Bil

Hur man mappar en nÀtverksenhet i Windows 11

Windows 11-logotyp med tapeter

Om du ofta anvĂ€nder en nĂ€tverksansluten enhet (eller “dela”) med Windows 11, kan du mappa den till en enhetsbeteckning i File Explorer för att fĂ„ den att se mer ut som en lokal enhet och snabbt komma Ă„t den i framtiden. SĂ„ hĂ€r gör du.

Öppna först File Explorer. Om du inte har en genvĂ€g till File Explorer i aktivitetsfĂ€ltet, högerklicka pĂ„ Start-knappen och vĂ€lj “Filutforskaren”.

I ett File Explorer-fönster klickar du pĂ„ ellipsknappen (tre punkter) i verktygsfĂ€ltet och vĂ€ljer sedan “Map Network Drive” i menyn som visas.

I fönstret “Map Network Drive” klickar du pĂ„ rullgardinsmenyn “Drive” och vĂ€ljer en enhetsbeteckning som du ska tilldela nĂ€tverksenheten. Det kan vara vilken bokstav som helst i listan, beroende pĂ„ dina personliga preferenser.

I fĂ€ltet “Mapp” anger du nĂ€tverksenheten och delningsnamnet. Om du inte kommer ihĂ„g det, klicka pĂ„ “BlĂ€ddra” för att se tillgĂ€ngliga enheter pĂ„ ditt lokala nĂ€tverk.

Om du vill att Windows alltid ska Ă„teransluta till den hĂ€r enheten varje gĂ„ng du loggar in, markera rutan bredvid “Återanslut vid inloggning.” Och om du vill ansluta med andra inloggningsuppgifter (anvĂ€ndarnamn och lösenord) Ă€n de som Ă€r kopplade till ditt nuvarande Windows-konto, kryssa i “Anslut med olika uppgifter.”

NĂ€r du Ă€r klar klickar du pĂ„ “Slutför”.

Efter att ha klickat pĂ„ “Slutför” kommer Windows 11 att försöka ansluta till nĂ€tverksenheten. Om dina standardreferenser misslyckas, eller om du markerade “Anslut med olika referenser” i det sista steget, kommer du att se ett “Windows Security”-fönster dĂ€r du kan ange anvĂ€ndarnamnet och lösenordet som krĂ€vs för att komma Ă„t enheten.

Om du vill att Windows alltid ska komma ihĂ„g det hĂ€r anvĂ€ndarnamnet och lösenordet för enheten (sĂ„ att du inte behöver ange dem igen), kryssa i “Kom ihĂ„g mina inloggningsuppgifter.” NĂ€r du Ă€r klar klickar du pĂ„ “OK”.

Windows 11 ansluter till enheten och mappar den till den enhetsbeteckning du valt. Om du öppnar File Explorer och tittar pĂ„ “Den hĂ€r datorn” kommer du att se den mappade enheten listad under “NĂ€tverksplatser”.

Ett exempel pÄ en mappad nÀtverksenhet i File Explorer pÄ Windows 11.

Den mappade enheten kommer ocksĂ„ att visas i Filutforskarens sidofĂ€lt under “NĂ€tverk”.

NÀr du öppnar den mappade enheten (om du har lÀs- och skrivbehörighet) kan du anvÀnda den nÀstan exakt som en lokal enhet som Àr ansluten till din maskin. Men kom ihÄg att det förmodligen kommer att vara lÄngsammare Àn dina lokala enheter eftersom data överförs till och frÄn ett nÀtverk istÀllet för via en lokal anslutning som USB eller SATA.

RELATERAD: NVMe vs. SATA: Vilken SSD-teknik Àr snabbare?

Hur man kopplar bort en mappad nÀtverksenhet

För att koppla bort en mappad nĂ€tverksenhet, öppna först File Explorer. I verktygsfĂ€ltet i ett filutforskarfönster, klicka pĂ„ ellipsknappen (tre punkter) och vĂ€lj “Koppla frĂ„n nĂ€tverksenhet.”

I fönstret “Koppla frĂ„n nĂ€tverksenheter” som visas, vĂ€lj den enhet du vill koppla frĂ„n och klicka sedan pĂ„ “OK”.

Alternativt kan du hitta den mappade enheten i File Explorer och sedan högerklicka pĂ„ den. VĂ€lj “Visa fler alternativ” i den första menyn som visas och sedan “Koppla frĂ„n” i den andra menyn.

Efter det kommer enheten att kopplas bort och inte lÀngre mappas. Det kommer ocksÄ att frigöra den tidigare reserverade enhetsbeteckningen som anvÀnds av den mappade enheten. Glad nÀtverkande!

RELATERAD: Hur man arbetar med nÀtverksenheter och nÀtverksplatser

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK