Bil

Expert: Floridas nya lag om sociala medier Ă€r “dum, grundlagsstridig och oamerikansk” och kommer inte att hĂ„lla

Florida planerar böter pÄ upp till $250 000 per dag för sociala medieföretag som förbjuder kandidater till offentliga uppdrag frÄn onlineplattformar.

Bild: iStockphoto

En ny lag i Florida syftar till att straffa sociala medieföretag som förbjuder vissa anvÀndare, men experter sÀger att planen inte kommer att stÄ emot en juridisk utmaning. Guvernör Ron DeSantis undertecknade ett lagförslag denna vecka som bötfÀller sociala medieföretag som blockerar personer som kandiderar till offentliga uppdrag frÄn en plattform. Den statliga valkommissionen kan utfÀrda böter pÄ 250 000 USD per dag för personer som kandiderar till statliga Àmbeten och 25 000 USD för andra kandidater.

Mer om innovation

Elisa D’Amico, en advokat pĂ„ K&L Gates, sa att föresprĂ„kare av lagen hĂ€vdar att den bevarar skyddet av First Amendment för Floridians. Men lagen tillĂ„ter ocksĂ„ staten att begrĂ€nsa möjligheten för sociala medieplattformar att bestĂ€mma vilken typ av innehĂ„ll de vill vara vĂ€rd för och vilka anvĂ€ndare de vill utesluta frĂ„n, eller tillĂ„ta pĂ„, deras plattformar.

“Detta bryter mot rĂ€ttigheterna för det första tillĂ€gget för sociala medieplattformar genom att tillĂ„ta delstatsregeringen att tvinga dessa privata aktörer att uttrycka tal som kan eller inte kan vara mot deras vilja,” sa hon.

D’Amico sa att sociala medieföretag kunde anvĂ€nda geoblockering för att begrĂ€nsa Ă„tkomsten till plattformen baserat pĂ„ en anvĂ€ndares plats, men att det skulle vara lĂ€tt för anvĂ€ndare att komma runt denna typ av blockering genom att till exempel anvĂ€nda ett VPN.

“Det skulle vara praktiskt taget omöjligt för en plattform att implementera processer och policyer som skulle sĂ€kerstĂ€lla strikt efterlevnad av en lag som denna,” sa hon.

Bret Jacobson, VD för den digitala advocacy-byrÄn Red Edge, sa att lagen Àr dum, konstitutionell och oamerikansk utan nÄgon egentlig politisk uppsida.

“Det kommer att dö i domstol ganska snabbt eftersom det finns fĂ„ tillfĂ€llen i livet dĂ€r man ser ett mer direkt pĂ„tvingande av privata tal Ă€n denna lag,” sa han. “Det Ă€r i första hand ett politiskt medel snarare Ă€n en politisk insats i god tro.”

SER: TÀnk efter innan du delar: Fyra tips och tre verktyg för att hitta en bot pÄ sociala medier (TechRepublic)

Jacobson sa att lagen har potential att göra anvÀndarupplevelsen pÄ plattformen mycket sÀmre.

“En sak som du aldrig hör folk krĂ€va Ă€r att fĂ„ de galnaste politiska rösterna pĂ„tvingade dem,” sa han. “Republikaner mĂ„ste komma tillbaka till att vinna pĂ„ idĂ©er istĂ€llet för att gnĂ€lla över regler pĂ„ webbplatser.”

Jacobson sa att sociala medieplattformar borde ge allmÀnheten tydliga förklaringar om hur de tillÀmpar sina regler jÀmnt för alla parter.

“De sociala medieföretagen har varit framgĂ„ngsrika med att fĂ„ ut det riktigt dĂ„liga materialet som vi inte vill att barn ska se, men det finns massor av förvirring om vilken typ av tal som kommer att fĂ„ dig att dĂ€mpa eller förbjuda”, sa han.

Jacobson sa ocksÄ att sociala medieföretag har gjort misstaget att försöka avgöra vilken information som Àr sann och vad som inte Àr det.

“Plattformar mĂ„ste förbĂ€ttra sin transparens men mĂ„ste ocksĂ„ strategiskt vĂ€nda sig för att klargöra att det inte Ă€r deras roll att vara sanningsdomare”, sa han.

Dessutom nÀmner inte Florida-lagen nÄgot om anvÀndare av sociala medier som uppmuntrar till vÄld, vilket kan öka risken för att skada individer, sa Jacobson. Lagen tillÄter avstÀngningar pÄ upp till 14 dagar och för företag att ta bort enskilda inlÀgg som bryter mot anvÀndarvillkoren.

Teknikbranschens handelsgrupp NetChoice vittnade mot lagstiftningen tidigare i Är och motsÀtter sig den nya lagen.

Sponsorer av lagförslaget sa att de vill hÄlla stor teknik ansvariga, men en tvÄpartsgrupp av motstÄndare beskrev lagförslaget som grundlagsstridigt och kan göra det svÄrare för sociala medieföretag att moderera farligt innehÄll, enligt Tampa Bay Times. Tidningen rapporterade ocksÄ att DeSantis föreslog idén i januari med statliga lagstiftare, precis efter att förre presidenten Donald Trump hade förbjudits av Facebook och Twitter.

Lagen trĂ€der i kraft den 1 juli och inkluderar ett undantag för ett “företag som Ă€ger och driver en nöjespark eller nöjeskomplex”, ungefĂ€r som Floridas största turistattraktion.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK