Bil

Hur man justerar exponeringen med rÀckviddsmasker i Lightroom

Adobe Lightroom-appen visas i en surfplattaVladimka produktion/Shutterstock.com

En av de mÄnga anvÀndningsomrÄdena för gradientmask-funktionen, ett verktyg som Àr tillgÀngligt i kraftfulla Adobe Lightroom, Àr att justera skuggorna eller högdagrarna i en bild. Vi kommer att göra det med en typ av gradientfilter som kallas en intervallmask.

Varför justera exponeringen med intervallmasker?

SÀg att du har ett foto dÀr höjdpunkterna Àr perfekt exponerade, men du har tappat detaljer i skuggorna. Du kan bara höja exponeringsreglaget, men det kan blÄsa ut dina höjdpunkter. Att justera skuggreglaget kan ocksÄ fungera, men det kan platta ut kontrasten i din bild om du mÄste veva den för högt.

Om du istÀllet riktar in skuggorna med en avstÄndsmask kan du höja skuggorna utan att störa resten av bilden. Tricket för att göra detta Àr att lÄta ditt gradientfilter tillÀmpas pÄ hela bilden och sedan förvandla det till en luminansmask.

Skapa din rÀckviddsmask

För att skapa en ny övertoning och tillÀmpa den pÄ hela bilden, klicka pÄ övertoningsverktyget i det övre högra verktygsfÀltet, precis under histogramavlÀsningen. Det ser ut som en rektangel med en solid, vit kant.

Skapa en ny gradient utanför ditt foto genom att klicka och dra i det grÄ omrÄdet bredvid bilden du arbetar med. Det spelar ingen roll hur bred den Àr, sÄ lÀnge den Àr utanför bilden. Du kan se masken jag skapade utanför grÀnsen för min bild hÀr.

Eftersom din övertoning inte Àr placerad över nÄgot omrÄde av bilden kommer Lightroom att tillÀmpa alla justeringar du gör i den hÀr övertoningen pÄ hela fotot du arbetar med.

NĂ€r du har gjort det vill du göra ditt gradientfilter till en intervallmask. För att göra det, hitta alternativet Range Mask lĂ€ngst ned pĂ„ panelen för gradientinstĂ€llningar. Ändra den frĂ„n “Av” till “Luminans”. Detta kommer att förvandla din gradient till en intervallmask som bara pĂ„verkar exponeringen av bilden, inte fĂ€rgen.

NĂ€r du har stĂ€llt in masken mĂ„ste du kunna se den sĂ„ att du kan rikta in dig pĂ„ vilka omrĂ„den den kommer att pĂ„verka. För att göra det klickar du pĂ„ Visa luminansmask. Först blir hela bilden röd, eftersom masken kommer att tĂ€cka allt eftersom hela luminansomrĂ„det Ă€r valt – allt frĂ„n ljust till mörkt.

Genom att justera den hÀr luminansmasken kan du rikta in dig pÄ högdagrar eller skuggor i din bild, och det Àr superlÀtt att ringa in. GÄ bara till skjutreglaget Range och dra ner den ena eller andra Ànden tills masken (visas med den röda överlagringen) Àr tÀcker bara skuggorna eller högdagrarna.

En bild med en luminansmask tillĂ€mpad. “Visa mask” Ă€r aktiverat och inga justeringar har gjorts Ă€nnu.

Den högra Ànden av skjutreglaget Àr din markeringspunkt och den vÀnstra Ànden Àr dina skuggor. Om du flyttar nÄgon av dessa punkter Àndras luminansomrÄdet som masken tÀcker.

SÄ om du tar ner högdagerpunkten frÄn lÀngst till höger pÄ skjutreglaget, kommer masken gradvis att börja tÀcka ett mörkare omrÄde tills den bara tÀcker skuggorna. Du kan göra samma sak för höjdpunkterna. För att fÄ en mer naturlig övergÄng mellan det maskerade omrÄdet och resten av bilden, spela med skjutreglaget Smoothness.

HÀr har jag justerat luminansmasken sÄ att den bara gÀller de djupaste skuggorna, sÄ bara de omrÄdena Àr i rött.

NĂ€r du har fĂ„tt din mask justerad som du vill ha den kan du anvĂ€nda de andra reglagen för att justera exponering, kontrast, skuggor etc. som vanligt. Du kommer ocksĂ„ att kunna justera parametrar som klarhet och vitbalans i det maskerade omrĂ„det. StĂ€ng av masken med knappen “Visa luminansmask” (bilden ovan) för att se justeringar ske i realtid, och slĂ„ pĂ„ den igen för att se till att din mask tĂ€cker rĂ€tt omrĂ„de.

Det kommer att krÀvas lite övning, men sÄ smÄningom kan avstÄndsmasker vara ett kraftfullt verktyg för riktad exponeringsjustering i Lightroom. Du kan ocksÄ öka dina Lightroom-kunskaper genom att lÀra dig hur du kan undvika och brÀnna.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK