Blogg

HĂ„ll utkik, AMD – Intels nĂ€sta generations processorer kan vara efter din budgetkrona med DDR4-stöd

Intel och AMD rustar för en av de största uppgörelser som CPU-industrin har sett pĂ„ flera Ă„r, med nya generationer av processorer som snabbt nĂ€rmar sig lansering pĂ„ bĂ„da sidor. Intels 13:e generationens “Raptor Lake”-chips kommer att gĂ„ upp mot AMD “Zen 4” Ryzen 7000 serie, och bĂ„da konkurrenterna lovar seriös prestation.

Detaljer om de nya CPU:erna dyker sakta fram genom en kombination av lÀckor och officiella tillkÀnnagivanden, och det ser vÀldigt bra ut för Intel. Raptor Lake rapporteras representera en ett betydande steg upp i prestanda frÄn den nuvarande generationens Alder Lake-chips, och nu har en bild som lÀckt ut frÄn ett Intel-workshopevent i Kina avslöjat att Raptor Lake-S-chipsen kommer att stödja bÄde DDR4- och DDR5-minne.

Vi visste tidigare att bÄde Raptor Lake och Ryzen 7000 skulle stödja DDR5, men det ser nu ut som att Intel kommer att fÄ ett steg över Intel genom att erbjuda stöd för bÄde den nya minnesstandarden och den vanligare DDR4-smaken av RAM.

En lÀckt bild som visar information om Raptor Lake-S Intel CPU

(Bildkredit: 无情的滑皜 (Baidu))

Detta Ă€r lite av en stor sak, eftersom DDR5 Ă€r det nya barnet pĂ„ blocket och adoptionen Ă€r fortfarande ganska lĂ„ngsam bland PC-byggare. Den arbetar sig stadigt in i förbyggda stationĂ€ra och bĂ€rbara datorer, men Ă€r inte lika vanligt i specialbyggda datorer eftersom det krĂ€ver en moderkortsuppgradering. DDR5 Ă€r ocksĂ„ dyrt – det blir billigaremen DDR4 Ă€r fortfarande mycket billigare, och du behöver ett dyrare DDR5-kompatibelt moderkort ocksĂ„.

För den oinvigde Ă€r Raptor Lake-chippen i ‘S-serien’ effektivitetsorienterade versioner av Intels processorer, med lite mindre bearbetningsgryn i utbyte mot lĂ€gre effektkrav. Det Ă€r i nulĂ€get oklart om de vanliga Raptor Lake-chippen (eller den överklockningsaktiverade K-serien) kommer att ha samma minnesstöd med dubbla standarder.


Analys: AMD kan förlamas genom att tvinga anvÀndare att uppgradera till DDR5

AMD Ă€r kĂ€mpar redan lite mot den rungande framgĂ„ngen hos Intels Alder Lake-processorer, som erbjuder otrolig prestanda tack vare deras hybridkĂ€rna-arkitektur som anvĂ€nder kraftfulla “prestandakĂ€rnor” tillsammans med “effektiva kĂ€rnor” med lĂ„g effekt.

AMD Àr i allmÀnhet fortfarande ett bra alternativ för PC-byggande pÄ en budget (Ryzen 5 5600X Àr tillgÀnglig för under $200 för nÀrvarande) och Team Red har lÀnge positionerat sig som den favoritprocessorn för spelare, men den hÀr lÀckan skapar problem för Ryzen 7000.

Potentiella köpare med en snĂ€v budget kommer sannolikt att lockas av stöd för den mer prisvĂ€rda DDR4-minnesstandarden – sĂ€rskilt eftersom DDR5-kompatibla moderkort ocksĂ„ vanligtvis Ă€r dyrare. AMD tvingar alla som köper en Ryzen 7000 CPU att anvĂ€nda DDR5 kan göra det till det mindre attraktiva alternativet för kontantmedvetna konsumenter.

AMD verkar ha planer för 5000-seriens Ryzen-chips innan dess nÀsta generations processorer lanseras, Ätminstone. Det har föreslagits att AMD kan rikta in sig pÄ en September releasedatum för att slÄ Intel pÄ topp, men detta förlitar sig pÄ att Ryzen 5000-lager skiftas först. AMD verkar ocksÄ ha planer pÄ att integrera dess spelhöjande 3D V-cache-teknik till nya kretsar av nuvarande generation, vilket kan hjÀlpa dess position nÄgot.

FrÄn Neowin.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK