Gardets

Flygbiljetter instÀllda pÄ att fortsÀtta klÀttra frÄn pandemin lÄg: experter

Flygindustrins experter Àr försiktiga med hur lÀnge den nuvarande höga efterfrÄgan kommer att pÄgÄ.

Framdrivna av inflation har priset pÄ flygbiljetter börjat ta fart igen efter att ha fallit under pandemin, en vÀndning som ser ut att intensifieras pÄ grund av miljöpÄverkan, sÀger experter.

För medlemmar i International Air Transport Association, som samlades i Doha för sitt Ärliga möte denna vecka, Àr tankarna fokuserade pÄ hur lÄngt sÄdana ökningar riskerar att undergrÀva mÄlen för passagerartillvÀxt.

IATA vÀdjar ocksÄ om statligt stöd för att förena det lÄngsiktiga Ätagandet om nettonoll koldioxidutslÀpp med dessa ambitiösa mÄl.

Flygindustrin har precis gÄtt igenom tvÄ Är dÀr flygplan flög med rader av tomma sÀten, trots att de erbjöd priser mycket lÀgre Àn före covid-19-pandemin.

Men med sektorn fortfarande fast i rött trots att rörelserestriktioner i stort sett har hÀvts, Àr fyndbonanzan för passagerare mycket över.

I USA har genomsnittspriset för en internflygning ökat, frÄn 202 dollar i oktober 2021 till 336 dollar i maj i Är, enligt Federal Reserve Bank of Saint Louis.

I EU Ätergick priset pÄ en returbiljett före skatt i april till det som sÄgs under samma mÄnad 2019, efter en minskning med nÀstan 20 procent 2020, enligt flygforskningsspecialisterna Cirium.

Oljeprischocken som underblÄsts av Rysslands invasion av Ukraina Àr den mest uppenbara faktorn i dessa prisökningar.

Flygbolagen uppskattar att brÀnslepriserna kommer att stÄ för 24 procent av deras totala kostnader i Är, en ökning med fem procentenheter frÄn förra Äret.

Biljettpriserna stimuleras ocksĂ„ av en bredare inflation – nu pĂ„ 40-Ă„rshögsta nivĂ„er pĂ„ utvecklade marknader – samt en starkare efterfrĂ„gan pĂ„ biljetter och arbetskraftsbrist Ă€n vĂ€ntat.

Verklighetskoll

Men Scott Kirby, verkstÀllande direktör för United Airlines, sa att trots att trenden tydligt stiger, sÄ hade priserna Ànnu inte skjutit bortom historiska normer.

“I reala termer Ă€r prissĂ€ttningen tillbaka till 2014 Ă„rs nivĂ„er … och det Ă€r lĂ€gre Ă€n det var i princip varje Ă„r tidigare”, sa han.

“SĂ„… jag tror inte att vi kommer att se efterfrĂ„gan förstörelse.”

Men Vik Krishnan, partner pÄ McKinsey & Co, Àr försiktig med hur lÀnge den nuvarande höga efterfrÄgan kommer att pÄgÄ.

“En del av resandet som vi ser just nu Ă€r en funktion av all stimulans som regeringar” pumpade in i ekonomierna under pandemin, vilket ökade medborgarnas extrainkomster, sa han.

“Den frĂ€msta diskretionĂ€ra inkomstutgiften Ă€r resor och det Ă€r vad folk gör.

Men “hur lĂ€nge det varar Ă„terstĂ„r att se”, tillade han.

Klimatkris kontra billiga semester

Förutom stigande kostnader och farhÄgor för att statliga stimulanser kommer att avta, stÄr flygbolagen inför Ätaganden som sitter mycket oroligt bredvid varandra.

Å ena sidan har de som mĂ„l att transportera totalt 10 miljarder passagerare Ă„r 2050, upp frĂ„n 4,5 miljarder 2019.

Och Ă€ndĂ„ över samma tidshorisont Ă€r de skyldiga att uppnĂ„ “netto noll” koldioxidutslĂ€pp.

Den totala kostnaden för att överföra sektorn till “netto noll” uppskattas av IATA till iögonfallande 1,55 biljoner dollar.

“Flygbolagen har inte förmĂ„gan att absorbera” kostnaderna för den övergĂ„ngen, sa IATA:s generaldirektör Willie Walsh denna vecka.

För att minska koldioxidutslÀppen ligger branschens fokus pÄ hÄllbara flygbrÀnslen (SAF), som för nÀrvarande Àr tvÄ till fyra gÄnger dyrare Àn fossilbaserat flygbrÀnsle.

Vissa regeringar har redan infört SAF-kvoter, om Àn i smÄ mÀngder, vilket resulterat i att flygbolagen i sin tur har infört tillÀggsavgifter.

PÄ tisdagen uppmanade IATA regeringar att ge subventioner för att sÀkerstÀlla att SAF-produktionen nÄr 30 miljarder liter 2030, upp frÄn 125 miljoner liter 2021. Man vill ocksÄ ha prisbegrÀnsningar.

Men Ă€ven om sĂ„dana subventioner kommer, “övergĂ„ngen till nettonoll mĂ„ste Ă„terspeglas i biljettpriserna”, sa Walsh.

Kan det vÀnda den lÄngvariga globala trenden med flygresor som successivt strÀcker sig bortom de rika?

Krishnan tror att en sĂ„dan “demokratisering” kommer att bli “svĂ„rare”.

Men han sa ocksĂ„ att “lĂ„gprisflygbolagen har slĂ€ppt lös en vĂ€rld dĂ€r mĂ€nniskor som bor i norra Europa tog det för givet att de kunde Ă„ka pĂ„ billiga semestrar i södra Europa”.

Det skulle vara “mycket svĂ„rt för regeringar att varva ner” sĂ„dana förankrade förvĂ€ntningar, varnade han.


Problemen ökar för flygbolagen trots pandemisk ÄterhÀmtning


© 2022 AFP

Citat: Flygbiljetter kommer att fortsÀtta klÀttra frÄn pandemin lÄg: experter (2022, 22 juni) hÀmtade 22 juni 2022 frÄn https://techxplore.com/news/2022-06-air-tickets-climbing-pandemic-experts.html

Detta dokument Àr föremÄl för upphovsrÀtt. Bortsett frÄn all rÀttvis handel i syfte att privata studier eller forskning, fÄr ingen del reproduceras utan skriftligt tillstÄnd. InnehÄllet tillhandahÄlls endast i informationssyfte.

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK