Bil

Hur man aktiverar Androids lösenordskontrollfunktion

Google har slÀppt en ny lösenordskontroll för Android. Ta reda pÄ hur du aktiverar och anvÀnder den hÀr sÀkerhetsfunktionen pÄ din Android-enhet.

Har ditt lösenord Ă€ventyrats? Är du sĂ€ker? Om du anvĂ€nder Google Chrome vet du att det finns en funktion som informerar dig om ditt lösenord har stulits och bör Ă€ndras. Men hur Ă€r det med Android?

MÄste lÀsa sÀkerhetstÀckning

Android-utvecklarna slÀppte nyligen en sÀkerhetsfunktion som liknar den som Àr tillgÀnglig i Chrome. Med den hÀr nya Android Password Checkup-funktionen kan du hÄlla dig informerad om nÀr det Àr dags att Àndra ett lösenord. Denna sÀkerhetsfunktion jÀmför alla lösenord du har lagrat i Androids inbyggda lösenordshanterare mot en databas med kÀnda dataintrÄng; om verktyget upptÀcker att ditt lösenord ingick i ett intrÄng, kommer det att informera dig.

Androids lösenordskontroll Ă€r ett mĂ„ste för alla som Ă€r intresserade av integritet och sĂ€kerhet (vilket borde vara alla). NĂ€r den hĂ€r Android-sĂ€kerhetsfunktionen Ă€r aktiverad behöver du inte göra nĂ„got – annat Ă€n att följa förslaget om du har ett lösenord som har Ă€ventyrats.

SER: Hur man hanterar lösenord: BÀsta metoder och sÀkerhetstips (gratis PDF) (TechRepublic)

Jag ska visa dig hur du aktiverar sÀkerhetsfunktionen för lösenordskontroll pÄ Android. För att följa stegen i denna handledning behöver du en enhet som kör Android 9 eller senare.

Varningen till Androids lösenordskontroll

Innan du dyker in i att stÀlla in Androids lösenordskontroll, vet att den bara fungerar med Googles autofylltjÀnst. Om du anvÀnder ett tredjepartsverktyg som Bitwarden som lösenordshanterare med autofyll kommer du inte att kunna anvÀnda Androids lösenordskontroll. Om du Àr okej med att ta bort autofyll frÄn tredje part kan du byta till att anvÀnda Googles alternativ.

Hur man aktiverar Androids lösenordskontrollfunktion

Öppna appen Android Settings och gĂ„ till System | SprĂ„k & IngĂ„ng | Avancerat | AutofylltjĂ€nst. Om du inte har konfigurerat en tredje part för den hĂ€r funktionen, bör Google listas (Bild A).

Bild A

Tryck pĂ„ kugghjulsikonen som Ă€r kopplad till Google och, nĂ€r du uppmanas, tryck pĂ„ FORTSÄTT och gĂ„ igenom installationsguiden om det Ă€r första gĂ„ngen du konfigurerar autofylltjĂ€nsten. NĂ€r du har konfigurerat autofylltjĂ€nsten, se till att Autofyll med Google Ă€r aktiverat (Bild B).

Bild B

NÀr Autofyll med Google Àr aktiverat fungerar tjÀnsten och du Àr redo att börja. NÀr du uppmanas att ange ett lösenord pÄ din Android-enhet kommer Google att köra en kontroll och meddela dig om du behöver Àndra lösenordet.

SER: Skyddspolicy för identitetsstöld (TechRepublic Premium)

Hur du manuellt kontrollerar dina lösenord pÄ Android

Du kanske ocksÄ vill köra en manuell kontroll av dina lösenord. För att göra det pÄ Android mÄste du fortfarande anvÀnda Googles autofylltjÀnst (dvs. du kan inte anvÀnda funktionen med en tredjepartstjÀnst). Om du har Google instÀllt som standard, gÄ till InstÀllningar | System | SprÄk & IngÄng | Avancerat | AutofylltjÀnst. Tryck pÄ kugghjulsikonen som Àr kopplad till Google och tryck sedan pÄ Lösenord. I den resulterande skÀrmen (Bild C), tryck pÄ Kontrollera lösenord.

Bild C

Efter att ha verifierat att det verkligen Àr du kommer lösenordskontrollen att köras och lista alla lösenord du nÄgonsin har sparat med Android som:

  • Har blivit kompromissad.

  • Har Ă„teranvĂ€nts.

  • Ă€r svaga.

Om du ser nÄgra lösenord listade under dessa tre kategorier, se till att Àndra dessa lösenord.

Och det Àr kÀrnan i hur man anvÀnder den nya Android Password Checkup-funktionen. För dem som anvÀnder en tredjeparts autofylltjÀnst Àr det inte en deal-breaker pÄ Android, eftersom du alltid kan besöka webbversionen av Google Password Manager.

Prenumerera pÄ TechRepublics How To Make Tech Work pÄ YouTube för alla de senaste tekniska rÄden för affÀrsproffs frÄn Jack Wallen.

Bild: Getty Images/iStockphoto

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK