Bil

Hur man installerar en DEB-fil i Linux

Hur man installerar DEB-filer i Ubuntu

SĂ„ du installerade Ă€ntligen Linux och nĂ€r du laddade ner din favoritapp fick du en fil med tillĂ€gget “.deb”. Nu dĂ„? LĂ„t oss i den hĂ€r artikeln titta pĂ„ de tvĂ„ sĂ€tten du enkelt kan installera appar med hjĂ€lp av DEB-filer pĂ„ Linux.

Vad Àr en DEB-fil egentligen?

En fil som slutar med “.deb” kallas en Debian Software Package-fil, och den anvĂ€nds för att installera appar pĂ„ Linux. DEB-filer anvĂ€nds endast i Debian-baserade Linux-distributioner som Ubuntu och dess olika smaker, Pop!_OS, Linux Mint och andra. Det betyder att distributioner baserade pĂ„ Arch eller Fedora inte kommer att kunna installera det.

Om du kommer till Linux efter att ha anvĂ€nt Windows under en lĂ€ngre tid, kan du bli frestad att tĂ€nka pĂ„ DEB-filer som liknar EXE-filer. En fil som slutar med “.exe” Ă€r en Windows-körbar fil som anvĂ€nds för att installera och köra Windows-program. Det Ă€r dock inte samma sak som en DEB-fil. EXE-filer kommer med förkompilerad kĂ€llkod, medan du behöver ett program för att installera DEB-filer, kompilera filens innehĂ„ll och installera den pĂ„ Linux.

TĂ€nk pĂ„ förkompilerad kod som snabbnudlar. Allt du behöver göra Ă€r att hĂ€lla upp hett vatten (dubbelklicka pĂ„ filen), blanda det vĂ€l (följ instruktionerna i installationsguiden) och Ă€ta upp det (börja anvĂ€nda programmet). Å andra sidan, tĂ€nk pĂ„ en DEB-fil som ingredienserna du behöver för ett recept. Du mĂ„ste lĂ€gga och blanda allt och koka dem för att fĂ„ den sista matrĂ€tten klar. Lyckligtvis har du gratisappar som tar hand om processen Ă„t dig.

GDebi och Eddy Àr nÄgra av de populÀra paketinstallationsprogram som anvÀnds för att installera DEB-filer. Distributioner som Ubuntu öppnar dock DEB-paket i mjukvarucentret som standard, dÀr du kan klicka pÄ installera, sÄ kommer appen att installeras Ät dig. Du kan ocksÄ installera GDebi för att installera DEB-paket.

Hur man installerar DEB-filer

Du kan installera DEB-filer med bÄde det grafiska skrivbordet (GUI) och terminalen. Vi gÄr igenom bÄda metoderna sÄ att du kan vÀlja den som ser lÀtt ut.

Installera DEB-filer grafiskt

Ladda ner DEB-paketet för appen du vill installera. LÄt oss installera Slack för denna handledning.

ladda ner slack och spara .deb-filen

Efter nedladdning, dubbelklickning pÄ filen kommer att ladda innehÄllet i paketet i Ubuntu Software, eller vilken programvaruhanterare som din distribution anvÀnder.

NĂ€r den vĂ€l har laddats upp behöver du bara klicka pĂ„ “Installera”.

installera slack frÄn Ubuntus mjukvarucenter

Om programvaruhanteraren av nÄgon anledning inte öppnas kan du installera ett paket med GDebi eller kommandot dpkg.

Om du inte redan har det, öppna terminalen för att börja installera GDebi.

öppna terminalen för att installera gdebi

Skriv följande kommando och tryck enter.

sudo apt install gdebi

installera gdebi med apt

NÀr installationen Àr klar, gÄ över till platsen för DEB-paketet som du laddade ner.

gÄ till DEB-filplatsen

Om du anvĂ€nder Ubuntu högerklickar du pĂ„ apppaketet och klickar pĂ„ “Öppna med annat program.” Annars, leta efter ett annat “Öppna med”-alternativ eller försök att dubbelklicka pĂ„ filen.

Hitta och klicka pÄ GDebi Package Installer och klicka slutligen pÄ vÀlj.

vÀlj GDebi-paketinstallationsprogram

GDebi-paketinstallationsprogrammet kommer nu att öppnas och hÀmta informationen om paketet du vill installera.

Installera paketknapp i GDebi

Klicka slutligen pĂ„ knappen “Installera paket” och ge det lite tid att installera.

GDebi installerar Slack.deb

Du bör nu se applikationen i applikationslistan.

slack i ubuntu-applikationer

Installera DEB-filer i terminalen

Om du Àr bekvÀm med att anvÀnda terminalen kan kommandot dpkg (Debian Package) installera DEB-filer Ät dig. SÄ hÀr anvÀnder du den.

Öppna terminalen. Sedan cd till katalogen dĂ€r den nedladdade DEB-filen finns. I vĂ„rt fall finns filen i katalogen \Downloads.

cd \Downloads

gÄ till katalogen

Skriv kommandot dpkg följt av paketnamnet och tryck pÄ Enter. HÀr Àr ett exempel.

sudo dpkg -i "package_name.deb"

ErsÀtt paketnamn.deb med namnet pÄ ditt paket (men behÄll citattecken), tryck sedan pÄ Enter och installationen bör börja. Du kommer förmodligen att bli ombedd att ange administratörslösenordet.

installera appen med dpkg

Alternativt kan du gÄ till filplatsen med hjÀlp av standardfilhanteraren, skriva sudo dpkg -i, dra och slÀpp filen i terminalen och tryck pÄ Enter för att installera den.

Oavsett vilken metod du anvÀnder med dpkg rekommenderar vi att du kontrollerar att alla nödvÀndiga beroenden Àr installerade innan du kör appen. dpkg kontrollerar inte att ditt system har allt det behöver för att köra programmet, men apt kan göra det Ät dig.

sudo apt install -f

Om nÄgot Àr installerat pÄ din PC som behöver ytterligare beroenden, hjÀlper apt dig att installera dem. DÄ Àr du fri att köra ditt program!

RELATERAD: 10 grundlÀggande Linux-kommandon för nybörjare

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK