Bil

Hur man genererar SSH-nycklar i Windows 10 och Windows 11

LaptopskÀrm som visar SSH-anslutningEny Setiyowati/Shutterstock.com

Om en del av ditt liv inkluderar att logga in pÄ en fjÀrrserver, vare sig det Àr för en blogg med egen vÀrd, en Nextcloud-installation eller att skicka dina senaste Àndringar till GitHub, behöver du SSH-nycklar. I Windows 10 och 11 Àr vi bortskÀmda med valmöjligheter nÀr det gÀller att generera nya nycklar.

SÄ hÀr skapar du alla SSH-nycklar du nÄgonsin kommer att behöva med hjÀlp av tre olika metoder. Vi visar dig hur du genererar din första uppsÀttning nycklar, sÄvÀl som ytterligare om du vill skapa olika nycklar för flera webbplatser.

RELATERAD: Hur du sjÀlv Àr vÀrd för din webbplatsanalys med rimliga

Alternativ 1: Generera nycklar pÄ kommandoraden

Windows 10 har haft en inbyggd OpenSSH-klient sedan uppdateringen i april 2018. Windows 11 kommer ocksÄ med denna funktion inbyggd.

För att anvĂ€nda det, öppna Windows Kommandotolk genom att trycka pĂ„ Windows-tangenten och skriva “cmd”.

Dricks: Om du anvÀnder kommandoraden ofta, rekommenderar vi starkt att du installerar Windows Terminal frÄn Windows Store (installerad pÄ Windows 11 som standard). Det Àr ett flikprogram som kan köra kommandotolken, PowerShell och Windows Subsystem för Linux i ett och samma fönster. Den har ocksÄ roliga funktioner som att stÀlla in bakgrundsbilder.

Oavsett om du anvĂ€nder kommandotolken eller Windows Terminal, skriv ssh-keygen och tryck pĂ„ Enter. Detta kommer automatiskt att generera SSH-nycklarna. I vĂ„ra tester pĂ„ Windows 11 skapade den en 2048-bitars RSA-nyckel. Om du vill anvĂ€nda en annan algoritm – GitHub rekommenderar till exempel Ed25519 – sĂ„ skulle du skriva ssh-keygen -t ed25519.

Ett Windows Terminal-fönster som visar kommandotolken med kommandot ssh-keygen

NĂ€r du har skrivit ditt kommando trycker du pĂ„ Enter, och sedan blir du ombedd att ge din nyckel ett namn och spara den pĂ„ en specifik plats. Om du anvĂ€nder standardinstĂ€llningarna sparas dina nycklar i C:\User[YourUserName].ssh – förutsatt att C-enheten Ă€r dĂ€r ditt anvĂ€ndarkonto Ă€r lagrat.

Windows 11 Kommandotolk som visar alternativet var att spara SSH-nycklar.

DÀrefter kommer du att bli ombedd att ange en lösenfras. Vi rekommenderar starkt att du gör detta för att hÄlla din nyckel sÀker. Om du Àr orolig för att glömma ditt lösenord, kolla in den hÀr sammanfattningen av de bÀsta lösenordshanterarna pÄ Review Geek. Om du verkligen inte vill ha en lösenfras trycker du bara pÄ Enter.

Windows 11 Kommandotolken ber om att skapa ett lösenord för den nyskapade SSH-nyckeln.

Det Ă€r det dina nycklar Ă€r skapade, sparade och redo att anvĂ€ndas. Du kommer att se att du har tvĂ„ filer i din “.ssh”-mapp: “id_rsa” utan filtillĂ€gg och “id_rsa.pub.” Den senare Ă€r nyckeln du laddar upp till servrar för att autentisera medan den förra Ă€r den privata nyckeln som du inte delar med andra.

Ett kommandoradsfönster som visar alla kommandon för att skapa SSH-nycklar

Notera: Om du inte kan se din “.ssh”-mapp i Filutforskaren, kolla in vĂ„r handledning om hur du visar dolda filer och mappar i Windows.

Om du vill skapa flera nycklar för olika webbplatser Ă€r det ocksĂ„ enkelt. SĂ€g till exempel att du ville anvĂ€nda standardnycklarna vi just genererade för en server du har pĂ„ Digital Ocean, och du ville skapa en annan uppsĂ€ttning nycklar för GitHub. Du skulle följa samma process som ovan, men nĂ€r det var dags att spara din nyckel skulle du bara ge den ett annat namn som “id_rsa_github” eller nĂ„got liknande. Du kan göra det sĂ„ mĂ„nga gĂ„nger du vill. Kom bara ihĂ„g att ju fler nycklar du har, desto fler nycklar mĂ„ste du hantera. NĂ€r du uppgraderar till en ny dator mĂ„ste du flytta dessa nycklar med dina andra filer eller riskera att förlora Ă„tkomst till dina servrar och konton, Ă„tminstone tillfĂ€lligt.

RELATERAD: Hur PowerShell skiljer sig frÄn kommandotolken i Windows

Alternativ 2: Generera nycklar i WSL

WSL Ubuntu-kommandoraden som visar praktiskt taget samma SSH-nyckelskapandeprocess som Windows Command Prompt.

Om du Àr en WSL-anvÀndare kan du anvÀnda en liknande metod med din WSL-installation. I sjÀlva verket Àr det i princip samma sak som med kommandotolksversionen. Varför skulle du vilja göra det hÀr? Om du frÀmst bor i Linux för kommandoradsuppgifter Àr det bara vettigt att behÄlla dina nycklar i WSL.

Öppna Windows Terminal eller den inbyggda Ubuntu-kommandotolken (förutsatt att du har installerat Ubuntu Linux). DĂ„ Ă€r det vĂ€ldigt likt Windows. Till skillnad frĂ„n Windows Ă€r det bĂ€st att ange om du vill ha en RSA-nyckel eller nĂ„got liknande Ed25519.

SÀg att du ville skapa en RSA-4096-nyckel. Du skulle skriva in följande kommando:

ssh-keygen -t rsa -b 4096

Om du ville ha Ed25519 sÄ Àr det rekommenderade sÀttet som följer:

ssh-keygen -t ed25519 -C "your@email.address"

Det rekommenderas att lÀgga till din e-postadress som en identifierare, Àven om du inte behöver göra detta pÄ Windows eftersom Microsofts version automatiskt anvÀnder ditt anvÀndarnamn och namnet pÄ din dator för detta.

Återigen, för att generera flera nycklar för olika webbplatser, tag bara pĂ„ nĂ„got som “_github” till slutet av filnamnet.

RELATERAD: 3 roliga Linux-verktyg att köra pÄ Windows 10 med WSL

Alternativ 3: Generera nycklar med PuTTY

I flera Är var det gamla PuTTY-programmet ett populÀrt sÀtt att kommunicera med en server i Windows. Om du redan har det hÀr programmet pÄ ditt system erbjuder det ocksÄ en metod för att skapa SSH-nycklar.

PuTTY kommer med ett antal hjĂ€lpprogram, varav ett kallas PuTTY Key Generator. För att öppna det, sök antingen efter det genom att trycka pĂ„ Windows-tangenten och skriva “puttygen”, eller genom att söka efter det i Start-menyn.

puTTY och dess hjÀlpprogram listade i Windows 11 Start-menyn

NĂ€r den vĂ€l Ă€r öppen, lĂ€ngst ner i fönstret ser du de olika typerna av nycklar som ska genereras. Om du inte Ă€r sĂ€ker pĂ„ vilken du ska anvĂ€nda, vĂ€lj “RSA” och skriv sedan “4096” i inmatningsrutan som sĂ€ger “Antal bitar i en genererad nyckel”. Ett annat alternativ Ă€r att vĂ€lja “EdDSA” och sedan se till att “Ed25519 (255 bitar)” Ă€r valt frĂ„n rullgardinsmenyn som visas nedanför.

Putty Key Generator med röda pilar som pekar pÄ alternativen för att skapa nyckel lÀngst ner i fönstret.

Nu behöver du bara klicka pĂ„ “Generera” och PuTTY börjar fungera. Detta bör inte ta för lĂ„ng tid beroende pĂ„ styrkan pĂ„ ditt system, och PuTTy kommer att be dig flytta runt musen inuti fönstret för att skapa lite mer slumpmĂ€ssighet under nyckelgenerering.

NĂ€r det Ă€r klart klickar du pĂ„ “Spara offentlig nyckel” för att spara din publika nyckel och spara den dĂ€r du vill med namnet “id_rsa.pub” eller “id_ed25519.pub” beroende pĂ„ om du valde RSA eller Ed25519 i det tidigare steget.

För att sedan fĂ„ din privata nyckel tar det ett extra steg. Som standard genererar PuTTY PPK-nycklar för anvĂ€ndning med PuTTy-klienten. Om du dĂ€remot vill ha OpenSSH, högst upp i fönstret vĂ€ljer du Conversions > Export OpenSSH Key och sparar sedan filen som “id_rsa” eller “id_ed25519” utan filĂ€ndelse.

VÀlj alternativet för export av SSH-nyckel i Putty.

Att generera SSH-nycklar Àr vÀldigt enkelt vilken metod du Àn vÀljer. Vi rekommenderar att du anvÀnder Windows Command Prompt om du inte redan har PuTTY installerat eller föredrar Linux och förstÄr det systemet.

RELATERAD: De bÀsta sÀtten att sÀkra din SSH-server

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK