Blogg

Ghanas centralbank sĂ€ger att dess digitala valuta “eCedi” kommer att hjĂ€lpa obankade

Ghanas centralbank har beskrivit detaljer om sin “eCedi” digitala valuta som den hoppas ska fĂ„ fler mĂ€nniskor att gĂ„ med i det nationella banksystemet. Bank of Ghana har presenterat ett digitalt papper som föresprĂ„kar plĂ„nbokstjĂ€nster för de ghanier som inte har tillgĂ„ng till internet och bankkonton. Det vĂ€stafrikanska landet planerar sin blockchain-baserade nationella digitala valuta för att digitalisera sin ekonomi och axla korruption. eCedi nĂ€mndes första gĂ„ngen av de ghananska myndigheterna förra Ă„ret 2021.

“Bank of Ghana deklarerade sin avsikt att utforska en CBDC inom ramen för digitaliseringsprogrammet för finanssektorn. Det Ă€r i strĂ€van efter detta mĂ„l som Bank of Ghana tillkĂ€nnagav konceptet med eCedi – en digital version av Cedis sedlar och mynt”, sa Dr. Ernest Addison, guvernören för Bank of Ghana i inledande meddelande av den digitala valutan.

A CBDC fungerar mycket som kryptovalutamen Àr byggd pÄ en blockchain nÀtverk och Àr virtuell till sin natur. CBDC regleras dock av centralbanker som gör sina transaktioner centraliserade och spÄrbara för en enda myndighet, i motsats till den decentraliserade karaktÀren hos traditionella kryptovalutor.

”I Ghana innefattar motiven en kombination av faktorer som; underlĂ€ttande av finansiell inkludering, strĂ€van efter en cash-lite ekonomi, förbĂ€ttring av operativ effektivitet och kostnadseffektivitet i betalningar, och tillhandahĂ„llande av ett sĂ€kert, sĂ€kert och pĂ„litligt alternativ till privat emitterade digitala valutor,” noterade Addison.

PÄ senare tid har CBDC:er blivit populÀra i flera lÀnder som vill utforska blockchain-tekniken, utan att behöva ta itu med volatiliteten och riskfaktorerna förknippade med kryptovalutor.

Jamaica, till exempel, gÄr i rask takt mot utrullningen av dess namngivna CBDC Jam-Dex. Den jamaicanska regeringen kommer att ge 16 USD (ungefÀr 1 200 Rs.) som en gÄva incitament till de första 100 000 anvÀndarna av Jam-Dex.

Samtidigt har Ryssland redan börjat testa sitt CBDC-namn Digital rubel.

I Indien, finansminister Nirmala Sitharaman har ocksÄ bekrÀftat planer pÄ att ta med en nationell digital rupier de kommande dagarna.


BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK