inte hemmappen.” Men om du Ă€r sĂ€ker pĂ„ att du vill bli av med all data frĂ„n det anvĂ€ndarkontot kan du vĂ€lja “Ta bort hemmappen.”

NĂ€r du har gjort ditt val klickar du pĂ„ den blĂ„ “Ta bort anvĂ€ndare”-knappen för att avsluta processen.

AnvÀndaren har nu tagits bort frÄn din Mac. Om du ocksÄ anvÀnder Windows kanske du vill veta hur du tar bort en anvÀndare i Windows.

Om du Àr orolig för att förlora din data bör du kolla in olika sÀtt att sÀkerhetskopiera din Mac.

RELATERAD: De bÀsta sÀtten att sÀkerhetskopiera din Mac

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK