Gardets

Hur man fÄr hybridluftrum att fungera

Dr Dimitrios Panagiotakopoulos, universitetslektor i trafikledning för obemannade flygplanssystem vid Cranfield University. Kredit: Cranfield University

Ny informationsdelning i blockchain-stil kommer att göra ett sömlöst integrerat ekosystem av bemannade och obemannade flygplan i Storbritanniens himmel till verklighet, sÀger Cranfield-forskare.

BesÀttningslösa flygfordon och operationer ger redan fördelar, som att förbÀttra medicinsk logistik för isolerade omrÄden, eller möjliggöra inspektioner av svÄrÄtkomlig infrastruktur som höga master och vindkraftsturbiner. Men en omvandling av kapacitet och system för flygtrafikledning (ATM) behövs för att öppna upp en ny tidsÄlder av kommersiella möjligheter för flygsektorn, sÄvÀl som drönarförbÀttrade offentliga tjÀnster: stadsflygtaxi, frakt- och leveranstjÀnster, sÀkerhetsverksamhet, vÄrdstöd och miljöövervakning.

Enligt en PWC- och UKRI-rapport 2021 kommer obemannat och autonomt flyg att lÄsa upp 42 miljarder pund för den brittiska ekonomin Är 2030 genom kostnadsbesparingar, produktivitetsvinster och nya jobb.

En ny rapport publicerad den 15 juni 2022 visar hur samarbete inom flygindustrin kan öka vÀlbehövliga nivÄer av automatisering och autonomi inom ATM, och uppfylla sÀkerhetsstandarder för obemannad trafik som faststÀllts av International Civil Aviation Organisation. Med detta etablerat förutspÄs delar av ett hybridluftrum vara pÄ plats frÄn 2024.

Ökad transparens och förtroende

Den nya bilden av en fungerande UTM (Uncrewed Aircraft Systems (UAS) Traffic Management) underbyggd av blockchain-teknologi, har baserats pÄ ett forskningspartnerskap mellan 13 konsortiumpartners, inklusive Cranfield, Heathrow Airport, IAG, NATS, SITA och Oxford University sÄvÀl som brittiska nystartade företag och smÄ till medelstora företag.

Framstegen för att skapa en UTM kommer att pĂ„skyndas genom anvĂ€ndningen av ett paket med teknologier som ökar nivĂ„erna av transparens och förtroende, sĂ€ger rapporten. I synnerhet kan Distributed Ledger Technologies (DLT) – liknande blockchain-tekniken – anvĂ€ndas för att sĂ€kerstĂ€lla sĂ€ker registrering och identifiering av de olika anvĂ€ndarna i luftrummet, förbĂ€ttra sĂ€kerheten och cybersĂ€kerheten och interoperabiliteten mellan de involverade intressenterna.

En DLT tillĂ„ter tusentals oberoende datorer att dela tillsyn över datahistoriken (vem gjorde vad och nĂ€r). Systemet inkluderar “smarta kontrakt”, kontroller över anvĂ€ndarĂ„tgĂ€rder som backas upp av kodad sĂ€kerhet. Artificiell intelligens kommer att förbĂ€ttra cybersĂ€kerhetsĂ„tgĂ€rderna för DLT:erna, vilket möjliggör konstant datainsamling, bearbetning och auktorisering i realtid under operationer.

Avslöjat: Hur man fÄr hybridluftrummet att fungera
MÀnniskor anvÀnder skÀrmarna i Cranfield Universitys flygledningslaboratorium. Kredit: Cranfield University

Automatisering och autonomi kommer att lÄsa upp enorma fördelar

Rapportkoordinator, Dr Dimitrios Panagiotakopoulos, universitetslektor i trafikledning för obemannade flygplanssystem vid Cranfield University, sĂ€ger att “mĂ€nskliga operatörer inom traditionell ATM stĂ„r redan inför hög arbetsbelastning och en störtflod av data frĂ„n olika informationssystem, flygplanering, radar och vĂ€der. Det nuvarande tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€ttet Ă€r inte skalbart för att möta behoven hos ett mer komplext och krĂ€vande hybridluftrum av bemannad och obemannad trafik.”

“För att fĂ„ tillgĂ„ng till de enorma potentiella fördelarna med en ny typ av luftrum mĂ„ste det finnas mer automation och autonomi – men det kan bara hĂ€nda med vattentĂ€ta system och en delad kĂ€nsla av förtroende.”

Yann Cabaret, VD för SITA FOR AIRCRAFT sĂ€ger att “inte olik den bredare flygtransportbranschen, kommer den framgĂ„ngsrika introduktionen av Uncrewed Aircraft Systems att vara starkt beroende av sĂ€kert datautbyte mellan operatörer, flygplatser och flygtrafikledning. Genom detta forskningspartnerskap Ă€r vi övertygade om att anvĂ€ndning av DLT:er kommer att förbĂ€ttra flödet av handlingsbara data mellan transportintressenter för att stödja effektiv och sĂ€ker drift av obemannade flygplan i framtiden. PĂ„ SITA har vi redan visat fördelarna med DLT för att spĂ„ra flygplansdelar till att dela operativa data pĂ„ flygplatsen. Det hĂ€r Ă€r en naturlig förlĂ€ngning av det arbetet.”

TvÀrsektoriellt samarbete Àr avgörande för hybridluftrum

“Utvecklingen av ett UTM-system som anvĂ€nder tvĂ€rgĂ„ende teknologier: Distribuerade reskontra och artificiell intelligens” föreslĂ„r ett nytt ramverk för styrning som anger en serie regler för de intressenter som deltar i en distribuerande reskontra, sĂ„ att de kan tillhandahĂ„lla och ta emot data och tjĂ€nster i en pĂ„litlig miljö. Den understryker ocksĂ„ behovet av modernisering av ATM för att möjliggöra interoperabilitet mellan UTM och ATM: göra ATM- och UTM-information tillgĂ€nglig för alla relevanta intressenter.

Dr. Panagiotakopoulos fortsatte, “Vi har bara en vĂ€g framĂ„t nĂ€r det gĂ€ller att leverera den transformation som behövs, och det Ă€r tvĂ€rsektoriellt samarbete. En gemensam vision och kommunikation behövs mellan UTM-tjĂ€nsten och leverantörer av digital infrastruktur, operatörer av obemannade flygfordon, leverantörer av fysisk infrastruktur, leverantörer av ATM-tjĂ€nster, tillsynsmyndigheter, lokala och regionala myndigheter och alla intressenter som kan ha nĂ„gon interaktion med detta nya flygekosystem.

“VĂ„r rapport anger grunden för ett grundlĂ€ggande underlag för ett fungerande system – en lösning för datadelning och cybersĂ€kerhet.”


Rymdaktiverat system för att digitalisera luftrummet blir globalt


Mer information:
Ny rapport: www.cranfield.ac.uk/-/media/fi 
 ightswhitepaper.ashx

Tidigare PWC/UKRI-rapport: www.pwc.co.uk/dronesreport

TillhandahÄlls av Cranfield University

Citat:Hur man fÄr hybridluftrum att fungera (2022, 15 juni)hÀmtad 15 juni 2022 frÄn https://techxplore.com/news/2022-06-hybrid-airspace.html

Detta dokument Àr föremÄl för upphovsrÀtt. Bortsett frÄn all rÀttvis handel i syfte att privata studier eller forskning, fÄr ingen del reproduceras utan skriftligt tillstÄnd. InnehÄllet tillhandahÄlls endast i informationssyfte.

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK