Bil

Hur man anvÀnder Internet frÄn Kina

Den kinesiska flaggan ovanpÄ ett datortangentbord.karen roach/Shutterstock.com

Om du besöker Kina och vill anvÀnda internet fÄr du en obehaglig överraskning: MÄnga webbplatser du tar för givna, som Google och Facebook, kan inte nÄs frÄn Folkrepubliken. Detta block, som ofta kallas den stora brandvÀggen, kan vara irriterande, Àven om det finns nÄgra sÀtt att komma runt det.

Vad Àr den stora brandvÀggen?

Den stora brandvÀggen Àr ett block för utgÄende trafik frÄn kinesiska IP-adresser. SÄ om du Àr pÄ en anslutning frÄn Peking eller Shanghai (och sedan nyligen Hongkong), kan du inte komma Ät sajter som Facebook, Google eller ett stort antal vÀsterlÀndska medier (ett exempel pÄ den stÀndigt förÀnderliga listan Àr hÀr. How-To Geek finns inte pÄ den, eller Ätminstone inte Ànnu.).

Vi har en fullstĂ€ndig guide om hur den stora brandvĂ€ggen fungerar, men kort sagt blockerar den trafik pĂ„ flera sĂ€tt, vilket gör det mycket svĂ„rt att ta sig runt. Till exempel, om den upptĂ€cker att ett visst nyckelord anvĂ€nds pĂ„ en webbplats, kommer det att göra det sĂ„ att varje begĂ€ran om att ansluta frĂ„n en dator i Kina till den webbplatsen returnerar ett fel. Det bĂ€sta exemplet Ă€r frasen “massakern pĂ„ Himmelska fridens torg”, en hĂ€ndelse 1989 nĂ€r den kinesiska armĂ©n mördade demonstranter pĂ„ ett torg i centrala Peking.

Den stora brandvĂ€ggen – kĂ€nd som Golden Shield-projektet – skapades för att reglera vad det kinesiska folket fĂ„r se online. Kriteriet verkar vara allt som anses vara skadligt för den kinesiska allmĂ€nheten och, med tanke pĂ„ Folkrepublikens idĂ©er om pressfrihet, inkluderar det mĂ„nga utlĂ€ndska medier. OcksĂ„ ute Ă€r sociala medier, som Ă€r förbjudna frĂ€mst i namnet av att hĂ€rleda “desinformation” om vad som hĂ€nder i landet.

Förutom att begrÀnsa informationsflödet, riktar den stora brandvÀggen sig Àven pÄ saker som onlinespel, skildringar av överdrivet vÄld, vuxenunderhÄllning och hbt-innehÄll.

Hur man tar sig förbi den stora brandvÀggen

Om ett statligt censurerat internet inte lÄter sÄ bra för dig, eller om du, som en kinesisk medborgare vi pratade med, behöver tillgÄng till Googles sökmotor och e-posttjÀnster för arbetet, finns det tvÄ pÄlitliga sÀtt att ta sig förbi den stora brandvÀggen . Du kan antingen anvÀnda Tor eller ett virtuellt privat nÀtverk (VPN). Eftersom Tor behöver lite expertis för att installera, kommer vi att fokusera pÄ VPN.

VPN: er Ă€r praktiska sekretessverktyg som omdirigerar din internettrafik till en server som Ă€gs av VPN. IstĂ€llet för att din anslutning gĂ„r frĂ„n din bĂ€rbara dator eller smartphone direkt till webbplatsen du vill besöka, ansluter du först till servern och sedan till den aktuella platsen. Detta gör det sĂ„ att endast VPN vet var du ansluter frĂ„n, med webbplatsen som bara ser VPN-serverns IP. Åtminstone teoretiskt: Huruvida en VPN verkligen hĂ„ller din aktivitet privat eller inte Ă€r ett Ă€mne som Ă€r uppe för debatt.

RELATERAD: Vad Àr en VPN och varför skulle jag behöva en?

Om du till exempel Àr i Kina och vill ansluta till Twitter, kan den stora brandvÀggen hindra dig frÄn att göra det genom att blockera Twitters IP-adress, förgifta dess DNS-server (en metod som gör att webbplatser dirigerar dig till fel IP-adress) eller Àven blockera informationspaketen som skickas frÄn webbplatsen till dig. Det Àr ett effektivt system och fungerar som en charm pÄ vilken kinesisk IP-adress som helst (eller de frÄn Hong Kong och Macau).

Du kan dock kringgÄ dessa blockeringar genom att anvÀnda en VPN-server baserad utanför Folkrepubliken, förutsatt att den inte har blockerats av censorn. IstÀllet för att anvÀnda en kinesisk IP kan du alltsÄ omdirigera din trafik till ett nÀrliggande land utan censur (Taiwan och Japan Àr de frÀmsta favoriterna), och njuta av deras vanliga, gratis internet, precis som hemma.

Hur Kina blockerar VPN

TrĂ„kigt nog finns det dock ett problem för alla som besöker Kina och anvĂ€nder ett VPN för att komma runt den stora brandvĂ€ggen: alla VPN fungerar inte. Alla vĂ„ra kontakter har haft problem nĂ„gon gĂ„ng under tunnelbanan under den stora brandvĂ€ggen. I de flesta fall kommer du bara att se VPN-anslutningen misslyckas eller fĂ„ ett webbplatsfel trots att du Ă€r ansluten via ett VPN. Med det sagt, ingen av vĂ„ra kontakter har hamnat i problem för att anvĂ€nda en VPN i Kina, och det enda straff vi kunde hitta för det online Ă€r i form av 145 $ böter, Ă€ven om Tom’s Guide hĂ€vdar att ingen utlĂ€nning nĂ„gonsin har fĂ„tt en. Trots det Ă€r det alltid bĂ€st att undvika uppmĂ€rksamhet frĂ„n myndigheterna i en totalitĂ€r stat.

Exakt hur Kina kan upptĂ€cka VPN: er Ă€r inte klart (censorn annonserar inte exakt för sina metoder.), men troligen gör den det pĂ„ samma sĂ€tt som den blockerar andra webbplatser, genom vad som kallas “djup paketinspektion.” Paket, de bitar och bytes som bildar ett textblock eller en bild, innehĂ„ller informationen som skickas över en anslutning. Kina har utvecklat teknik som kan avlyssna ett paket och titta inuti för att se om nĂ„gon av informationen finns pĂ„ den stygga listan.

Vad experter tror har hÀnt Àr att Kina nu ocksÄ kan inspektera ett paket för att se om det finns nÄgra tecken pÄ att det kommer frÄn ett VPN. NÀr du ansluter till en server utanför Kina letar systemet efter eventuella kontrolltecken pÄ att du ansluter till ett VPN. Om sÄ Àr fallet blockerar det anslutningen. Tricket för att komma runt VPN-detekteringssystemet Àr att anvÀnda ett VPN som maskerar sina anslutningar pÄ ett sÄdant sÀtt att de ser ut som alla andra.

Men som mÄnga av vÄra kÀllor har bekrÀftat finns det inget sÀkert sÀtt att kontrollera vilka VPN som fungerar och vilka som inte gör det. Medan mÄnga VPN kommer att annonsera att de arbetar i Kina, Àr det enda sÀttet att vara sÀker pÄ att Äka till Kina och ta reda pÄ det. Eller Ànnu bÀttre, du kan frÄga nÄgon du kÀnner dÀr vilka tjÀnster som fungerar bÀst för dem.

Med det sagt, det finns nÄgra VPN som kom upp nÄgra gÄnger som tillförlitliga nÀr vi pratade med vÄra kontakter, nÀmligen ExpressVPN, VyprVPN och Windscribe, Àven om det i alla fall var problem ibland i form av blockerade servrar eller allvarliga nedgÄngar. SÄ vitt vi kan sÀga finns det ingen VPN som fungerar perfekt hela tiden i Kina.

Ladda ner innan du gÄr

Vanligtvis Àr webbplatserna för dessa VPN-tjÀnster blockerade frÄn Kina, vilket innebÀr att du inte kan ladda ner programmet nÀr du Àr dÀr. DÀrför bör du antagligen registrera dig för din valda tjÀnst (kanske till och med tvÄ) innan du beger dig till Folkrepubliken, bara för att vara pÄ den sÀkra sidan.

Relaterade inlÀgg

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK