Bil

Hur man skickar ett konfidentiellt e-postmeddelande i Gmail

Gmail-logotypen pÄ Googles webbplats.Mons bilder/Shutterstock.com

Letar du efter ett sĂ€krare sĂ€tt att skicka e-postmeddelanden i Gmail? Googles “Konfidentiellt lĂ€ge” Ă€r utformat för att sĂ€kerstĂ€lla att endast den avsedda mottagaren kan se ditt meddelande.

Vad Àr Gmails konfidentiella lÀge?

NÀr du anvÀnder konfidentiellt lÀge nÀr du skickar ett meddelande i Gmail mÄste den avsedda mottagaren ange en kod för att lÀsa din e-post.

NÀr du har skickat ditt meddelande kommer mottagaren att fÄ ett e-postmeddelande som talar om att ett konfidentiellt meddelande vÀntar pÄ dem. För att lÀsa den mÄste de verifiera sin identitet med en kod som skickas antingen via e-post (till samma konto) eller via SMS (till ett nummer som du vÀljer) innan de kan lÀsa den.

Ny konfidentiell e-postavisering

Inget av meddelandets innehÄll kommer att inkluderas i det mottagna e-postmeddelandet. IstÀllet finns meddelandet bara pÄ Googles servrar. Utöver verifieringsprocessen upphör Àven meddelanden som skickas via konfidentiellt lÀge. Du kan vÀlja ett utgÄngsdatum pÄ en vecka, en mÄnad, tre mÄnader eller fem Är.

Hur man skickar konfidentiella e-postmeddelanden i Gmail

För att anvĂ€nda konfidentiellt lĂ€ge, logga in pĂ„ Gmail och klicka pĂ„ knappen Skriv i det övre vĂ€nstra hörnet för att börja skriva ett nytt e-postmeddelande. LĂ€gg till en mottagare, en Ă€mnesrad och din meddelandetext och klicka sedan pĂ„ “Konfidentiellt lĂ€ge” lĂ€ngst ner i skrivfönstret (det ser ut som ett hĂ€nglĂ„s med en klocka pĂ„.).

Aktivera konfidentiellt lÀge i Gmail

I fönstret som visas, stĂ€ll in din utgĂ„ngsperiod och vĂ€lj om du vill krĂ€va ett lösenord via SMS eller inte. Om du vĂ€ljer “Ingen SMS-lösenord” kommer koden att levereras till samma e-postadress som du har angett i fĂ€ltet “Till” istĂ€llet.

StÀll in utgÄngsdatum för konfidentiellt lÀge i Gmail

Tryck pĂ„ “Spara” och kontrollera ditt meddelande innan du trycker pĂ„ Skicka. Om du har valt SMS-lösenkodsverifiering mĂ„ste du ange mottagarens mobilnummer innan ditt meddelande skickas. Se till att inte ange fel nummer!

Ange mobilnummer för SMS-verifiering

Ta bort Ă„tkomst till ett meddelande du har skickat

Om du vill kan du Äterkalla Ätkomsten till ett meddelande som du redan har skickat. NÀr du skickar ett e-postmeddelande i konfidentiellt lÀge, kommer meddelandet att visas i din inkorg (du kan ocksÄ hitta det under Skickat.).

För att “ta bort” ett konfidentiellt e-postmeddelande, klicka först pĂ„ meddelandet och klicka sedan pĂ„ “Ta bort Ă„tkomst.” Om mottagaren Ă€nnu inte har lĂ€st e-postmeddelandet kommer de inte att kunna fĂ„ Ă„tkomst till det efter att Ă„tkomsten har tagits bort.

Ta bort Ätkomst till e-post som skickats via konfidentiellt lÀge i Gmail

Nackdelarna med Gmails tillvÀgagÄngssÀtt

Om du inte begĂ€r verifiering av SMS-lösenord Ă€r konfidentiellt lĂ€ge mycket mindre sĂ€kert. Till exempel, om e-postadressen du skickar ditt meddelande till redan har utsatts för intrĂ„ng – till exempel om Ă€garen har lĂ€mnat den inloggad pĂ„ en offentlig dator – sĂ„ Ă€r verifieringskoden praktiskt taget vĂ€rdelös.

Å andra sidan, att tillhandahĂ„lla ett separat mobilnummer och att krĂ€va SMS-verifiering liknar hur tvĂ„faktorsautentisering fungerar. Även om e-postadressen har Ă€ventyrats, utan tillgĂ„ng till det mobilnummer som avsĂ€ndaren har angett, kan meddelandet inte nĂ„s.

TyvĂ€rr Ă€r Gmails tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt fortfarande lĂ„ngt ifrĂ„n det för verkligt sĂ€kra e-postleverantörer som ProtonMail och Tutanota. Som de flesta e-postleverantörer, krypterar inte Gmail innehĂ„llet i din inkorg pĂ„ servern. Googles anstĂ€llda – eller alla som har Ă„tkomst till ditt Google-konto – kan, ur ett tekniskt perspektiv, se meddelandet.

RELATERAD: ProtonMail vs. Tutanota: Vilken Àr den bÀsta sÀkra e-postleverantören?

FÄ bÀttre integritet med en sÀker e-postleverantör

Om integritet Àr viktigt för dig, Àven om du bara skickar ett enda meddelande, Àr sÀkra e-postleverantörer ett bÀttre val Àn Gmail eller andra webbposttjÀnster som Outlook.

LÀr dig hur du skickar sÀkra e-postmeddelanden med ett gratis ProtonMail-konto.

RELATERAD: Hur man anvÀnder ProtonMail för att skicka sÀkra, krypterade e-postmeddelanden

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK