Bil

Hur man använder AirPlay (skärmspegling) på en Mac

Tack vare AirPlay kan du trådlöst utöka eller spegla din Mac-skärm till en extern skärm som en Apple TV, vissa smarta TV-apparater eller andra enheter som kör AirPlay-mottagarens programvara. Så här använder du den.

Vad är AirPlay?

AirPlay är Apples namn för företagets egenutvecklade trådlösa mediaströmningsprotokoll. AirPlay låter Apple-enheter som Mac, iPhone och iPad strömma ljud och video över ett lokalt nätverk till en AirPlay-kompatibel mottagarenhet utan behov av ljud- eller videokablar. Det liknar hur Miracast och Chromecast fungerar på Windows- och Android-enheter.

En av de mest användbara funktionerna i AirPlay är att du kan använda den för att dela (projicera) din Macs skärm på en annan skärmenhet. Det är vad vi ska utforska i den här artikeln.

RELATERAD: Förklarade standarder för trådlös skärm: AirPlay, Miracast, WiDi, Chromecast och DLNA

Du behöver en AirPlay-kompatibel mottagningsenhet

Innan vi börjar kommer vi att anta att du redan har minst en AirPlay-kompatibel mottagarenhet ansluten till samma lokala nätverk som din Mac. Kompatibla enheter inkluderar Apple TV, vissa märken av smarta TV-apparater och andra enheter som kör AirPlay-mottagarens programvara.

RELATERAD: AirPlay kommer till smarta TV-apparater. Så här fungerar det

Dela din skärm på macOS 11 Big Sur och senare

För att dela din skärm med AirPlay på en Mac som kör macOS 11 Big Sur eller senare, klicka först på ikonen Kontrollcenter i det övre högra hörnet av skärmen (i menyraden). Det ser ut som två små vippomkopplare.

N√§r Kontrollcenter visas klickar du p√• “Sk√§rmspegling.”

Därefter ser du en lista över AirPlay-kompatibla enheter som din Mac har upptäckt i ditt nätverk. Klicka på en av dem för att börja spegla.

(Det är värt att notera att du kommer att se andra AirPlay-mottagarenamn än de som anges i vårt exempel. Vi använder en Amazon Fire TV som kör AirPlay-mottagare från tredje part.)

Välj den enhet du vill dela din skärm med.

Medan du är ansluten och aktivt delar din skärm kommer ikonen för skärmspegling i menyraden att bli blå (det ser ut som att en rektangel överlappar en annan.).

N√§r som helst kan du klicka p√• ikonen f√∂r sk√§rmspegling f√∂r att se status f√∂r anslutningen eller f√∂r att v√§xla fr√•n spegling till “Anv√§nd som separat bildsk√§rm”, vilket kommer att behandla AirPlay-sk√§rmen som om den vore en andra bildsk√§rm som √§r ansluten till din Mac.

F√∂r att koppla fr√•n och sluta dela din sk√§rm, klicka p√• ikonen Sk√§rmspegling (eller klicka p√• “Sk√§rmspegling” i Kontrollcenter) och klicka p√• den mottagande enhetens namn vars ikon √§r bl√•markerad.

Efter det slutar du dela skärmdelning. Du kan också styra skärmdelning i Systeminställningar med menyn Skärmar > AirPlay Display.

RELATERAD: Hur det nya kontrollcentret i macOS Big Sur fungerar

Dela din skärm på macOS 10.15 Catalina och tidigare

Om du vill spegla din Macs skärm med en AirPlay-kompatibel enhet (som en Apple TV) och du kör macOS 10.15 Catalina eller tidigare, måste du göra saker lite annorlunda än du skulle göra med macOS 11.

Leta först efter AirPlay-ikonen (som ser ut som en rektangel med en liten triangel över) i menyraden högst upp på skärmen.

Om du inte ser AirPlay-ikonen i menyraden, navigera till Systeminst√§llningar > Sk√§rmar och markera bredvid “Visa speglingsalternativ i menyraden n√§r det √§r tillg√§ngligt.”

Stäng sedan Systeminställningar och klicka på AirPlay-ikonen i menyraden. Välj den enhet som du vill dela skärm med från menyn som visas.

Dricks: Om enheten som du vill projicera till inte finns i listan, se till att både din Mac och den mottagande enheten är anslutna till samma Wi-Fi-åtkomstpunkt eller lokala nätverk.

N√§r du √§r ansluten blir AirPlay-ikonen i menyraden bl√•. Klicka p√• AirPlay-ikonen f√∂r att kontrollera statusen f√∂r AirPlay-anslutningen. Du kan ocks√• √§ndra sk√§rmdelningsl√§get fr√•n spegling till “Anv√§nd som separat sk√§rm”, vilket kommer att anv√§nda AirPlay-sk√§rmen som en andra bildsk√§rm.

F√∂r att koppla fr√•n, v√§lj “Stoppa AirPlay.”

Närhelst du behöver spegla din skärm igen är AirPlay bara ett klick bort i menyraden. Ha så kul!

RELATERAD: Hur du speglar din Mac-, iPhone- eller iPad-skärm på din Apple TV

Botón volver arriba

Annonsblockerare upptäckt

Du måste ta bort AD BLOCKER för att fortsätta använda vår webbplats TACK