Bil

Hur man gör en genvÀg (alias) till en fil eller mapp pÄ en Mac

Om du Àr trött pÄ att grÀva igenom Finder för att hitta en ofta öppnad fil eller mapp, övervÀg att skapa ett alias, som Àr en genvÀg till originalobjektet. SÄ hÀr gör du.

Vad Àr ett alias i macOS?

PĂ„ en Mac Ă€r ett alias en speciell typ av fil som pekar pĂ„ en fil eller mapp. Alias ​​liknar genvĂ€gar i Windows och symboliska lĂ€nkar i Linux. De Ă€r ocksĂ„ dynamiska, vilket innebĂ€r att de fortfarande lĂ€nkar till filen eller mappen, Ă€ven om du Ă€ndrar originalobjektets plats. Ett alias kan peka pĂ„ ett mĂ„l pĂ„ din lokala Mac eller pĂ„ en nĂ€tverksdator.

Alias ​​Àr praktiskt eftersom du kan anvĂ€nda dem för att snabbt öppna en ofta anvĂ€nd fil eller mapp utan att alltid behöva rota igenom mappar för att hitta den. NĂ€r du öppnar ett alias genom att klicka pĂ„ det öppnas originalobjektet normalt – precis som du förvĂ€ntar dig.

RELATERAD: Hur man skapar skrivbordsgenvÀgar pÄ Windows 10 pÄ ett enkelt sÀtt

Hur man skapar ett fil- eller mappalias pÄ en Mac

Att skapa ett alias i macOS Àr enkelt. Klicka först pÄ Finder-ikonen pÄ din Dock för att fÄ den i förgrunden.

Öppna ett nytt Finder-fönster och blĂ€ddra till platsen för filen eller mappen du vill göra en genvĂ€g till. NĂ€r du har hittat den finns det tre sĂ€tt att skapa ett alias:

  • MenyfĂ€ltet: VĂ€lj filen eller mappen och vĂ€lj Arkiv > Skapa alias frĂ„n menyraden högst upp pĂ„ skĂ€rmen.
  • Tangentbord: VĂ€lj filen eller mappen och tryck pĂ„ Ctrl+Kommando+A pĂ„ tangentbordet.
  • Högerklicka: Högerklicka pĂ„ ett objekt i Finder eller Desktop med musen eller styrplattan och vĂ€lj “Gör alias” frĂ„n listan.

Vilket som helst av dessa tre alternativ kommer att ge samma resultat. Prova dem alla, och du kommer snart att anvÀnda det alternativ du kÀnner dig mest bekvÀm med. SÄ hÀr ser det ut att skapa ett alias med hjÀlp av högerklicksmenyn.

NÀr du vÀl har skapat ett alias visas det precis bredvid originalobjektet. Dess namn kommer att markeras, vilket betyder att du snabbt kan byta namn pÄ det till vad du vill. Skriv in ett nytt namn nu, eller tryck bara pÄ Retur.

NÀr aliaset har skapats kan du byta namn pÄ det direkt.

Du kan sedan flytta aliaset (genom att dra eller kopiera/klistra in) till nÀstan vilken plats du vill lÀgga en fil eller mapp pÄ, inklusive skrivbordet eller det speciella snabbstartsomrÄdet i Dock bredvid papperskorgen.

Du kan placera ett alias nÀstan var som helst, inklusive pÄ skrivbordet eller i Dock.

NĂ€r du vill anvĂ€nda aliaset öppnar du det precis som en vanlig fil eller mapp. PĂ„ Dock behöver du bara ett enda klick – men i Finder och pĂ„ skrivbordet dubbelklickar du pĂ„ aliaset. Originalobjektet öppnas.

Om du inte vill ha aliaset lÀngre, dra det bara till papperskorgen. Den ursprungliga filen eller mappen den pekar pÄ kommer inte att raderas eller Àndras pÄ nÄgot sÀtt om du tar bort aliaset. Lycka till med datorn!

RELATERAD: Hur man fÀster en mapp eller en fil till din Macs docka

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK