Bil

Hur man enkelt överför filer mellan Linux, Windows, Mac, Android och iPhone

En smartphone med en Linux Tux-logotyp framför en bÀrbar dator.Alberto Garcia Guillen/Shutterstock.com

Överför filer frĂ„n en Linux-dator till vilken annan dator som helst snabbt och enkelt med Snapdrop. Det Ă€r webblĂ€sarbaserat, sĂ„ det fungerar med alla operativsystem, Ă€ndĂ„ stannar filerna inom ditt eget lokala nĂ€tverk och gĂ„r aldrig till “molnet”.

Ibland Àr det enkla bÀst

Det finns mÄnga sÀtt att överföra filer frÄn en Linux-dator till en annan. Att flytta filer till en dator med ett annat operativsystem krÀver lite mer anstrÀngning. Om kravet Àr för en engÄngsförflyttning av filer, garanterar det inte att du stÀller in en nÀtverksresurs för Small Message Block (SAMBA) eller Network File System (NFS). Och du kanske inte har behörighet att göra Àndringar pÄ den andra datorn.

Du kan lÀgga filerna i vÀrdlagring i molnet och sedan logga in pÄ lagringen frÄn den andra datorn och ladda ner filerna. Det innebÀr att överföra filerna tvÄ gÄnger via internet. Detta kommer att vara mycket lÄngsammare Àn att skicka dem över ditt eget nÀtverk. Kanske Àr filerna kÀnsliga och du vill inte riskera att skicka dem till molnlagring.

Om filerna Ă€r tillrĂ€ckligt smĂ„ kan du maila dem. Du har samma problem med e-post – den lĂ€mnar ditt nĂ€tverk via internet bara för att hĂ€mtas över internet pĂ„ den andra datorn. SĂ„ dina filer lĂ€mnar fortfarande ditt nĂ€tverk. Och e-postsystem gillar inte bilagor som Ă€r binĂ€ra körbara filer eller andra potentiellt farliga filer.

Du har möjlighet att anvÀnda ett USB-minne, men det blir snabbt trÄkigt om du bÄde arbetar med en uppsÀttning filer och ofta skickar versioner fram och tillbaka mellan er.

Snapdrop Àr en enkel lösning för filöverföring över plattformar. Det Àr öppen kÀllkod, sÀkert och gratis. Det Àr ocksÄ ett imponerande exempel pÄ den enkelhet som ett vÀlgjordt verktyg eller en tjÀnst kan ge.

Vad Àr Snapdrop?

Snapdrop Àr ett projekt med öppen kÀllkod slÀppt under GNU GPL 3-licensen. Du kan kolla in kÀllkoden eller granska den online. Med system som pÄstÄr sig vara sÀkra ger Snapdrop dig en kÀnsla av komfort. Det Àr som att vara pÄ en restaurang som har öppen utsikt mot köket.

Snapdrop körs i din webblÀsare, men filöverföringarna görs över ditt eget nÀtverk. Den anvÀnder teknologierna Progressive Web Application och Web Real-Time Communications. WebRTC lÄter processer som körs i webblÀsare anvÀnda peer-to-peer-kommunikation. Traditionell webbapplikationsarkitektur krÀver att webbservern förmedlar kommunikationen mellan tvÄ webblÀsarsessioner. WebRTC tar bort den dÀr flaskhalsen tur och retur, förkortar överföringstiderna och ökar sÀkerheten. Den krypterar ocksÄ kommunikationsströmmen.

AnvÀnder Snapdrop

Du behöver inte registrera dig för nÄgonting eller skapa ett konto för att anvÀnda Snapdrop, och det finns ingen inloggningsprocess. Starta bara din webblÀsare och gÄ över till Snapdrop-webbplatsen.

Du kommer att se en minimalistisk webbsida. Du representeras av en ikon som bestÄr av koncentriska cirklar lÀngst ner pÄ skÀrmen.

Snapdrop-webbplatsen med en enda dator ansluten

Du kommer att tilldelas ett namn som bildas genom att kombinera en slumpmÀssigt vald fÀrg och en typ av djur. I det hÀr fallet Àr vi Aqua Basilisk. Tills nÄgon annan ansluter finns det inte mycket vi kan göra. NÀr nÄgon annan pÄ samma nÀtverk öppnar Snapdrop-webbplatsen, kommer de att visas pÄ din skÀrm.

Snapdrop-webbplatsen med tvÄ datorer anslutna

Elfenbenslusen anvÀnder webblÀsaren Chrome pÄ en Windows-dator som Àr pÄ samma nÀtverk som vi. De visas i mitten av skÀrmen. NÀr fler datorer gÄr med kommer de att visas som en grupp med namngivna ikoner.

Snapdrop-webbplatsen med flera datorer anslutna, som visar deras webblÀsare och operativsystem

Operativsystemet och webblĂ€sartypen visas för varje anslutning. Ibland kan Snapdrop kĂ€nna igen Linux-distributionen som en person anvĂ€nder. Om den inte kan, anvĂ€nder den en generisk “Linux”-etikett.

För att starta en filöverföring till en av de andra datorerna, klicka antingen pÄ datorns ikon eller dra och slÀpp en fil frÄn en fillÀsare till ikonen. Om du klickar pÄ ikonen visas en dialogruta för filval.

Filvalsdialog med en fil markerad

BlĂ€ddra till platsen för filen du vill skicka och vĂ€lj den. Om du har mĂ„nga filer att skicka kan du markera flera av dem samtidigt. Klicka pĂ„ knappen “Öppna” (finns utanför skĂ€rmen i vĂ„r skĂ€rmdump) för att skicka filen. En “File Mottagen”-dialogruta visas pĂ„ destinationsdatorn och lĂ„ter din mottagare veta att en fil har skickats till dem.

Fil mottagen dialog med ignorera och spara knappar

De kan vÀlja att ignorera filen eller spara den. Om de bestÀmmer sig för att spara filen kommer en fillÀsare att visas sÄ att de kan vÀlja var de ska spara filen.

Om kryssrutan “FrĂ„ga att spara varje fil före nedladdning” Ă€r markerad, kommer du att bli ombedd att vĂ€lja den plats dĂ€r varje enskild fil ska sparas. Om det inte Ă€r valt kommer alla filer i en enda överföring att sparas pĂ„ samma plats som den första.

Överraskande nog finns det ingen indikation pĂ„ var filen kom ifrĂ„n. Men hur vet du vem elfenbenslusen eller den blĂ„ kycklingen Ă€r? Om du sitter i samma rum Ă€r det ganska enkelt. Om du Ă€r pĂ„ olika vĂ„ningar i byggnaden, inte sĂ„ mycket.

Det Àr vettigt att lÄta folk veta att du skickar dem en fil istÀllet för att slÀppa en pÄ dem direkt. Om du högerklickar pÄ en dators ikon kan du skicka ett kort meddelande till dem.

Snapdrop Skicka ett meddelande dialogrutan

NĂ€r du klickar pĂ„ “Skicka”-knappen visas meddelandet pĂ„ mĂ„ldatorn.

Dialogrutan Snapdrop Message Mottaget

PÄ sÄ sÀtt behöver personen du skickar filen till inte ta reda pÄ den hemliga identiteten för den blÄ kycklingen.

Snapdrop pÄ Android

Du kan öppna Snapdrop-webbappen pÄ din Android-smarttelefon och det kommer att fungera bra. Om du föredrar att ha en dedikerad app finns det en tillgÀnglig i Google Play Butik, men det finns ingen app för iPhone eller iPad. Förmodligen beror det pÄ att iPhone-anvÀndare har AirDrop, men du kan fortfarande anvÀnda Snapdrop i en webblÀsare pÄ en iPhone om du vill.

Android-appen Àr fortfarande under utveckling. Vi hade inga problem med att anvÀnda det nÀr vi undersökte den hÀr artikeln, men du bör komma ihÄg att du kan uppleva enstaka fel.

GrÀnssnittet Àr detsamma som standardgrÀnssnittet för webblÀsaren. Tryck pÄ en ikon för att skicka en fil eller tryck lÀnge pÄ en ikon för att skicka ett meddelande till nÄgon.

Snapdrop Android-appens grÀnssnitt

Snapdrop-instÀllningar

Med sin minimalistiska, avskalade design har Snapdrop inte mÄnga instÀllningar. För att komma Ät instÀllningarna (som de Àr), anvÀnd ikonerna i det övre högra hörnet av din webblÀsare eller Android-app.

Klockikonen lĂ„ter dig aktivera eller inaktivera systemaviseringar. En dialogruta visas med tvĂ„ knappar i den. Klicka eller tryck pĂ„ knappen “TillĂ„t aldrig” eller “TillĂ„t aviseringar” enligt dina önskemĂ„l.

Dialogrutan Snapdrop-aviseringsalternativ

MÄnikonen vÀxlar mörkt lÀge pÄ och av.

Snapdrop i mörkt lÀge

Informationssymbolen – det gemena “i” i en cirkel – ger dig snabb Ă„tkomst till:

En elegant lösning pÄ ett vanligt problem

Ibland hamnar du i situationer dÀr du behöver hitta en lösning som ligger helt inom den andra personens tekniska komfortzon. Det finns ingen anledning att nÄgon ska tycka att Snapdrop Àr svÄrt att förstÄ.

Faktum Àr att du förmodligen kommer att spendera lÀngre tid pÄ att förklara varför de har döpts till den beige kapybaran Àn vad de behöver göra.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK