Gardets

Högsta domstolen Àventyrar federala klimatÄtgÀrder

I dag, i ett beslut om en obefintlig plan med obefintlig skada för de personer som vÀckte talan, tog Högsta domstolen tillfÀllet i akt att begrÀnsa miljöskyddsmyndighetens förmÄga att reglera koldioxidutslÀppen frÄn kraftsektorn.

Under en sommar av stora beslut frÄn USA:s högsta domstol, West Virginia v. Environmental Protection Agency var ett av de frÀmmande fallen pÄ protokollet. Dels gÀllde det en tvist som egentligen inte fanns. KlagomÄlet gÀllde Clean Power Plan, en uppsÀttning regler som utfÀrdades av EPA 2015 som skulle ha drivit kraftverk att avsevÀrt minska koldioxidutslÀppen till 2030. Bara planen slog aldrig ut. Chefer för fossila brÀnslen och republikanska tjÀnstemÀn tog upp helvetet om dess potentiella ekonomiska effekter, gick till domstol och fick snabbt reglerna upphÀvda. Ett Är senare överlÀmnade dÄvarande presidenten Barack Obama nycklarna till EPA till Donald Trump, och planen var borta för alltid.

SÄ miljöföresprÄkare blev chockade och oroade nÀr Högsta domstolen beslutade att ta upp en utmaning mot planen som hade slingrat sig genom domstolarna. De hade goda skÀl. NÀr han skrev för den konservativa majoriteten med sex justitierÄd, sa chefsdomare John Roberts att konsekvenserna av en sÄdan politik var för stora för att den skulle kunna antas utan mer uttryckligt tillstÄnd frÄn kongressen.

Den logiken undergrĂ€ver inte EPA sĂ„ mycket som vissa miljöföresprĂ„kare hade befarat. Beslutet gör det fortfarande möjligt för myndigheten att reglera utslĂ€ppen frĂ„n kraftverk, dock snĂ€vare Ă€n tidigare. Och domstolen tog inte tillfĂ€llet i akt att varva ner prejudikatet som sĂ€ger att byrĂ„er som EPA kan hantera koldioxidutslĂ€pp brett. Men beslutet förblir ett allvarligt slag, som belyser domstolens skepsis mot ambitiösa Ă„tgĂ€rder frĂ„n federala myndigheter och erbjuder en potentiell fĂ€rdplan för framtida juridiska utmaningar för klimatpolitiken. “De sĂ€ger: ‘Vi laddar pistolen idag men vi kommer inte att rikta den mot nĂ„got annat Ă€n'”, sĂ€ger Jay Austin, senior advokat vid Environmental Law Institute, en ideell juridisk grupp.

“Domstolen utser sig sjĂ€lv – i stĂ€llet för kongressen eller expertbyrĂ„n – till beslutsfattaren om klimatpolitik”, skrev domare Elena Kagan i sin avvikande mening, som fick sĂ€llskap av de tvĂ„ andra liberala domarna. “Jag kan inte tĂ€nka mig mĂ„nga saker som Ă€r mer skrĂ€mmande.”

Tvisten, som vĂ€ckts av en grupp röda statliga Ă„klagare, hĂ€ngde pĂ„ en del av Clean Air Act som gjorde det möjligt för myndigheten att stĂ€lla in det “bĂ€sta systemet för utslĂ€ppsminskning” vid kraftverk. FrĂ„gan inför domstolen var av omfattning. Med “bĂ€sta system” menade kongressen kanske att EPA kunde krĂ€va utslĂ€ppsreducerande teknik vid specifika kraftverk, precis som för andra föroreningar. Eller kanske var det ett bredare mandat, som tillĂ„tit Ă„tgĂ€rder som kan leda till att en koleldad anlĂ€ggning stĂ€ngs av till förmĂ„n för att producera renare energi nĂ„gon annanstans. Med Clean Power Plan valde EPA den mer lĂ„ngtgĂ„ende tolkningen.

Men den oenigheten antydde en Ă€nnu större juridisk frĂ„ga: Vad kan regeringsbyrĂ„krater göra med de ofta vaga instruktioner som kongressen ger dem? Traditionellt gĂ„r det pĂ„ ett visst sĂ€tt i Washington: Förtroendevalda kan inte förvĂ€ntas klottra ut varje detalj i varje politik, och de skulle inte heller vilja det. SĂ„ det blir jobbet för folk pĂ„ tillsynsmyndigheter som tar de skisserade lagarna och omsĂ€tter dem till handling. Domare gillar vanligtvis inte att stĂ„ i vĂ€gen för det. Enligt en doktrin kĂ€nd som “Chevron deference”, med hĂ€nvisning till ett beslut frĂ„n högsta domstolen frĂ„n 1984 som involverade oljebolaget, har domarna upprepade gĂ„nger sagt att det Ă€r bĂ€st att lĂ„ta forskarna och policyexperterna göra sitt jobb.

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

Vi Àr nu pÄ Telegram. Klicka hÀr för att gÄ med i vÄr kanal (@TechiUpdate) och hÄlla dig uppdaterad med de senaste teknikrubrikerna.

För alla de senaste tekniknyheterna klicka hÀr

För de senaste nyheterna och uppdateringarna, följ oss pÄ Google Nyheter.

LÀs originalartikeln hÀr

Förnekande av ansvar! NewsAzi Ă€r en automatisk aggregator runt globala medier. Allt innehĂ„ll Ă€r tillgĂ€ngligt gratis pĂ„ Internet. Vi har just ordnat det i en plattform endast för utbildningsĂ€ndamĂ„l. I varje innehĂ„ll anges hyperlĂ€nken till den primĂ€ra kĂ€llan. Alla varumĂ€rken tillhör deras rĂ€ttmĂ€tiga Ă€gare, allt material till deras upphovsmĂ€n. Om du Ă€r Ă€gare till innehĂ„llet och inte vill att vi ska publicera ditt material pĂ„ vĂ„r webbplats, vĂ€nligen kontakta oss per mejla – [email protected]. InnehĂ„llet kommer att raderas inom 24 timmar.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK