Bil

Globala leveranskedjeproblem kommer att pÄverka julhandeln

Getty Images/iStockphoto

Om du trodde att förra Ärets problem i leveranskedjan under pandemin hade lösts, tÀnk om: Analytiker och branschexperter sÀger att leverantörer och ÄterförsÀljare redan hanterar försenad last och skyhöga fraktpriser, vilket kommer att orsaka huvudvÀrk under semestersÀsongen.

MÄste lÀsa CXO-tÀckning

ÅterförsĂ€ljare gjorde tillfĂ€lliga Ă€ndringar för att snabbt flytta sina företag online i början av covid-19-pandemin, och folk anpassade sig. Även om vi kan förvĂ€nta oss att se e-handeln öka nĂ€r semesterperioden nĂ€rmar sig, har Ă„terförsĂ€ljare och leverantörer inte helt tagit itu med det faktum att onlineshopping blir en mer permanent modell, enligt Alla Valente, senioranalytiker pĂ„ Forrester.

Kombinera det med spĂ„nbrist, osĂ€kra vĂ€derförhĂ„llanden och dyrare transportkostnader och det har en “kaskadeffekt” pĂ„ produktbrist och lĂ€ngre ledtider. Detta kommer sĂ€kert att orsaka fortsatt huvudvĂ€rk i leveranskedjan, sĂ€ger experter.

“Alla dessa förĂ€ndringar kommer att pĂ„verka försörjningskedjor frĂ„n mĂ„nga olika riktningar – transporthastigheten, rĂ„varor, tillgĂ€nglighet och tillverkning,” sa Valente.

SER: Varför hantering av leveranskedjor med öppen kÀllkod Àr vÀrre Àn du tror (TechRepublic)

Detta stÀmmer överens med en nyligen genomförd studie av ACG Global, ett nÀtverk av 90 000 medelstora företagsledare, som fann att endast 18 % av företagen har antagit teknikplattformar för att lösa sina leveransutmaningar sedan pandemin började.

ACG:s undersökning fann ocksÄ att 41 % av de tillfrÄgade stÀllts inför utmaningar i leveranskedjan under de senaste 18 mÄnaderna, inklusive försenade eller instÀllda leveranser av lager eller rÄvaror (27 %), otillrÀcklig teknik för att fÄnga in eller analysera data (6 %), brist pÄ internt utbud kedjeledningsexpertis (5 %) och höga transportkostnader (4 %).

“Under en normal tid stĂ„r Ă„terförsĂ€ljare inför kompromisser [in] överkomliga priser, variation och spontanitet”, konstaterade Tinglong Dai, en affĂ€rsprofessor vid Johns Hopkins University. “Med andra ord, för att göra bra ifrĂ„n sig pĂ„ en sak mĂ„ste de offra Ă„tminstone en av dessa andra tvĂ„. Denna semesterperiod kommer dock mĂ„nga Ă„terförsĂ€ljare inte att möta dessa kompromisser eftersom 
 rabatter kommer att vara svĂ„ra att erbjuda.”

Konsumenter kommer att tvingas nöja sig med vad som Ă€r tillgĂ€ngligt istĂ€llet för vad de vill ha, sa Dai. “Omfattande förseningar i leveransen och brister kommer att förvĂ€ntas.”

Det ankommer pÄ ÄterförsÀljare och deras leverantörer att fÄ sina ankor pÄ rad. Deloitte förutspÄr att e-handelsförsÀljningen kommer att vÀxa med 11 % till 15 %, Är över Är mellan november och januari 2022. E-handelns semesterförsÀljning förvÀntas uppgÄ till mellan 210 miljarder och 218 miljarder dollar den hÀr julsÀsongen, jÀmfört med 189 miljarder dollar förra sÀsongen , enligt företaget.

Nya utmaningar för ÄterförsÀljare denna semestersÀsong

NÀr det gÀller utgÄende distribution till kunder kommer ÄterförsÀljare att stÀllas inför otillrÀcklig kapacitet, eftersom de flesta har separata kanaler för butiksuppfyllelse och e-handel, dÀr den senare har ökat i efterfrÄgan avsevÀrt under det senaste och ett halvt Äret, sÀger Somdutta Singh, VD och grundare av Assiduus Global, ett grÀnsöverskridande, multiplattforms e-handelsförsörjningskedja och distributionsföretag.

“Att uppfylla e-handelsorder kan bli mycket dyrt, sĂ€rskilt nĂ€r en Ă„terförsĂ€ljare har avsatt pengar för arbetskraft och kapacitet för att ta hĂ€nsyn till en lĂ€gre volym Ă€n vad som har setts under Ă„ret,” sa Singh. “I processen Ă€r det som blir anstrĂ€ngt hanteringen av distributionscentret, individuell orderplockning och packning för paketsĂ€ndning och kapaciteten hos paketavsĂ€ndare.”

MĂ„nga Ă„terförsĂ€ljare har avtal med tredjepartsleverantörer för lagring och leverans av bestĂ€llningar till butiker och e-handelskunder, noterade han. “Flaskhalsar börjar uppstĂ„ nĂ€r mer volym gĂ„r genom paketfrakt, pakethantering och leverans. Leverans till kunder tar lĂ€ngre tid och det blir svĂ„rt att bedöma ankomstdatum.”

En annan typisk utmaning som ÄterförsÀljare stÄr inför Àr en ökning av avkastningen efter semestern. Onlineshopping har en avkastning-till-köp-kvot som Àr högre Àn genomsnittet, sa Singh.

“ÅterförsĂ€ljare mĂ„ste övervĂ€ga sannolikheten för en ökning i returer före semestern och mĂ„ste lĂ€gga strategier pĂ„ hur de ska fĂ„ tillbaka dessa returer till det tillgĂ€ngliga lagret” sĂ„ att varor kan köpas av andra kunder, sa han. Denna process blir mycket kostsam för Ă„terförsĂ€ljare.

“I Ă„r, liksom förra Ă„ret, kommer det att finnas ett extra hinder att inte kunna se och jĂ€mföra varor i butik och dĂ€rmed kommer andelen returer sannolikt att bli högre. ÅterförsĂ€ljare ofta [use] tjĂ€nster frĂ„n tredjepartsleverantörer för att hantera returer av digitalt köpta produkter, sĂ€ger Singh. “TyvĂ€rr tar det tid för den produkten att Ă„tergĂ„ till lager och bli tillgĂ€nglig för nĂ€sta person att köpa och vissa produkter Ă„tergĂ„r aldrig till fullprislager.”

En annan utmaning Àr att snabbt Àndra kundernas preferenser. Till exempel, efter att pandemin började i mars 2020, sÄldes saker som toalettpapper och handsprit som smör, medan det var svÄrt att köpa hemmaunderhÄllningsprodukter och trÀningsutrustning, sa Singh.

“OcksĂ„ i Ă„r kommer vi att se ett stĂ€ndigt fokus pĂ„ dessa produkter som julklappar nĂ€r fler mĂ€nniskor spenderar tid hemma,” sa han. ÄndĂ„ slĂ€par mĂ„nga Ă„terförsĂ€ljare fortfarande efter nĂ€r det gĂ€ller att fylla sina lager av dessa varor eftersom denna produktmix Ă€r nĂ„got som de i allmĂ€nhet inte förvĂ€ntar sig för en typisk semesterperiod, sa han.

“ÅterförsĂ€ljare kommer att fortsĂ€tta ha brist pĂ„ efterfrĂ„gade produkter och kommer att ha fler Ă€n produkter som förutspĂ„ddes bli stora hits före 2020.”

LĂ€rdomar?

Försörjningskedjor har blivit sĂ„ sammanlĂ€nkade och effektiva att de har kunnat spara kostnader och gjort det möjligt för leverantörer att öka sina avgifter, sa Valente. “Problemet Ă€r att det bara fungerar om alla faktorer i vĂ€rlden – marknaden, vĂ„ra företag, landet, ekosystemet – förblir statiska, och det Ă€r inte fallet”, sa hon.

Dai tror att de flesta leverantörer har lĂ€rt sig av pandemins smĂ€rtsamma toppmĂ„nader. Han hĂ„ller med Valente om att leverantörernas verksamhet “har varit anmĂ€rkningsvĂ€rt motstĂ„ndskraftig” och att de har anpassat sina processer i leveranskedjan, sĂ„som ett nytt fokus pĂ„ sĂ€kerhet, lager och redundans under hela pandemin.

Problemet han ser Ă€r att det globala nĂ€tverket av försörjningskedjan inte har anpassat sig mycket. “Den Ă€r helt enkelt oförmögen att stödja förĂ€ndringar i specifika operationer och processer,” sa Dai. “Enskilda spelare har förĂ€ndrats men nĂ€tverket som förbinder dem har inte.”

Vidare hindrar pandemins lĂ€ngd ocksĂ„ möjligheten för effektivitet i försörjningskedjan att komma tillbaka pĂ„ rĂ€tt spĂ„r. “Ingen mĂ€ngd lĂ€rande och anpassning Ă€r tillrĂ€ckligt för en pandemi som visar sig ha sĂ„ mĂ„nga ovĂ€ntade vĂ€ndningar,” sa Dai. “Pandemin Ă€r lĂ€ngre Ă€n vad de flesta hade förvĂ€ntat sig och fortsĂ€tter att spridas runt om i vĂ€rlden som en löpeld.”

Valente sa att leveranskedjor Ă€r designade för effektivitet – inte smidighet, “och nĂ€r du har en ovĂ€ntad hĂ€ndelse behöver du smidigheten.” De Ă€r inte kapabla att svĂ€nga och göra saker annorlunda, tillade hon.

Hur ÄterförsÀljare ska svara

NĂ€r Ă„terförsĂ€ljare planerar sin semester, mĂ„ste de börja tĂ€nka pĂ„ flexibilitet eftersom det sannolikt kommer att bli fortsatta “oplanerade störningar under resten av Ă„ret”, sa Valente. Det innebĂ€r att ha en reservplan om de inte kan fĂ„ saker de vill ha, sa hon.

ÅterförsĂ€ljare bör ocksĂ„ lĂ€gga bestĂ€llningar mycket tidigare för att se till att de har rĂ€tt produkter i lager för semestersĂ€songen, sa Valente. Hon upprepade Singh och sa att risken med att göra det betyder att de kan missbedöma vad som Ă€r trendigt, tillade hon.

ӁterförsĂ€ljare kommer att behöva förlita sig pĂ„ sin teknik och förmĂ„gan att förutsĂ€ga, planera och optimera och [they] kommer ocksĂ„ att behöva ta hĂ€nsyn till dynamiken i hur leveranskedjan ser ut idag, sa hon. För konsumenter som Ă€r vana vid att fĂ„ nĂ„got frĂ„n hyllan i en tegel- och murbruksbutik Ă€r det nya normala att behöva vĂ€nta i mĂ„nader pĂ„ varor.

”Ur ett varumĂ€rkesperspektiv [retailers are] kommer att behöva hantera risker i sina försörjningskedjor bĂ€ttre och insynen i risken som pĂ„verkar alla deras försörjningskedjor bĂ€ttre och anvĂ€nda den informationen för att bĂ€ttre planera, förutsĂ€ga, fördela och förbĂ€ttra den upplevelsen, sĂ€ger Valente.

En lÄngsiktig strategi Àr att införliva riskhantering i deras leveranskedja, sa hon. Det rÀcker inte för dem att bara hantera risken inom sina leverantörskedjor i dag, relaterade till att de inte kan fÄ det bÀsta priset eller inte planera eller bestÀlla effektivt.

“Jag pratar ocksĂ„ om riskerna som kommer frĂ„n deras ekosystem av leverantörer och att se till att dessa leverantörer har affĂ€rskontinuitet och backup-planer,” sa Valente. Större leverantörer mĂ„ste se till att de arbetar med sina leverantörer, sĂ€rskilt de som kĂ€mpar ekonomiskt för att se till att det inte finns nĂ„gra konkurser, sa hon.

“Det handlar om att hantera risker som du inte kan kontrollera”, som geopolitiska fluktuationer, klimatrisker, ekonomisk osĂ€kerhet och förĂ€ndrade kundpreferenser, sa Valente.

“Vad hĂ€nder nĂ€r du har konsumenter som köper baserat pĂ„ deras vĂ€rderingar och saker som Ă€r hĂ„llbart inköpta?” Hon sa. “Om du inte hĂ„ller ett öga pĂ„ hur dessa trender utvecklas kommer du att hamna i fel produkter och lager och produkter som inte tilltalar dina kunder pĂ„ det sĂ€tt som de en gĂ„ng gjorde.”

I en tid av hög efterfrĂ„gan variabilitet, om en Ă„terförsĂ€ljare inte kan öka lagret, skulle det bĂ€sta sĂ€ttet att klara sig vara att jĂ€mna ut kundernas efterfrĂ„gan, sa Dai. “Vi har faktiskt redan sett den hĂ€r trenden: “Black Friday” Ă€r inte lĂ€ngre en grej och Ă„terförsĂ€ljare verkar nu under en mycket lĂ€ngre semestershoppingsĂ€song, i vetskapen om att folk gör sina semesterinköp vid mycket olika tidpunkter och över en mycket lĂ€ngre period av tid.”

ÅterförsĂ€ljare bör ocksĂ„ hantera kundernas förvĂ€ntningar – inte sĂ€nka dem, sa Dai. “Nyckeln Ă€r att tillhandahĂ„lla operativ transparens sĂ„ att kundernas förvĂ€ntningar Ă€r precis rĂ€tt och matchar Ă„terförsĂ€ljarnas strategiska mĂ„l.”

Singh erbjuder nÄgra andra tips för ÄterförsÀljare:

  • TĂ€nk och lĂ€gg strategier pĂ„ hur man hĂ„ller sig igenom och överlever pandemin snarare Ă€n att generera intĂ€kter. TĂ€nk mer i termer av krishantering och affĂ€rskontinuitet.

  • Utnyttja den digitala potentialen mer.

  • Omfamna en fungerande modell som Ă€r smidig och tillmötesgĂ„ende.

  • AnvĂ€nd omnikanalmarknadsföring som Ă€r uppfinningsrik och lyhörd.

  • Se över fysiska butiksupplevelser helt.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK