Gardets

Hur ansiktsigenkänningsteknik används i Ukraina och varför det fortfarande är så kontroversiellt

Tekniken för ansiktsigenkänning är kontroversiell i många länder. Kredit: Shutterstock

Ansiktsigenkänningsteknik används i krigföring för första gången. Det kan vara en game changer i Ukraina, där det används för att identifiera de döda och återförena familjer. Men om vi misslyckas med att brottas med etiken i denna teknik nu, kan vi hamna i ett minfält för mänskliga rättigheter.

Ukrainas f√∂rsvarsministerium har anv√§nt Clearview AI ansiktsigenk√§nningsprogram sedan mars 2022 f√∂r att bygga upp ett fall f√∂r krigsf√∂rbrytelser och identifiera de d√∂da ‚Äď b√•de ryska och ukrainska. Ministeriet f√∂r digital transformation i Ukraina sa att de anv√§nder Clearview AI-teknik f√∂r att ge ryssarna chansen att uppleva den “verkliga kostnaden f√∂r kriget” och f√∂r att l√•ta familjer veta att om de vill hitta sina n√§ra och k√§ras kroppar √§r de ” v√§lkommen att komma till Ukraina‚ÄĚ.

Ukraina får fri tillgång till programvaran. Den används också vid checkpoints och kan hjälpa till att återförena flyktingar med sina familjer.

Integritetsreaktionen

F√∂rra m√•naden b√∂tf√§llde emellertid UK Information Commissioner’s Office (ICO) Clearview AI med mer √§n 7,5 miljoner pund f√∂r att ha samlat in bilder p√• m√§nniskor i Storbritannien och p√• andra h√•ll fr√•n webben och sociala medier. Det beordrades att radera bilderna och sluta erh√•lla och anv√§nda personliga uppgifter om brittiska inv√•nare som √§r allm√§nt tillg√§ngliga p√• internet. Ursprungligen sa ICO att de hade f√∂r avsikt att b√∂tf√§lla Clearview AI med 17 miljoner pund.

Enligt ICO, med tanke på det enorma antalet användare av sociala medier i Storbritannien, kommer Clearview AI:s ansiktsdatabas sannolikt att innehålla en betydande mängd bilder som samlats in utan samtycke.

En advokat f√∂r Clearview, AI Lee Wolosky, sa: “√Ąven om vi uppskattar ICO:s √∂nskan att s√§nka sin penningavgift p√• Clearview AI, st√•r vi √§nd√• fast vid v√•r st√•ndpunkt att beslutet att utd√∂ma b√∂ter √§r felaktigt enligt lag. Clearview AI √§r inte f√∂rem√•l f√∂r ICO:s jurisdiktion, och Clearview AI har ingen verksamhet i Storbritannien f√∂r n√§rvarande.”

Clearview AI har sagt att de vill ha 100 miljarder ansiktsbilder i sin databas i b√∂rjan av 2023 ‚Äď motsvarande 14 f√∂r varje person p√• jorden. Flera bilder av samma person f√∂rb√§ttrar systemets noggrannhet.

Enligt Clearview AI:s webbplats hjälper dess ansiktsigenkänningsteknik brottsbekämpande myndigheter att hantera brott och gör det möjligt för transportföretag, banker och andra kommersiella företag att upptäcka stöld, förhindra bedrägerier och verifiera identiteter.

Buzzfeed rapporterade i februari 2020 att flera brittiska polisstyrkor tidigare har använt Clearview AI. En taleskvinna för Clearview AI sa att polisen i Storbritannien inte har tillgång till dess teknologi, medan talespersoner för både National Crime Agency och Metropolitan Police varken skulle bekräfta eller förneka användningen av specifika verktyg eller tekniker. Men i mars 2022 publicerade College of Policing en ny vägledning för brittiska polisstyrkor om användningen av levande ansiktsigenkänning.

Den brittiska regeringen planerar att ersätta viktiga människorättslagar med en ny Modern Bill of Rights som kan göra det svårt, för att inte säga omöjligt, för människor att utmana beslut baserade på AI-bevis i domstol, inklusive ansiktsigenkänning.

Enligt förespråkargruppen Liberty kommer lagförslaget sannolikt att få en oproportionerlig inverkan på överpoliserade samhällen, eftersom det skulle skapa olika klasser av käranden baserat på deras tidigare beteende.

Ett verktyg för krigföring

Clearview AI:s vd Hoan Ton-That sa att dess ansiktsigenkänningsprogram har gjort det möjligt för ukrainska brottsbekämpande myndigheter och myndigheter att lagra mer än 2 miljarder bilder från VKontakte, en rysk social nätverkstjänst. Hoan sa att programvaran kan hjälpa ukrainska tjänstemän att identifiera döda soldater mer effektivt än fingeravtryck och fungerar även om en soldats ansikte är skadat.

Men det finns motstridiga bevis om ansiktsigenkänningsprograms effektivitet. Enligt US Department of Energy kan nedbrytning av en persons ansikte minska programvarans noggrannhet. Å andra sidan visade nyare vetenskaplig forskning resultat som rör identifiering av döda människor som liknade eller bättre än mänsklig bedömning.

Forskning tyder på att fingeravtryck, tandjournaler och DNA fortfarande är de mest tillförlitliga identifieringsteknikerna. Men de är verktyg för utbildade proffs, medan ansiktsigenkänning kan användas av icke-experter.

En annan fråga som flaggats av forskning är att ansiktsigenkänning av misstag kan koppla ihop två bilder eller misslyckas med att matcha bilder av samma person. I Ukraina kan konsekvenserna av eventuella fel med AI bli katastrofala. En oskyldig civil kan dödas om de felaktigt identifieras som en rysk soldat.

En kontroversiell historia

2016 började Hoan rekrytera datavetenskapliga ingenjörer för att skapa Clearview AI:s algoritm. Men det var inte förrän 2019 som det amerikanska ansiktsigenkänningsföretaget började diskret tillhandahålla sin mjukvara till amerikanska poliser och brottsbekämpande myndigheter.

I januari 2020 New York Times publicerade sin ber√§ttelse: ‘The Secretive Company That Might End Privacy as We Know It’. Den h√§r artikeln fick mer √§n 40 medborgarr√§tts- och teknikorganisationer att skicka ett brev till Privacy and Civil Liberties Oversight Board och fyra amerikanska kongresskommitt√©er och kr√§vde att Clearview AI:s mjukvara f√∂r ansiktsigenk√§nning skulle st√§ngas av.

I februari 2020, efter en dataläcka av Clearview AI:s kundlista, avslöjade BuzzFeed att Clearview AI:s mjukvara för ansiktsigenkänning användes av individer i mer än 2 200 brottsbekämpande avdelningar, statliga myndigheter och företag i 27 olika länder.

Den 9 maj 2022 gick Clearview AI med på att sluta sälja åtkomst till sin ansiktsdatabas till individer och företag i USA, efter att American Civil Liberties Union inlett en rättegång som anklagade Clearview AI för att ha brutit mot en integritetslagstiftning i Illinois.

Under de senaste tv√• √•ren har dataskyddsmyndigheter i Kanada, Frankrike, Italien, √Ėsterrike och Grekland alla b√∂tf√§llt, unders√∂kt eller f√∂rbjudit Clearview AI att samla in bilder p√• m√§nniskor.

Framtiden f√∂r Clearview AI i Storbritannien √§r os√§ker. Det v√§rsta scenariot f√∂r vanliga m√§nniskor och f√∂retag skulle vara om den brittiska regeringen misslyckas med att ta till sig de farh√•gor som tagits upp som svar p√• dess samr√•d om Modern Bill of Rights. Liberty har varnat f√∂r ett potentiellt “maktgrepp” f√∂r m√§nskliga r√§ttigheter.

Det bästa resultatet, enligt min mening, skulle vara att den brittiska regeringen skrotade sina planer för en modern Bill of Rights. Detta skulle också innebära att brittiska domstolar bör fortsätta att ta hänsyn till fall från Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter som rättspraxis.

Om inte lagar som reglerar användningen av ansiktsigenkänning antas, riskerar polisens användning av denna teknik att bryta mot integritetsrättigheter, dataskydd och jämställdhetslagar.


Bosättning begränsar företagets databas för ansiktsigenkänning i USA


Tillhandahålls av The Conversation

Den här artikeln är återpublicerad från The Conversation under en Creative Commons-licens. Läs originalartikeln.Konversationen

Citat:Hur ansiktsigenkänningsteknik används i Ukraina och varför den fortfarande är så kontroversiell (2022, 14 juni) hämtad 14 juni 2022 från https://techxplore.com/news/2022-06-facial-recognition-technology-ukraine-socontroversial. html

Detta dokument är föremål för upphovsrätt. Bortsett från all rättvis handel i syfte att privata studier eller forskning, får ingen del reproduceras utan skriftligt tillstånd. Innehållet tillhandahålls endast i informationssyfte.

H√•ll kontakten med oss ‚Äč‚Äčp√• sociala medieplattformar f√∂r omedelbar uppdatering klicka h√§r f√∂r att g√• med i v√•r Twitter och Facebook

Botón volver arriba

Annonsblockerare upptäckt

Du måste ta bort AD BLOCKER för att fortsätta använda vår webbplats TACK