Gardets

Förklarat: Samsungs genombrott inom 3nm-chips och hur det leder till högre prestanda och…

Tillverkare av SoCs har i en aldrig sinande kapplöpning att göra sina mikroprocessorer sÄ smÄ som möjligt. Medan chipdesigners och tillverkare som Apple, Qualcomm och TSMC har övertrÀffat 4nm-, 5nm- och 6nm-processorerna ett tag nuSamsung har precis gjort vÀrldens första 3-nanometerschip.

Genom att göra det Àr Samsung nu pÄ gÄng att slÀppa de mest avancerade chipsen i vÀrlden. Enligt Samsung Àr den nya tillverkningsprocessen 45 % mer energieffektiv och ger 23 % bÀttre prestanda Àn den tidigare 5nm-processen.

Alla stora SoC- och chiptillverkare tÀvlar om att göra sina mikroprocessorer sÄ smÄ som möjligt. Mindre mikroprocessorer innebÀr vanligtvis att produktionen av en SoC kan bli effektivare, samt prestera mycket bÀttre. Detta innebÀr ocksÄ att frÄn samma kiselskiva kan ett högre antal chips tillverkas, pÄ sÄ sÀtt avhjÀlpa den nuvarande chipbristen. Bara av dessa skÀl Àr Samsungs genombrott anmÀrkningsvÀrt. Det Àr dock inte allt.

Samsung har uppnÄtt denna bedrift med en process som kallas Gate-All-Around transistor architecture (GAA FET), en uppdatering pÄ FinFET, pÄ en yta som har en 16% mindre yta Àn tidigare.

Samsung sa att processen kommer att anvĂ€ndas för “hög prestanda, lĂ„g effektberĂ€kning” med mobila processorer som kommer senare, och att en andra generationens 3nm-process kommer att minska strömförbrukningen med 50% och förbĂ€ttra prestandan med 30% pĂ„ en 35% reducerad yta.

Att vara den första att ta sig in pÄ 3nm-marknaden visar att Samsung Àr en stor aktör inom chiptillverkningsbranschen. Den sydkoreanska jÀtten behöver dock fortfarande bevisa sig mot TSMC. Den taiwanesiska chiptillverkaren dominerar mikroprocessormarknaden och tillverkar chip för Apples iPhones, iPods, MacBooks och Macs. De levererar ocksÄ kiselwafers till företag som Nvidia och AMD. Enligt en Bloomberg-rapport stÄr TSMC för nÀrvarande för mer Àn hÀlften av den globala gjuteriverksamheten efter intÀkter.

Samsung och TSMC konkurrerar för nÀrvarande om flerÄriga avtal med Apple och Qualcomm, tvÄ megateknikföretag som vÀntar pÄ massproduktion av 3nm-chips som kan förbÀttra prestandan hos befintliga produkter samtidigt som nya teknologier möjliggörs. Samsung kommer att tillverka dessa chips i Sydkorea vid sina Hwaseong-anlÀggningar innan de expanderar till Pyeongtaek. Företaget bygger för nÀrvarande en fabrik i Texas dÀr det kan spendera mer Àn 10 miljarder dollar för att producera 3nm-chips.

{n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)}

; if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′; n.kö=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t,s)}(fönster,dokument,’script’, ‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’); fbq(‘init’, ‘259288058299626’); fbq(‘track’, ‘PageView’);

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

Vi Àr nu pÄ Telegram. Klicka hÀr för att gÄ med i vÄr kanal (@TechiUpdate) och hÄlla dig uppdaterad med de senaste teknikrubrikerna.

För alla de senaste tekniknyheterna klicka hÀr

För de senaste nyheterna och uppdateringarna, följ oss pÄ Google Nyheter.

LÀs originalartikeln hÀr

Förnekande av ansvar! NewsAzi Ă€r en automatisk aggregator runt globala medier. Allt innehĂ„ll Ă€r tillgĂ€ngligt gratis pĂ„ Internet. Vi har just ordnat det i en plattform endast för utbildningsĂ€ndamĂ„l. I varje innehĂ„ll anges hyperlĂ€nken till den primĂ€ra kĂ€llan. Alla varumĂ€rken tillhör deras rĂ€ttmĂ€tiga Ă€gare, allt material till deras upphovsmĂ€n. Om du Ă€r Ă€gare till innehĂ„llet och inte vill att vi ska publicera ditt material pĂ„ vĂ„r webbplats, vĂ€nligen kontakta oss per mejla – [email protected]. InnehĂ„llet kommer att raderas inom 24 timmar.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK