Gardets

Ett mjukt och trÄdlöst haptiskt grÀnssnitt som mekaniskt kan replikera förnimmelser pÄ huden

Virtuell verklighet (VR), förstÀrkt verklighet (VR) och utökad verklighet (XR) ger anvÀndare möjlighet att uppleva digitalt innehÄll pÄ unika och uppslukande sÀtt. Dessa teknologier Àr frÀmst beroende av anvÀndningen av headset, glasögon eller glasögon som projicerar bilder genom sina linser, vilket gör att tittarna visuellt kan uppleva simulerade miljöer eller se digitala element som lÀggs till sin omgivning.

Under de senaste Ă„ren har datavetare och ingenjörer försökt utveckla nya verktyg som kan förbĂ€ttra VR-, AR- och XR-tekniker genom att lĂ€gga till andra typer av sensoriska stimuli till simuleringar, sĂ„som dofter eller beröringsrelaterad feedback. Även om vissa av dessa system har uppnĂ„tt lovande resultat, har de hittills sĂ€llan integrerats med befintlig teknik.

Forskare vid Northwestern University, PSYONIC och Sungkyunkwan University har nyligen utvecklat ett mjukt, trÄdlöst, haptiskt grÀnssnitt som kan anvÀndas för att lÀgga till taktila förnimmelser till VR-, AR- och XR-upplevelser. Detta system, publicerat i NaturelektronikÀr baserad pÄ arrayer av vibro-haptiska stÀlldon, med densiteter pÄ 0,73 stÀlldon per kvadratcentimeter.

“VĂ„r motivation Ă€r att utveckla teknologier som kan lĂ€gga till haptiska upplevelser för hela kroppen till VR/AR/XR-miljöer, som ett komplement till ljud och video”, sĂ€ger John A. Rogers, en av forskarna som genomförde studien, till TechXplore. “VĂ„rt senaste papper beskriver en mycket avancerad och tillverkningsbar version av en teknik som vi först introducerade 2019 i en tidning publicerad i Natur.”

Ett mjukt och trÄdlöst haptiskt grÀnssnitt som mekaniskt kan replikera förnimmelser pÄ huden
Kredit: Jung et al.

Det nya haptiska grÀnssnittet utvecklat av Rogers och hans kollegor kan visa vibro-taktila mönster över stora omrÄden av den mÀnskliga huden, antingen som enstaka enheter eller som en koordinerad ensemble. För att göra detta anvÀnder den uppsÀttningar av stÀlldon som kan producera taktil Äterkoppling och vibrationer pÄ huden med tÀtheter som helt kan koppla in haptiska receptorer i huden över alla delar av mÀnniskokroppen, förutom hÀnder och ansikte.

“VĂ„rt tunna, flexibla system bĂ€ddar in oberoende kontrollerade arrayer av smĂ„ vibro-taktila stĂ€lldon som skapar snabba, rums-temporala kĂ€nselmönster över huden,” förklarade Rogers. “VĂ„rt system kan styras via ett programmerat grĂ€nssnitt koordinerat med VR/AR-system eller direkt via en pekskĂ€rm. Alla dessa funktioner Ă€r unika, eftersom ingen annan liknande teknik existerar för nĂ€rvarande.”

Ett mjukt och trÄdlöst haptiskt grÀnssnitt som mekaniskt kan replikera förnimmelser pÄ huden
Kredit: Jung et al.

Forskarna utvÀrderade deras haptiska grÀnssnitt i en serie tester och visade att det effektivt kan översÀtta musikspÄr till taktila mönster och Àven kan anvÀndas för att utnyttja kÀnselförnimmelsen för kontroll av robotprotetiska system. Dessutom kunde deras system styras med en mÀngd olika enheter, inklusive smartphones med pekskÀrm.

I framtiden kan det nya trÄdlösa haptiska grÀnssnittet som introducerats av Rogers och hans kollegor öppna nya spÀnnande möjligheter för skapandet av uppslukande VR-, AR- och XR-upplevelser. Det kan till exempel tillÄta anvÀndare att uppfatta taktila stimuli som Àr förknippade med olika upplevelser i VR-videospel, inklusive vinden som blÄser pÄ deras hud och kÀnslan av att köra eller köra andra fordon.

Ett mjukt och trÄdlöst haptiskt grÀnssnitt som mekaniskt kan replikera förnimmelser pÄ huden
Kredit: Jung et al.

“Beröring Ă€r ett av de mest kraftfulla sĂ€tten att kommunicera med varandra och det representerar vĂ„r enda fysiska interaktion med omvĂ€rlden,” tillade Rogers. “Vi lĂ€gger nu till funktioner som inte bara replikerar normala krafter som appliceras pĂ„ huden, utan ocksĂ„ skjuvning, för att öka kĂ€nslans liv. Vi lĂ€gger ocksĂ„ till mekanismer för att lokalt vĂ€rma och kyla huden, för att komplettera taktila förnimmelser.”


Taktil animering gör det lÀttare att designa rika haptiska förnimmelser


Mer information:
Yei Hwan Jung et al, Ett trÄdlöst haptiskt grÀnssnitt för programmerbara beröringsmönster över stora omrÄden av huden, Naturelektronik (2022). DOI: 10.1038/s41928-022-00765-3

Xinge Yu et al, Hudintegrerade trÄdlösa haptiska grÀnssnitt för virtuell och förstÀrkt verklighet, Natur (2019). DOI: 10.1038/s41586-019-1687-0

© 2022 Science X Network

Citat:Ett mjukt och trÄdlöst haptiskt grÀnssnitt som mekaniskt kan replikera förnimmelser pÄ huden (2022, 15 juni) hÀmtat 15 juni 2022 frÄn https://techxplore.com/news/2022-06-soft-wireless-haptic-interface-mechanically.html

Detta dokument Àr föremÄl för upphovsrÀtt. Bortsett frÄn all rÀttvis handel i syfte att privata studier eller forskning, fÄr ingen del reproduceras utan skriftligt tillstÄnd. InnehÄllet tillhandahÄlls endast i informationssyfte.

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK