Bil

Hur man skapar och anpassar ett trÀdkarta i Microsoft Excel

Microsoft Excel trÀdkarta

Om du vill visa hierarkisk data i en kompakt visualisering kan du anvÀnda ett trÀdkarta. I Microsoft Excel kan du skapa och anpassa en trÀdkarta pÄ bara nÄgra minuter. Vi visar dig hur.

Om Treemap-diagram

Som nÀmnts Àr trÀdkartor avsedda att fungera med hierarkisk data, och denna data har en-till-mÄnga-relationer. TrÀdkartor Àr ett bra verktyg för att visa saker som bÀstsÀljande produkter, platspopulation, regional försÀljning och liknande strukturerad förÀldra- och underordnad data.

RELATERAD: Hur man skapar ett organisationsschema i PowerPoint

En trÀdkarta anvÀnder kapslade, fÀrgade rektanglar som du kan tÀnka dig som grenar. Varje objekt i datamÀngden representeras av en rektangel och storlekarna pÄ varje korrelerar med nummerdata.

TrÀdkarta diagram

Fördelarna med en trÀdkarta inkluderar ett enkelt sÀtt att upptÀcka mönster, likheter och anomalier, och en strukturerad metod för att visa delar av en helhet. En trÀdkartas kompakthet gör den ocksÄ till en diskret bild i ditt kalkylark.

Hur man skapar en trÀdkarta i Excel

Det bÀsta sÀttet att organisera data för din trÀdkarta Àr att börja med huvudkategorin eller förÀldern i den första kolumnen. LÀgg sedan till underkategorierna, efterföljande objekt och nummerdata i kolumnerna till höger.

Som ett exempel kommer vi att anvÀnda en enkel datauppsÀttning med tre kolumner. Vi har vÄra mest sÄlda produkter som Àr kategoriserade efter typ i den första kolumnen. Produkterna inom varje kategori finns i den andra kolumnen. Och slutligen, vÄra sÄlda enheter finns i den tredje kolumnen.

Treemap hierarkiska data

VĂ€lj data för diagrammet och gĂ„ till fliken Infoga. Klicka pĂ„ rullgardinsmenyn “Hierarki” och vĂ€lj “TrĂ€dkarta”.

Diagrammet visas omedelbart i ditt kalkylblad. Och du kan se hur rektanglarna Àr grupperade inom sina kategorier tillsammans med hur storlekarna bestÀms.

PÄ skÀrmdumpen nedan kan du se den största produkten som sÀljs, Accessoarer > Keps, och den minsta, Skor > Sandaler.

TrÀdkarta största och minsta föremÄl

DÀrefter kan du göra nÄgra Àndringar i utseendet, flytta eller Àndra storlek pÄ diagrammet och ge det en titel.

Hur man anpassar en trÀdkarta i Excel

Det bÀsta stÀllet att börja anpassa din trÀdkarta Àr genom att ge den en titel. Som standard Àr namnet Diagramtitel. Klicka bara pÄ den textrutan och ange ett nytt namn.

Ange en diagramtitel

DÀrefter kan du vÀlja en stil, fÀrgschema eller annan layout för trÀdkartan. VÀlj diagrammet och gÄ till fliken Diagramdesign som visas. AnvÀnd de olika verktygen i menyfliksomrÄdet för att anpassa din trÀdkarta.

Fliken Diagramdesign i Excel

För fyllnings- och linjestilar och fĂ€rger, effekter som skugga och 3D, eller exakt storlek och proportioner, kan du anvĂ€nda sidofĂ€ltet Formatera diagramomrĂ„de. Högerklicka antingen pĂ„ diagrammet och vĂ€lj “Formatera diagramomrĂ„de” eller dubbelklicka pĂ„ diagrammet för att öppna sidofĂ€ltet.

Formatera diagramomrÄdes sidofÀlt

PÄ Windows ser du tvÄ praktiska knappar till höger om diagrammet nÀr du vÀljer det. Med dessa kan du lÀgga till, ta bort och placera om diagramelement. Och du kan vÀlja en stil eller fÀrgschema med knappen Diagramstilar.

Diagramelement, positionsförklaring

För att flytta ditt diagram till en ny plats pÄ ditt ark, vÀlj det och dra och slÀpp det dÀr du vill ha det. För att Àndra storlek pÄ diagrammet kan du dra inÄt eller utÄt frÄn ett hörn eller en kant.

Dra för att Àndra storlek pÄ diagrammet i Excel

Diagram Àr supervisuella bilder som kan hjÀlpa till att visa din data pÄ lÀttlÀsta sÀtt för din publik. SÄ du kan ocksÄ övervÀga att skapa ett vattenfallsdiagram eller ett Pareto-diagram i Microsoft Excel.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK