Bil

Hur man ber iPhone- och iPad-appar att inte spÄra dig över webben

Apple iPhone-dialogrutan "Be appen att inte spÄra".

En funktion pĂ„ din iPhone eller iPad som heter “App Tracking Transparency” lĂ„ter dig be appar att inte spĂ„ra dig över internet i reklam- och dataförmedlingssyfte. SĂ„ hĂ€r anvĂ€nder du den.

Varför spÄras jag?

För att fÄ ut det mesta av sina annonseringsbudgetar vill annonsörer att deras annonser ska ses av kunder som kommer att köpa produkten eller tjÀnsten de erbjuder. PÄ sÄ sÀtt spenderar de inte pengar pÄ att annonsera till fel mÄlgrupp. För att öka effektiviteten hos annonser bygger företag reklamprofiler pÄ individer, och dessa profiler kan följa dig över tjÀnster som drivs av olika företag pÄ internet.

Apple började slÄ tillbaka mot denna praxis och byggde in integritetskontroller i iOS 14/iPadOS 14. FrÄn och med uppdateringen 14.5 krÀver Apple att apputvecklare ber om din tillÄtelse innan de lÀgger till information frÄn den appen eller data frÄn din iPhone eller iPad till en annonsprofil som skulle spÄra dig bortom sin egen app.

RELATERAD: De mÄnga sÀtt som webbplatser spÄrar dig online

Hur man ber iPhone- och iPad-appar att inte spÄra dig

NĂ€r du anvĂ€nder en iPhone- eller iPad-app som vill spĂ„ra dig i iOS 14.5, iPadOS 14.5 eller högre, kommer du att se ett popup-meddelande som lyder “TillĂ„t [app name] för att spĂ„ra din aktivitet pĂ„ andra företags appar och webbplatser?” Strax under det hittar du en rad om exakt vad appen vill göra med din data, till exempel “leverera personliga annonser” eller “mĂ€ta reklameffektivitet”.

Om du inte vill att data frĂ„n den hĂ€r appen ska gĂ„ till att bygga en spĂ„rningsprofil som gĂ„r utöver företaget som tillverkar appen, tryck pĂ„ “Be appen att inte spĂ„ra.”

Tryck pÄ "Be appen att inte spÄra."

SĂ„ frĂ„gan kvarstĂ„r: varför anvĂ€nder Apple ordet “frĂ„ga?” Det beror pĂ„ att det fortfarande Ă€r möjligt under anvĂ€ndningen av appen för datamĂ€klare, annonsnĂ€tverk och apptillverkare att potentiellt spĂ„ra dina aktiviteter med hjĂ€lp av data som en IP-adress.

Det Ă€r ocksĂ„ en frivillig process. I Apples förklaring till hur “Be inte att spĂ„ra” fungerar i InstĂ€llningar > Sekretess > SpĂ„rning (tryck pĂ„ “LĂ€s mer”), sĂ€ger Apple: “Apputvecklare Ă€r ansvariga för att se till att de följer dina val.”

Genom att klicka pĂ„ “Be appen att inte spĂ„ra” litar du pĂ„ att appleverantören följer och respekterar denna begĂ€ran. Du hoppas ocksĂ„ att Apples press pĂ„ dessa apputvecklare – och dess framtida appscreeningsprocess – kommer att hĂ„lla.

Du kan lĂ€sa mer om begrĂ€nsningarna och undantagen i Apples policy för “Aktion Permission to Track” pĂ„ Apples webbplats.

SÄ hÀr ser du vilka iPhone- och iPad-appar som spÄrar dig

Om du vill se vilka appar du har tillĂ„tit att spĂ„ra dig öppnar du appen “InstĂ€llningar” pĂ„ din iPhone eller iPad.

I menyn InstĂ€llningar trycker du pĂ„ “Sekretess.”

I iPhone-instÀllningar trycker du pÄ "Sekretess".

I SekretessinstĂ€llningar vĂ€ljer du “SpĂ„rning”.

I iPhone-instÀllningar trycker du pÄ "SpÄrning".

DÀr ser du en lista över appar som har bett om tillÄtelse att spÄra dig. För att Àndra ett alternativ för en enskild app, tryck pÄ reglaget bredvid den.

För att Àndra spÄrningsinstÀllningar pÄ en enskild app, tryck pÄ reglaget bredvid den i listan.

Efter det, avsluta InstÀllningar. Varje gÄng du behöver gÄ tillbaka till information om vilka appar du har tillÄtit att spÄra dig, besök bara InstÀllningar > Sekretess > SpÄrning igen.

Hur man stoppar appar frÄn att be om tillÄtelse att spÄra dig

Om du ofta ser “Be appen att inte spĂ„ra” popup-fönster kan du inaktivera dem helt i InstĂ€llningar. Att göra detta innebĂ€r att du avvisar alla förfrĂ„gningar om att spĂ„ra dig som standard, men det garanterar inte att appar aldrig kommer att försöka spĂ„ra dig.

Öppna först appen “InstĂ€llningar” och navigera till Sekretess > SpĂ„rning.

I iPhone-instÀllningar trycker du pÄ "SpÄrning".

LĂ€ngst upp pĂ„ sidan “SpĂ„rning”, stĂ€ng av reglaget bredvid “TillĂ„t appar att begĂ€ra att spĂ„ra” för att stĂ€nga av den.

StÀng av "TillÄt appar att begÀra att spÄra" i iPhone-instÀllningarna.

Avsluta sedan InstÀllningar. Det Àr viktigt att veta att Àven om det hÀr alternativet Àr avstÀngt finns det andra sÀtt som du fortfarande kan spÄras online nÀr du anvÀnder din iPhone.

RELATERAD: Hur man stoppar iPhone-appar frÄn att frÄga om att spÄra din aktivitet

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK