Bil

Hur man anvÀnder den inbyggda tvÄfaktorsautentiseringen pÄ iPhone & iPad

Person som hÄller en iPhone i handenNZPhotography/Shutterstock.com

Behöver du ofta autentisera inloggningar? FrÄn och med iOS 15 och iPadOS 15 har du en inbyggd tvÄfaktorsautentisering för dina sparade inloggningar. Det kan generera verifieringskoder och autofylla dem för sÀkrare inloggningar. SÄ hÀr stÀller du in det.

Tack vare iCloud-nyckelringen kan du se alla sparade konton och lösenord i avsnittet “Lösenord” (tidigare Lösenord och konton) i appen “InstĂ€llningar”. FrĂ„n och med iOS 15 och iPadOS 15 har du ocksĂ„ en inbyggd tvĂ„faktorsautentiseringsfunktion i avsnittet Lösenord för att generera verifieringskoder. Koderna kommer ocksĂ„ att fyllas i automatiskt, precis som de sparade lösenorden, nĂ€r du loggar in pĂ„ dina konton.

TÀnk pÄ att anvÀndningen av den hÀr funktionen innebÀr lite trÄkigt arbete i front-end, eftersom du mÄste stÀlla in den för inloggning av varje webbplats och app som du vill sÀkra med tvÄfaktorsautentisering. Naturligtvis fungerar det bara om respektive webbplatser och appar stöder tvÄfaktorsautentisering för inloggningar.

SÄ hÀr anvÀnder du den inbyggda autentiseringsenheten pÄ din iPhone eller iPad.

RELATERAD: Vad Àr tvÄfaktorsautentisering och varför behöver jag det?

Hur man stÀller in tvÄfaktorsautentiseringsfunktionen

Du kan anvÀnda den inbyggda tvÄfaktorsautentiseringen med varje webbplats och app som stöder tvÄfaktorsautentisering för sÀker inloggning. NÀr du stÀller in den mÄste du lÀgga till en instÀllningsnyckel eller QR-kod i den inbyggda tvÄfaktorsautentiseringen pÄ din iPhone och iPad.

För att komma igĂ„ng, öppna appen “InstĂ€llningar” och vĂ€lj “Lösenord” pĂ„ din iPhone eller iPad.

VÀlj alternativet "Lösenord" frÄn appen "InstÀllningar" pÄ iPhone eller iPad.

Du mÄste anvÀnda Face ID eller Touch ID (eller lösenord) för att komma Ät lösenorden.

AnvÀnd Face ID eller Touch ID för att komma Ät och se de sparade lösenorden.

NĂ€sta fönster visar listan över alla lösenord som Ă€r lagrade i iCloud-nyckelringen. Du kan trycka pĂ„ en befintlig post. Alternativt kan du vĂ€lja “+” (plustecknet) i det övre högra hörnet av skĂ€rmen för att lĂ€gga till en ny.

Skriv in webbadress, anvĂ€ndarnamn och befintligt lösenord. Du hittar ocksĂ„ ett starkare lösenord som föreslĂ„s ovanpĂ„ tangentbordet om du vill uppdatera inloggningen med ett starkare lösenord. Tryck slutligen pĂ„ “Klar” för att fortsĂ€tta.

NÀr du har lagt till webbplatsadress, anvÀndarnamn och lösenord, tryck pÄ "Klar".

I avsnittet “Kontoalternativ” vĂ€ljer du alternativet “Konfigurera verifieringskod”.

Tryck pÄ "Konfigurera verifieringskod" under "Kontoalternativ" i fönstret för sparade lösenord.

I menyn som dyker upp vĂ€ljer du “Enter Setup Key” eller “Scan QR Code” för att lĂ€gga till verifieringskoden för din inloggning. Du fĂ„r nyckeln eller koden frĂ„n webbplatsen, som vi kommer att förklara nedan.

VĂ€lj mellan alternativet "Enter Setup Key" och "Scan QR Code".

TvÄfaktorsautentiseringen fungerar bara med de webbplatser och appar som stöder instÀllning av tvÄfaktorsautentiseringskoden med en QR-kod eller sÀkerhetsnyckel. SÄ du kan anvÀnda den med tjÀnster som Github, Gmail, Outlook och till och med appar för sociala medier som Facebook, Instagram och Twitter.

RELATERAD: Hur sÀkra Àr Face ID och Touch ID?

Hur man stÀller in ett konto för tvÄfaktorsautentisering

LÄt oss sÀga att du vill sÀkra ditt Twitter-konto. För det kan du anvÀnda autentiseringsenheten efter att ha stÀllt in den pÄ din iPhone eller iPad med Twitters QR-kod.

För att komma Ă„t det, öppna först Twitter-webbplatsen i en webblĂ€sare pĂ„ din dator och tryck pĂ„ knappen “Mer” pĂ„ vĂ€nster sida.

Tryck pÄ knappen "Mer" pÄ Twitter-webbplatsen.

VĂ€lj “InstĂ€llningar och sekretess” i menyn som dyker upp.

Klicka pĂ„ “SĂ€kerhet och kontoĂ„tkomst” i instĂ€llningarna och klicka sedan pĂ„ “SĂ€kerhet”.

Klicka pĂ„ “TvĂ„faktorsautentisering” under avsnittet “SĂ€kerhet”.

I avsnittet “TvĂ„faktorsautentisering” markerar du rutan för “Autentiseringsapp”. Ange sedan lösenordet för Twitter-kontot för att verifiera Ă€ndringarna du ska göra.

Markera rutan för "Autentiseringsapp".

Ett popup-fönster för autentiseringsappen visas och klicka pĂ„ “Start”-knappen pĂ„ den.

NĂ€sta skĂ€rm kommer att visa dig en QR-kod. AnvĂ€nd din iPhones kameraapp för att skanna den QR-koden frĂ„n Twitter-webbplatsen. Klicka sedan pĂ„ meddelandet “LĂ€gg till verifieringskod i lösenord” som visas högst upp pĂ„ skĂ€rmen.

Popup-fönster för att lÀgga till den skannade koden till dina lösenord.

Verifiera din identitet med Face ID eller Touch ID och vĂ€lj kontot för att lĂ€gga till verifieringskoden. NĂ€r du har lagt till det för Twitter-webbplatsen i “Lösenord” kommer du att se avsnittet “Verifieringskod” som ger en sexsiffrig kod som Ă€ndras var 30:e sekund.

Avsnittet "Verifieringskod" som genererar nya koder var 30:e sekund.

Hur man aktiverar autofyll för lösenord och verifieringskoder

Om du har anvÀnt en lösenordshanterare frÄn tredje part mÄste du aktivera Autofyll efter att du har stÀllt in den inbyggda tvÄfaktorsautentiseringen. Förutom uppmaningar om att autofylla lösenord, fÄr du ocksÄ liknande uppmaningar om verifieringskoder sÄ att du inte behöver byta app.

Öppna appen “InstĂ€llningar” och tryck pĂ„ “Lösenord” pĂ„ din iPhone eller iPad och anvĂ€nd Face ID eller Touch ID för att komma Ă„t avsnittet “Lösenord”. Klicka sedan pĂ„ “Autofyll lösenord.”

Klicka pÄ alternativet "Autofyll lösenord" för att öppna det.

Under avsnittet “TillĂ„t fyllning frĂ„n” trycker du pĂ„ alternativet “iCloud-nyckelring” för att vĂ€lja det.

Tryck pÄ "iCloud Keychain" för att aktivera Autofyll för lösenord och verifieringskoder.

StĂ€ng appen “InstĂ€llningar”.

Det Àr allt! NÀr du har stÀllt in detta kan du logga in pÄ dina favoritappar och webbplatser sÀkrare pÄ din iPhone och iPad.

RELATERAD: Hur du slÄr upp dina konton och lösenord pÄ en iPhone eller iPad

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK