Bil

Hur man sidoladdar APK-filer pÄ en Chromebook utan utvecklarlÀge

Ung man som anvÀnder en Chromebook-datorKonstantin Savusia/Shutterstock

Om du nÄgonsin har testat att installera appar pÄ din Chromebook frÄn inofficiella appbutiker vet du att du mÄste gÄ in i utvecklarlÀget, vilket krÀver en fabriksÄterstÀllning. SÄ hÀr kan du komma runt det kravet med hjÀlp av undersystemet Linux.

Sidladdar APKs och utvecklarlÀge

Vissa Android-appar Ă€r inte listade pĂ„ Google Play. Det kan finnas mĂ„nga anledningar till detta. Kanske har Google spĂ€rrat appen eftersom den inte uppfyller Googles krav. Återigen kan det vara en sjĂ€lvpĂ„tagen exil av programmerarna. De kanske har en biff med Google och vill kringgĂ„ de vanliga appleveransmekanismerna. Och ibland slĂ€pper utvecklare sina stabila, sĂ€kra builds via Google Play, men gör andra builds – som potentiellt instabila dagliga utvecklingsbuilds – tillgĂ€ngliga nĂ„gon annanstans.

Att installera en Android-applikation frÄn ett inofficiellt arkiv innebÀr att ladda ner en APK och installera den. APK stÄr för bÄda Android Package Kdet och Android PacKÄlder. Det Àr namnet pÄ en filtyp som innehÄller en Android-app och alla nödvÀndiga filer. Att bunta appen och dess beroenden till en enda fil gör det mycket lÀttare att distribuera och kopiera.

Att installera en APK pĂ„ en Chromebook innebar tidigare att du vĂ€xlade Chromebook till utvecklarlĂ€ge. För att göra det krĂ€vdes en systemĂ„terstĂ€llning – eller powerwash – som tog din Chromebook tillbaka till ett helt nytt, rent tillstĂ„nd. Det gav ocksĂ„ en skrĂ€mmande varning varje gĂ„ng din Chromebook startade, och det sĂ€nkte din sĂ€kerhet ocksĂ„.

Med din Chromebooks Linux-undersystem Ă€r det möjligt att installera Android-appar frĂ„n APK-filer utan att stĂ€lla in utvecklarlĂ€ge. Du behöver bara aktivera Android-felsökningslĂ€get – och det behöver inte en fabriksĂ„terstĂ€llning.

Naturligtvis mÄste du ha en Chromebook som kan köra Linux-undersystemet och köra Android-appar, men alla nyare modeller borde kunna göra detta.

Aktivera Linux-undersystemet

Om du inte redan har aktiverat Linux-undersystemet mÄste du göra det nu. Det Àr enkelt att göra, men det tar en stund eller tvÄ att slutföra. Klicka pÄ meddelandefÀltet (systemfÀltet) för att öppna menyn InstÀllningar och klicka pÄ kugghjulsikonen.

Chromebooks systemmeny

PĂ„ sidan InstĂ€llningar skriver du “linux” i sökfĂ€ltet. Du kommer att se Linux-utvecklingsmiljön (beta) i sökresultaten.

Klicka pĂ„ knappen “SlĂ„ pĂ„”. Du kommer att se ett meddelande om att en nedladdning Ă€r pĂ„ vĂ€g att ske.

BekrÀftelseskÀrm för Linux-utvecklingsmiljö pÄ en Chromebook

Klicka pĂ„ den blĂ„ “NĂ€sta”-knappen. Du kommer att bli ombedd att ange ett anvĂ€ndarnamn. Du kan lĂ€mna instĂ€llningen för diskstorlek pĂ„ standardvĂ€rdet. Klicka pĂ„ den blĂ„ “Installera”-knappen.

StÀlla in ett Linux-anvÀndarnamn pÄ en Chromebook

Nedladdnings- och installationsprocessen startar. Det kan ta nÄgra minuter för detta steg att slutföras.

Förloppsindikator för Linux-nedladdning pÄ en Chromebook

SÄ smÄningom kommer du att se Linux-terminalfönstret med en kommandotolk som innehÄller anvÀndarnamnet du valde tidigare.

Linux-terminalfönster pÄ en Chromebook

Konfigurera Android Debugging Bridge

NĂ€r Linux har installerats, öppna System-menyn och klicka pĂ„ kugghjulet. PĂ„ sidan InstĂ€llningar, sök efter “linux.” Du kommer att se fler alternativ den hĂ€r gĂ„ngen. VĂ€lj “Utveckla Android-appar” och klicka sedan pĂ„ skjutreglaget bredvid “aktivera ADB-felsökning.”

Alternativet aktivera Android Debugging pÄ en Chromebook

Detta aktiverar Android Debugging Bridge. Det Àr ett verktyg som anvÀnds av utvecklare för att testa sina Android-appar nÀr de arbetar med dem. Vi kommer att anvÀnda funktionen för att sidladda APK-filer.

Du kommer att bli ombedd att bekrĂ€fta att du vill aktivera ADB. Klicka pĂ„ den blĂ„ knappen “Starta om och fortsĂ€tt”.

BekrÀftelseskÀrm för att aktivera Android-felsökning pÄ en Chromebook

NĂ€r din Chromebook har startat om trycker du pĂ„ knappen “Allt” – den med förstoringsglassymbolen – och skriv “terminal”.

Söker efter ordet terminal pÄ en Chromebook

Klicka pÄ terminalikonen i sökresultaten. Ett Linux-terminalfönster öppnas. Skriv detta kommando i terminalfönstret:

sudo apt install android-tools-adb -y

Detta installerar Android ADB-systemet. NÀr installationen Àr klar skriver du det hÀr kommandot för att ansluta felsökningsbryggan till en IP-adress och port.

sudo adb connect 100.155.92.2:5555

Du mÄste bekrÀfta att du vill tillÄta USB-felsökning.

BekrÀftelsefönster för att tillÄta USB-felsökning pÄ en Chromebook

Markera kryssrutan “TillĂ„t alltid frĂ„n den hĂ€r datorn” och klicka pĂ„ knappen “OK”.

Om ditt terminalfönster inte visar “ansluten till 100.155.92.2:5555”, öppna InstĂ€llningar och navigera till Appar > Google Play Butik > Hantera Android-instĂ€llningar > System > Om enheten. Klicka pĂ„ posten “Byggnummer” sju gĂ„nger.

ByggnummerfÀltet pÄ skÀrmen Om enheten pÄ en Chromebook

Det hĂ€r Ă€r ett “pĂ„skĂ€gg” som tvingar din Chromebook att betrakta dig som en utvecklare. Starta om och försök sedan igen.

Om det fortfarande inte fungerar, försök anvÀnda det hÀr kommandot:

sudo adb connect arc

Sidladdar en APK

Vi kommer att installera webblÀsaren Firefox nattliga utvecklare. Detta Àr en instabil men banbrytande version av webblÀsaren Firefox. Vi anvÀnder den som ett bra exempel pÄ en Android-app som inte Àr tillgÀnglig pÄ Google Play. AnvÀnd den inte som din dagliga webblÀsare; den hÀr konstruktionen Àr till för att testa och experimentera, inte för att förlita sig pÄ.

Ladda ner lĂ€mplig APK för din Chromebooks arkitektur. VĂ„r testmaskin har en Intel 64-bitars processor, sĂ„ vi laddade ner “X86_64” APK. Den nedladdade filen placerades i mappen “Nedladdningar”.

Den hette “org.mozilla.fenix_93.0a1-2015827511_minAPI21(x86_64)(nodpi)_apkmirror.com.apk.” Det Ă€r ett ganska hemskt filnamn att behöva arbeta med. Kanske var det inspirerat av en viss walesisk by. För att göra saker mer hanterbara döpte vi om det till “firefox.apk.”

APK-filen mĂ„ste placeras dĂ€r Linux-undersystemet kan se den. Öppna din fillĂ€sare och dra APK-filen till katalogen “Linux-filer”.

Den nedladdade APK-filen i Linux-filkatalogen pÄ en Chromebook

För att installera APK-filen pĂ„ en Chromebook med en Intel- eller AMD-processor, skriv det hĂ€r kommandot. ErsĂ€tt “firefox.apk” med namnet pĂ„ din APK:

adb -s emulator-5554 install firefox.apk

Om din Chromebook anvÀnder ARM-arkitekturen anvÀnder du det hÀr kommandot istÀllet:

adb install firefox.apk

Ordet “FramgĂ„ng” i terminalfönstret indikerar att allt har gĂ„tt bra. Tryck pĂ„ knappen “Allt” och skriv firefox. Du kommer att se ikonen “Firefox Nightly”.

Klicka pÄ ikonen för att starta den instabila versionen av Firefox.

Firefox Nightly-bygget körs pÄ en Chromebook

Med stor kraft


 kommer ett stort ansvar. Var försiktig nĂ€r du sidladdar APK-filer. Vissa APK-filer kan innehĂ„lla skadlig eller destruktiv kod. Gör lite efterforskningar innan du laddar pĂ„ sidan. Försök att hitta recensioner av appen – och webbplatsen du laddar ner frĂ„n – för att se om det Ă€r det benfide.

Som alltid lönar det sig att titta innan du hoppar.

RELATERAD: Hur man sidladdar appar pÄ Android TV

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK