Blogg

Hur man analyserar data i Microsoft Excel

bli Microsoft Excel-expertBild: IB Photography/Adobe Stock

Om du arbetar med importerad eller frÀmmande data i Microsoft Excel, Àr chansen stor att du mÄste rengöra data lite innan du kan anvÀnda den. Du kanske mÄste ta bort blanksteg i början eller slutet av vÀrden eller formatera om en kolumn med vÀrden frÄn text till siffror eller vice versa. Det Àr ocksÄ vanligt att analysera vÀrden nÀr en kolumn lagrar mer Àn ett vÀrde.

Ett bra exempel pÄ detta Àr namn. Du hittar ofta hela namnet i en enda kolumn och det gör dessa vÀrden svÄra att arbeta med. I den hÀr handledningen kommer jag att visa dig tvÄ snabba sÀtt att analysera data med Excels funktioner för Flash Fill och Power Query.

Jag anvÀnder Microsoft 365 pÄ ett Windows 10 64-bitarssystem. Du kan anvÀnda strÀngfunktioner i Àldre versioner inklusive menyformatet .xls. Flash Fill Àr tillgÀngligt i Excel 2013 och senare, och Power Query Àr tillgÀngligt i Excel 2010 och senare. Dessutom stöder Excel för webben Flash Fill. Du kan ocksÄ öppna befintliga Power Query-frÄgor i Excel för webben, men du kan inte skapa dem i webblÀsarutgÄvan. Ladda ner demofilerna.

SER: Windows-, Linux- och Mac-kommandon som alla behöver kÀnna till (gratis PDF) (TechRepublic)

Hur man analyserar med Microsoft Excel-strÀngfunktioner

Innan Flash Fill krÀvde den mesta analysen att kombinera strÀngfunktioner som RIGHT(), LEFT(), MID(), FIND() och LEN(). Till exempel uttrycket i kolumn D i Bild A.

=FEL(HÖGER(B3,LÄN(B3)-FEL(HITTA(” “,B3,HITTA(” “,B3)+1),HITTA(” “,B3))),B3)

OvanstĂ„ende uttryck returnerar efternamnet frĂ„n vĂ€rdena i kolumn B. IFERROR() hanterar felet nĂ€r det inte finns nĂ„got andra mellanslag. Lyckligtvis Ă€r vĂ„ra namnvĂ€rden konsekventa i formatet, men det kommer inte alltid att vara fallet. Även om IFERROR() tas bort Ă€r det fortfarande ett komplext och trĂ„kigt uttryck att arbeta igenom.

anvÀnda en strÀngfunktion för att analysera data i Microsoft ExcelFigur A: Du kan anvÀnda strÀngfunktioner för att analysera data.

Flash Fill kan slutföra mÄnga analyseringsuppgifter i nyare versioner av Microsoft Excel.

Hur man anvÀnder Flash Fill för att analysera data i Microsoft Excel

Excels Flash Fill-funktion har funnits sedan Excel 2013, sÄ du kanske Àr bekant med den. NÀr du anvÀnder den för att analysera, skriv in det första vÀrdet i mÄlkolumnen, sÄ att Excel kan utvÀrdera mönstret. Ibland krÀver Flash Fill bara ett vÀrde. Eftersom vÄra data Àr konsekventa blir denna analysuppgift enkel.

LÄt oss anvÀnda Flash Fill för att analysera efternamnen frÄn namnvÀrdena i kolumn B.

GÄ först in Harkins i C3 och tryck pÄ Ctrl + Enter. Med största sannolikhet kommer Flash Fill inte att fylla kolumnen.

Ange sedan de första tecknen i Smyth, som visas i Bild B. Som du kan se har Flash Fill nu mönstret och erbjuder att fylla hela kolumnen.

Flash Fill autofyller efternamnen i den nya kolumnenFigur B: FortsÀtt att ange efternamn tills Flash Fill tar upp mönstret.

Tryck pÄ Enter för att fylla de ÄterstÄende cellerna, som visas i Bild C.

efternamnen har fyllts i i den nya kolumnen med Flash FillFigur C: NÀr Flash Fill har mönstret, tryck pÄ Enter för att fylla de ÄterstÄende cellerna.

Excels Flash Fill Ă€r mycket snabbare och enklare Ă€n att kombinera strĂ€ngfunktioner. Även nĂ€r data inte Ă€r konsekventa, gör den hĂ€r funktionen ett bra jobb med att hitta mönstret.

Excel för webben stöder Flash Fill. Leta efter det pÄ fliken Data. IstÀllet för att trycka pÄ Ctrl + Enter klickar du pÄ Flash Fill i gruppen Dataverktyg.

SER: 6 sÀtt att spara tid med Flash Fill i Microsoft Excel (TechRepublic)

Hur man anvÀnder Power Query för att analysera data i Microsoft Excel

Power Query Àr tillgÀngligt för Microsoft Excel 2010-anvÀndare och senare. Dess syfte Àr att hÀmta och rensa data, men den Àr full av funktioner som kan göra mycket mer. Med Power Query lÀgger vi till en kolumn och analyserar efternamnen i den kolumnen.

Först mÄste vi ladda data till Power Query enligt följande:

  1. Klicka var som helst i tabellen som du vill ladda in i Power Query.
  2. Klicka pÄ fliken Data.
  3. I gruppen HÀmta och transformera data klickar du pÄ FrÄn tabell/intervall.
  4. Om du inte har formaterat data som en tabell kommer Power Query att uppmana dig att göra det. Demonstrationstabellen Àr bordspersonal. Du behöver inte namnge tabellen, men en namngiven tabell Àr lite lÀttare att arbeta med.

Bild D visar TablePersonnel i Power Query.

menyalternativ för att ladda data till Power QueryFigur D: Ladda data till Power Query.

NÀr data finns i Power Query lÀgger du till en kolumn baserad pÄ kolumnen Personal.

Klicka först pÄ rubriken Personal för att vÀlja kolumnen och klicka sedan pÄ fliken LÀgg till kolumn.

I den allmÀnna gruppen vÀljer du FrÄn urval frÄn rullgardinsmenyn Kolumn FrÄn exempel (Bild E). Power Query lÀgger till en ny tom kolumn. För att ange de nya efternamnsvÀrdena för den hÀr kolumnen anvÀnder vi Power Querys egen version av Flash Fill.

menyalternativ för att namnge den nya kolumnen baserat pÄ den befintliga personalkolumnenFigur E: Basera den nya kolumnen pÄ den befintliga personalkolumnen.

Skriv in i den första cellen i den nya kolumnen, kolumn 1 Harkins (Bild F). Power Query svarar genom att erbjuda en uppsÀttning efternamnsvÀrden för hela kolumnen. Titta pÄ dem lite. Om de inte Àr korrekta anger du ett annat efternamn. Power Query returnerar dock rÀtt lista med bara ett namn för att stÀlla in mönstret för vÄra data.

fylla i fÀlten i den nya kolumnenFigur F: Ange det första efternamnet.

Klicka pÄ OK för att skapa och fylla i den nya kolumnen med efternamn, som visas i Bild G.

data fylls i med Power Query baserat pÄ befintliga dataFigur G: Power Query fyller i den nya kolumnen.

Allt som ÄterstÄr att göra Àr att spara de modifierade data till Microsoft Excel, enligt följande:

  1. Klicka pÄ fliken Hem.
  2. I gruppen StÀng klickar du pÄ StÀng och ladda frÄn rullgardinsmenyn StÀng och ladda.

Bild H visar de analyserade efternamnen i ett Excel-ark. Power Query anvÀnder namnet TablePersonnel för att namnge det nya arket. Vid det hÀr laget kan du byta namn pÄ den nya kolumnen. Du kan ocksÄ göra det i Power Query innan du sparar data.

Power Query-data som har sparats i Microsoft ExcelFigur H: Spara data i Excel.

Flash Fill var definitivt snabbare men att kÀnna till Power Query-metoden kommer att hjÀlpa nÀr du redan arbetar med data i Power Query.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK