Bil

Hur man öppnar PowerShell som admin i Windows Terminal

Windows 10 och 11 logotyper

Windows Terminal tillÄter normalt inte att administratörsflikar Àr öppna samtidigt med andra icke-förhöjda flikar. Men med ett tredjepartsverktyg Àr det möjligt! SÄ hÀr startar du PowerShell som admin i Windows Terminal.

Hur Windows Terminal hanterar administrativa behörigheter

Genom att köra PowerShell som admin (annars kÀnd som en förhöjd PowerShell), kan du köra kommandon och komma Ät filer som normalt Àr begrÀnsade. Kommandon och filer som Àr begrÀnsade tenderar att vara avgörande för operativsystemets funktion och sÀkerhet, och de krÀver speciella administrativa behörigheter för att köra, flytta, Àndra eller ta bort.

Windows Terminal tillĂ„ter inte att du har PowerShell-flikar med blandade behörigheter öppna av sĂ€kerhetsskĂ€l. Det Ă€r svĂ„rt att helt isolera de öppna flikarna frĂ„n varandra – i praktiken betyder det att nĂ„got som körs i en icke-förhöjd PowerShell-flik kan tĂ€nkas eskalera dess behörigheter genom en förhöjd PowerShell-flik, vilket gör din dator exponerad. Utvecklarna beslutade att risken – Ă€ven om den var liten – var bĂ€st att undvika helt.

Hur man startar PowerShell som admin i Windows Terminal

Eftersom Windows Terminal inte tillĂ„ter flikar med blandade behörigheter, finns det bara ett sĂ€tt att köra PowerShell som Admin i Windows Terminal – genom att köra Windows Terminal som administratör. NĂ€r Windows Terminal körs som administratör kommer alla nya flikar som öppnas ocksĂ„ att köras som administratör.

För att köra Windows Terminal som administratör, klicka pĂ„ Start, skriv “terminal” i sökfĂ€ltet och klicka sedan pĂ„ pedalen (det ser ut som en pil utan svans) för att utöka listan med alternativ.

Klicka pĂ„ “Kör som administratör” i den utökade listan.

Dricks: Du kan ocksĂ„ högerklicka pĂ„ genvĂ€gen till Windows Terminal efter att ha sökt efter den och vĂ€lj “Kör som administratör.”

Hur man startar PowerShell som administratör i Windows Terminal med verktyg frÄn tredje part

Windows Terminal stöder inte blandning av förhöjda och icke-förhöjda PowerShell-flikar av sÀkerhetsskÀl. Om du ÀndÄ vill göra det kan du aktivera det med ett litet program med öppen kÀllkod som heter gsudo.

Varning: Microsots utvecklare valde att inte inkludera denna funktionalitet av en anledning. Det har upprepade gÄnger begÀrts och avslagits. TÀnk pÄ att att blanda bÄde förhöjda och icke-förhöjda kommandoradsmiljöer i samma fönster innebÀr en mild risk för din sÀkerhet.

Gsudo installeras med kommandoraden med winget. Starta PowerShell, skriv winget install gerardog.gsudoin och tryck sedan pÄ Enter.

Winget installera gerardog.sudo i PowerShell

Installationen börjar omedelbart; nÀr du uppmanas att acceptera villkoren, tryck pÄ y-tangenten och tryck sedan pÄ Enter. Om det slutförs framgÄngsrikt ser du nÄgot i stil med detta:

Lyckad installation av gsudo

NĂ€r gsudo har installerats mĂ„ste du öppna Windows Terminal och skapa en ny profil. Klicka pĂ„ chevronen överst i Windows Terminal och klicka sedan pĂ„ “InstĂ€llningar”.

Klicka pĂ„ “LĂ€gg till en ny profil”, vĂ€lj “Windows PowerShell” och klicka sedan pĂ„ “Duplicera.”

Vi mÄste Àndra nÄgra rader i den hÀr profilen.

Först bör du byta namn pĂ„ den duplicerade profilen till nĂ„got beskrivande, som “PowerShell (Administratör)”, sĂ„ att den inte blandas ihop med PowerShell-profilen som inte Ă€r administratör.

Vi mĂ„ste ocksĂ„ Ă€ndra kommandot som körs nĂ€r den hĂ€r profilen aktiveras. Klicka pĂ„ raden mĂ€rkt “Kommandorad”, skriv gsudo powershell.exe och klicka sedan pĂ„ “Spara” lĂ€ngst ner till höger.

Notera: Du kan ocksĂ„ Ă€ndra ikonen om du vill – det Ă€r ganska enkelt att göra din egen, eller sĂ„ kan du ladda ner ikoner frĂ„n en webbplats som iconfinder.com eller iconarchive.com

Du kan starta det nya förhöjda PowerShell i vilken Windows-terminal som helst genom att klicka pÄ pedalen nÀra toppen och vÀlja PowerShell-profilen (administratör).

Det var allt – du kan nu ha bĂ„de admin och icke-admin PowerShell-fönster öppna i samma terminal. Om du vill, fungerar exakt samma process för kommandotolken ocksĂ„, förutom att kommandoraden Ă€ndras till gsudo cmd istĂ€llet för gsudo powershell.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK