Gardets

Hur dina hjÀrnvÄgor kan anvÀndas i brottmÄl

Kredit: Roman Zaiets/Shutterstock

Amerikanen Kevin Strickland friades efter att ha tillbringat 42 Ă„r i fĂ€ngelse för att ha blivit felaktigt dömd för ett trippelmord i november 2021. Hans fĂ€llande dom 1978 baserades pĂ„ felaktig identifiering av ett ögonvittne. Ögonvittnet sa senare att polisen pressade henne att identifiera Strickland och försökte fĂ„ hennes vittnesmĂ„l tillbakadragna men misslyckades. Hon dog 2015.

BrottsbekÀmpande myndigheter vÀrlden över kÀmpar med opÄlitligheten i ögonvittnesidentifiering och bristen pÄ fysiska ledtrÄdar pÄ brottsplatser. Det finns en mÀngd bevis som visar att felaktig identifiering av ögonvittnen Àr en bidragande orsak till felaktiga fÀllande domar. Polisen samlar bara in fysiska bevis pÄ cirka 15 % eller mindre av brottsplatserna. Detta gör icke-fysiska bevis som ögonvittnesvittnesmÄl extremt viktiga.

Strickland och andra offer för felaktig identifiering, inklusive Thomas Raynard James – frikĂ€nd i april 2022 efter att ha tillbringat 32 Ă„r i fĂ€ngelse – kan ha rĂ€ddats frĂ„n lĂ„nga fĂ€ngelsestraff med innovativ teknik.

Utvecklat av den avlidne Peter Rosenfeld, professor vid Northwestern University, anses Complex Trial Protocol (CTP) vara en pÄlitlig och sund metod för att analysera en specifik hjÀrnvÄg, kÀnd som P300. Denna relativt billiga och icke-invasiva teknik skulle kunna anvÀndas för att avgöra om ett vittne eller en misstÀnkt kÀnner igen viktiga delar av information relaterade till ett brott, endast kÀnda för den personen och myndigheterna.

Hur det fungerar

Vi har alla varit i situationer dÀr vÄr uppmÀrksamhet greps av att höra vÄrt namn nÀmnas i en social miljö. Denna reflex har varit ett kÀnnetecken för överlevnad sedan mÀnsklighetens begynnelse för att vi ska kunna upptÀcka om ett visst ljud eller syn var ett hot. Denna ofrivilliga reaktion Àr en av de ledande teorierna som ligger till grund för detta fenomen.

P300 Àr en elektrisk hjÀrnvÄg som kan detekteras genom att placera elektroder pÄ en persons hÄrbotten. Det visas pÄ ett elektroencefalogram (EEG) som en positiv eller negativ avböjning (en kurva som ser nedÄt eller uppÄt) cirka 300 till 600 millisekunder efter att en person har presenterats för en ny och meningsfull stimulans. Denna reaktion anses vara ett tillförlitligt index för minnesigenkÀnning. Det kan visa nÀr en person kÀnner igen en persons namn, den söta smaken av choklad eller ljudet av en artists röst.

Hur dina hjÀrnvÄgor kan anvÀndas i brottmÄl
Baslinjeutseendet för en P300-vĂ„g för en “oskyldig” testperson (vĂ€nster), jĂ€mfört med hur den ser ut hos en “skyldig” försöksperson (höger) som kĂ€nner igen sondinformationen. Pz hĂ€nvisar till platsen för elektroden – över halvklotets mittlinje i parietal cortex. Kredit: Funicelli, et al, 2021, författare tillhandahĂ„llen

CTP Ă€r en speciell metod för att tillĂ€mpa ett dold informationstest, en teknik som redan anvĂ€nds regelbundet i kriminaltekniska undersökningar, till exempel i identitetsparader. Logiken bakom detta Ă€r lĂ€tt att förstĂ„. Ett vittne eller en misstĂ€nkt lĂ€ggs fram med en avgörande information (”sonden”), blandad med en rad neutrala alternativ (”irrelevanta”).

I detta test analyserar utredarna intervjupersonens hjĂ€rnaktivitet via elektroder fĂ€sta i hĂ„rbotten. De anvĂ€nder sedan en statistisk berĂ€kning för att avgöra om de kĂ€nner igen sonden – ansiktet pĂ„ en angripare eller ett vapen – i jĂ€mförelse med de irrelevanta.

AnvÀnder den i fÀlt

Hittills har CTP i första hand testats i laboratoriemiljö, vanligtvis med unga, friska, universitetsutbildade vuxna under kontrollerade förhĂ„llanden. CTP har varit föremĂ„l för dussintals experiment i fyra oberoende laboratorier som spĂ€nner över minst fyra lĂ€nder hittills. Experiment har anvĂ€nt olika scenarier som skenstöld och skenterrorism. Jag planerar fler fĂ€ltexperiment för att jĂ€mföra framgĂ„ngen för CTP med konventionella fotoparader och deras subjektiva “jag Ă€r sĂ€ker pĂ„ att det Ă€r han”-svar frĂ„n ögonvittnen.

Andra metoder som liknar CTP har anvÀnts i Indien, USA och Nya Zeeland, i samband med ett test med dold information. Mer oberoende studier med dessa metoder Àr nödvÀndiga innan det blir mainstream. Med mer forskning om CTP hoppas jag att denna minnesdetektionsteknik kan vara tillÄten i brittiska domstolar inom nÄgra Är.

Att utföra testet pĂ„ en misstĂ€nkt eller ögonvittne innan den formella intervjun kan bekrĂ€fta om de kĂ€nner igen ett mordvapen eller gĂ€rningsmannens ansikte. Resultaten av testet skulle sedan anvĂ€ndas för att bedöma deras trovĂ€rdighet – till exempel om de motsĂ€ger testets resultat i en intervju.

Det Àr omöjligt att veta om fotoidentifiering med hjÀlp av hjÀrnvÄgsanalys med CTP skulle ha förhindrat de rÀttegÄngsfel som nÀmns ovan. Men preliminÀra fynd frÄn min pÄgÄende forskning tyder pÄ att CTP kan vara en tillgÄng för brottsbekÀmpning, vilket gör det möjligt för utredare att dra fram bevis frÄn hjÀrnan pÄ misstÀnkta och ögonvittnen.

Potentialen för denna teknik Àr inte utan dess fallgropar. Ett stort hot mot dess anvÀndbarhet Àr nÀr relevant information av misstag slÀpps till det offentliga omrÄdet. Till exempel kan nÄgon som anklagas för ett brott baserat pÄ bevis frÄn en hjÀrnvÄgsanalys hÀvda att vittnet kÀnde igen deras ansikte frÄn pressen, och dÀrmed skeva resultatet av testet. Detta skulle vara svÄrt att navigera i vissa situationer, men skulle kunna mildras genom att polisen hÄller sina kort nÀrmare bröstet.


HjÀrnvÄgsaktivitet som avslöjar kunskap om brott


TillhandahÄlls av The Conversation

Den hÀr artikeln Àr Äterpublicerad frÄn The Conversation under en Creative Commons-licens. LÀs originalartikeln.Konversationen

Citat:Hur dina hjÀrnvÄgor kan anvÀndas i brottmÄl (2022, 1 juli) hÀmtad 1 juli 2022 frÄn https://techxplore.com/news/2022-07-brainwaves-criminal-trials.html

Detta dokument Àr föremÄl för upphovsrÀtt. Bortsett frÄn all rÀttvis handel i syfte att privata studier eller forskning, fÄr ingen del reproduceras utan skriftligt tillstÄnd. InnehÄllet tillhandahÄlls endast i informationssyfte.

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK