Bil

Hur man lÀser en REG-fil och kontrollerar om den Àr sÀker

PĂ„ Windows innehĂ„ller en .reg-fil en lista över Ă€ndringar i Windows-registret. Dessa filer Ă€r ett snabbt sĂ€tt att göra enkla Ă€ndringar – men de kan ocksĂ„ vara farliga. SĂ„ hĂ€r ser du vad en REG-fil gör innan du kör den.

Vad Àr en REG-fil?

Windows-registret Àr en databas dÀr Windows och vissa tredjepartsprogram lagrar instÀllningar och annan data.

MĂ„nga alternativ pĂ„ Windows 10 kan bara Ă€ndras i Windows-registret. Vissa alternativ kan ocksĂ„ Ă€ndras i gruppolicy – men bara Professional, Enterprise och Education-utgĂ„vorna av Windows 10 har tillgĂ„ng till det.

Vi tĂ€cker mĂ„nga “registerhack” – Ă€ndringar i Windows-registret – hĂ€r pĂ„ How-To Geek.

Du kan Àndra dessa instÀllningar sjÀlv med hjÀlp av Registereditorn, men det tar lite klick. För att pÄskynda saker och ting erbjuder vi Àven nedladdningsbara REG-filer som du kan köra för att göra dessa Àndringar.

REG-filer kan skapas pĂ„ flera sĂ€tt – du kan anvĂ€nda alternativet “Exportera” i registerredigeraren eller skriva REG-filen för hand i en textredigerare som Anteckningar.

Registerredigeraren pÄ Windows 10.

RELATERAD: Hur man gör dina egna Windows-registerhack

Varför REG-filer kan vara farliga

REG-filer innehÄller bara en lista över registerÀndringar. NÀr du dubbelklickar pÄ REG-filen kommer Windows att göra de Àndringar som anges i filen.

Om REG-filen kommer frÄn en pÄlitlig kÀlla och inte har nÄgra fel i den Àr det bra. Du kan till exempel skriva din egen REG-fil för att snabbt göra dina favoritÀndringar pÄ vilken ny Windows-dator som helst.

Men en REG-fil kan ocksÄ göra dÄliga saker. Det kan förstöra olika instÀllningar eller ta bort delar av Windows-registret nÀr du kör det.

Hur man visar innehÄllet i en REG-fil

Innan du kör en REG-fil rekommenderar vi att du undersöker dess innehĂ„ll. Vi kommer att demonstrera hur man gör detta med hjĂ€lp av vĂ„rt “LastActiveClick” registerhack, som gör att ett enda klick pĂ„ en aktivitetsfĂ€ltsikon aktiverar det senaste fönstret du anvĂ€nde frĂ„n det programmet – inga flera klick behövs.

För att se innehĂ„llet i en REG-fil, högerklicka pĂ„ den i Filutforskaren och vĂ€lj “Redigera”. Detta öppnar den i Anteckningar.

Notera: Om du inte ser alternativet “Redigera” kan REG-filen finnas i ett ZIP-arkiv. Du kan behöva extrahera REG-filen frĂ„n ZIP-arkivet innan du fortsĂ€tter. Du kan bara kopiera och klistra in eller dra och slĂ€ppa den till en annan mapp.

Du kommer att se en varning innan du öppnar filen om du laddade ner den frĂ„n webben. SĂ„ lĂ€nge du klickade pĂ„ “Redigera” kan du klicka pĂ„ “Kör” för att fortsĂ€tta. Det Ă€r sĂ€kert – du öppnar bara en textfil i Anteckningar.

Notera: Om du av misstag klickar pĂ„ “Sammanfoga” istĂ€llet – eller om du dubbelklickar pĂ„ filen – kommer du att se ett fönster för anvĂ€ndarkontokontroll efter att ha klickat pĂ„ “Kör”. Klicka pĂ„ “Nej” till prompten om du inte Ă€r redo att lĂ€gga till innehĂ„llet i filen till ditt register Ă€nnu.

RELATERAD: Hur du fÄr dina knappar i aktivitetsfÀltet att alltid vÀxla till det senast aktiva fönstret

Hur man lÀser en REG-fil

Du kommer att se innehÄllet i REG-filen som visas i Anteckningar. Om det Àr ett enkelt registerhack bör du bara se nÄgra rader. SÄ hÀr ser vÄrt sista aktiva klick-registerhack ut:

Windows Registry Editor Version 5.00

; created by Walter Glenn
; for How-To Geek
; article: https://www.howtogeek.com/281522/how-to-make-your-taskbar-buttons-always-switch-to-the-last-active-window/

[HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced]
"LastActiveClick"=dword:00000001

Den första raden, “Windows Registry Editor Version 5.00”, lĂ„ter dig bara veta vilken typ av fil detta Ă€r.

I den hĂ€r filen börjar rad tvĂ„ till fyra med ett “;” karaktĂ€r. Det betyder att de Ă€r “kommentarer”. De gör faktiskt ingenting nĂ€r de kör filen – de Ă€r bara hĂ€r för att vara lĂ€sbara för alla mĂ€nniskor som lĂ€ser filen.

Den femte och sjĂ€tte raden Ă€r köttet av just denna fil. Den femte raden sĂ€ger Ă„t Windows att göra en Ă€ndring pĂ„ följande plats, eller “nyckel”, i registret:

HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced

Den sjĂ€tte raden talar om för Windows att skapa ett DWORD-vĂ€rde med namnet “LastActiveClick” och stĂ€lla in dess vĂ€rde till “1”. (Om vĂ€rdet redan finns kommer Windows att stĂ€lla in dess vĂ€rde till “1”.)

Vi har ocksÄ en registerfil som Ängrar dessa Àndringar. Det skiljer sig genom att ha denna text istÀllet:

[HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced]
"LastActiveClick"=-

Minustecknet (“-“) talar om för Windows att ta bort LastActiveClick-vĂ€rdet.

REG-filer kan fortsÀtta med mÄnga rader av Àndringar, men de kommer alla att ha ett liknande format.

Hur man vet om en REG-fil Àr sÀker

PÄ How-To Geek parar vi nedladdningsbara REG-filer med instruktioner för att Àndra instÀllningen pÄ egen hand i registret. Om du skulle vara bekvÀm med att göra en Àndring i registret för hand, bör du vara bekvÀm med att köra en REG-fil som gör samma Àndring.

Om du inte förstĂ„r vad REG-filen gör – och speciellt om du inte litar pĂ„ dess kĂ€lla – kör den inte.

Dricks: Vi rekommenderar inte att du bara litar pÄ oss heller! VÀnligen kontrollera vÄrt arbete: NÀr du laddar ner en REG-fil frÄn oss, kontrollera dess innehÄll och se till att du Àr bekvÀm med dem innan du kör filen. Det Àr bra att ta för vana att dubbelkolla alla REG-filer innan du kör dem.

Om du litar pĂ„ filen, dubbelklicka bara pĂ„ den – eller högerklicka pĂ„ den och vĂ€lj “Sammanfoga”. Windows kommer att frĂ„ga dig om du vill lĂ„ta Registerredigeraren göra Ă€ndringar pĂ„ din dator. GodkĂ€nn och innehĂ„llet i registerfilen kommer att slĂ„s samman med din dators register.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK