Gardets

Efter Roe v Wade, hĂ€r Ă€r hur kvinnor kunde ta till sig “spycraft” för att undvika spĂ„rning och…

Kredit: Unsplash/CC0 Public Domain

Konsten att dölja eller förvrÀnga sin identitet i den fysiska vÀrlden har lÀnge utövats av spioner som sysslar med spionage. Som svar designade underrÀttelsetjÀnster tekniker och tekniker för att identifiera personer som försöker gömma sig bakom alias.

Nu, efter USA:s högsta domstols dom som upphÀvde Roe v Wade, har kvinnor i USA som söker hjÀlp med oönskade graviditeter anslutit sig till spioner.

Domen har resulterat i att flera utlösande lagar trÀder i kraft i konservativa stater för att förbjuda aborter i dessa stater. Dessa lagar, tillsammans med grupper som riktar in sig pÄ protester mot kvinnors reproduktiva rÀttigheter, har vÀckt rÀdsla bland kvinnor i alla Äldrar om att deras data anvÀnds mot dem.

Tusentals har engagerat sig i onlineinlÀgg som uppmanar kvinnor att ta bort sina appar för mensspÄrning, med antagandet att data som matas till dessa appar skulle kunna anvÀndas för att Ätala dem i stater dÀr abort Àr olagligt. Samtidigt sÀgs det att abortkliniker i New Mexico (dÀr abort fortfarande Àr lagligt) förbereder sig för en tillströmning av kvinnor frÄn amerikanska delstater.

Som nÄgon som har tjÀnstgjort som specialagent för USA:s armé och Federal Bureau of Investigation, och som Senior Intelligence Officer hos US Defense Intelligence Agency, kan jag berÀtta för dig att ta bort periodspÄrningsappar kanske inte rÀcker för utsatta kvinnor nu.

Men det finns nĂ„gra verktyg som kvinnor kan anvĂ€nda för att dölja sin identitet, om detta skulle vara nödvĂ€ndigt – samma verktyg som en gĂ„ng var reserverade för professionella spioner.

Integritetsmyten

Förutom spionage skapade internets framvÀxt en ny impuls för omfattande datainsamling av datainsamlare och marknadsförare. Den moderna övervakningsekonomin vÀxte fram ur en önskan att rikta produkter och tjÀnster till oss sÄ effektivt som möjligt.

Idag extraheras enorma delar av personlig information frĂ„n anvĂ€ndare 24/7 – vilket gör det allt svĂ„rare att förbli omaskerad.

Dataaggregation anvÀnds för att bedöma vÄra köpvanor, spÄra vÄra rörelser, hitta vÄra favoritplatser och fÄ detaljerad demografisk information om oss, vÄra familjer, vÄra medarbetare och vÀnner.

De senaste hÀndelserna har visat hur svag vÄr integritet Àr. Protester i Hongkong har sett kinesiska myndigheter anvÀnda kameror för att identifiera och arrestera demonstranter, medan polisen i USA anvÀnde olika tekniker för att identifiera Black Lives Matter-demonstranter.

Artiklar dök upp i australiensiska medier med rÄd om hur man undviker att bli övervakad. Och mÀnniskor hÀnvisades till webbplatser, som Electronic Frontier Foundation, dedikerade till att informera lÀsare om hur man undviker övervakning och insamling av personuppgifter.

Vad vi har lĂ€rt oss frĂ„n bĂ„de spionhistorik och nyare hĂ€ndelser Ă€r att datainsamling inte alltid Ă€r öppen och sjĂ€lvklar; det Ă€r ofta osynligt och ogenomskinligt. Övervakning kan komma i form av kameror, drönare, automatiserade nummerplĂ„tslĂ€sare (ANPR/ALPR), avgiftsbetalningsenheter, akustiska samlare och givetvis vilken internetansluten enhet som helst.

I vissa fall nÀr dina meddemonstranter laddar upp bilder eller videor, blir underrÀttelseinformation frÄn publiken din fiende.

Data raderade, inte förstörda

Den senaste tiden har mycket fokus legat pÄ telefoner och appar. Men att ta bort mobilappar kommer inte att förhindra identifieringen av en individ, inte heller kommer att stÀnga av platstjÀnster.

BrottsbekÀmpande och till och med kommersiella företag har möjlighet att komma Ät eller spÄra vissa mÀtvÀrden inklusive:

  • International Mobile Subscriber Identity (IMSI), som Ă€r relaterad till en anvĂ€ndares mobilnummer och kopplad till deras SIM-kort
  • International Mobile Equipment Identity (IMEI), som Ă€r direkt relaterad till sjĂ€lva enheten.

Annonsservrar kan ocksĂ„ utnyttja enhetsplatser. Privata företag kan skapa annonser som riktar in sig pĂ„ enheter som Ă€r specifika för en plats, till exempel en kvinnoklinik. Och sĂ„dana “geofencerade” annonsservrar kan identifiera en anvĂ€ndares plats oavsett om deras platsinstĂ€llningar Ă€r inaktiverade.

Vidare kan anonymiserade telefonspÄrdata (som samtalssignaler som plingar frÄn nÀrliggande torn) köpas frÄn telekommunikationsleverantörer och avanonymiseras.

BrottsbekĂ€mpande myndigheter kan anvĂ€nda dessa uppgifter för att spĂ„ra vĂ€gar frĂ„n, sĂ€g, en fertilitetsklinik till en persons hem eller “sĂ€ng ner” plats (spiontermen för nĂ„gons bostad).

Summan av kardemumman Àr att din telefon Àr en markör för dig. En tillfÀllig mobiltelefon med ett utlÀndskt SIM-kort har varit valet för vissa personer som vill undvika sÄdan spÄrning.

Utöver det sĂ„g vi nyligen rubriker om ansiktsigenkĂ€nningsteknik som anvĂ€nds i australiensiska butiker – och Amerika Ă€r inte annorlunda. För alla som försöker undvika upptĂ€ckt Ă€r det bĂ€ttre att byta bankkort mot kontanter, kort med lagrat vĂ€rde eller presentkort nĂ€r du köper.

Och att anvÀnda kollektivtrafik som betalas med kontanter eller en samÄkningstjÀnst ger bÀttre anonymitet Àn att anvÀnda ett personligt fordon, eller till och med en hyra.

I spionvĂ€rlden Ă€r det viktigt att vara uppmĂ€rksam pĂ„ sin klĂ€dsel. Spioner Ă€ndrar sitt utseende genom att anvĂ€nda vad de kallar “polish” med hjĂ€lp av vĂ€ndbara klĂ€der, hattar, olika stilar av glasögon, halsdukar och till och med masker (som helst inte Ă€r iögonfallande nuförtiden). I extrema fall kan de till och med anvĂ€nda “apparater” för att Ă€ndra sina ansiktsegenskaper.

Återigen, Ă€ven om dessa Ă„tgĂ€rder hjĂ€lper i den fysiska vĂ€rlden, gör de lite för att stoppa upptĂ€ckt online.

Digital stealth

Online kommer anvÀndningen av ett virtuellt privat nÀtverk (VPN) och/eller lökwebblÀsaren, Tor, att bidra till att förbÀttra anonymiteten, inklusive frÄn internetleverantörer.

Online kan du skapa och anvĂ€nda flera personas, var och en med olika e-postadresser och “personliga uppgifter” kopplade till den. Alias ​​kan ytterligare kopplas till programvara som tar bort cookies och webblĂ€sarhistorik, vilket kommer att hjĂ€lpa till att dölja ens onlineidentitet.

Ett exempel Àr CCleaner. Detta program tar bort integritetskrÀnkande cookies och internethistorik frÄn din enhet, samtidigt som enhetens integritet förbÀttras.

Det finns ocksÄ gott om onlineapplikationer som tillÄter anvÀndning av tillfÀlliga e-postadresser och telefonnummer, och Àven tillfÀlliga boendeadresser för paketleveranser.

För vissa kan dessa tyckas vara extrema integritetsĂ„tgĂ€rder. Men med tanke pĂ„ den omfattande insamlingen av identitetsdata frĂ„n kommersiella företag och regeringar – och det resulterande samarbetet mellan de tvĂ„ – finns det anledning att vara orolig för alla som vill flyga under radarn.

Och för kvinnor som söker abort i USA kan dessa ÄtgÀrder vara nödvÀndiga för att undvika Ätal.


Post Roe, kvinnor i Amerika gör rÀtt i att vara oroliga för digital övervakning. Och det Àr inte bara appar för periodspÄrning


TillhandahÄlls av The Conversation

Den hÀr artikeln Àr Äterpublicerad frÄn The Conversation under en Creative Commons-licens. LÀs originalartikeln.Konversationen

Citat: Efter Roe v Wade, hĂ€r Ă€r hur kvinnor kunde anvĂ€nda “spycraft” för att undvika spĂ„rning och lagföring (2022, 30 juni) hĂ€mtad 30 juni 2022 frĂ„n https://techxplore.com/news/2022-06-roe-wade-women-spycraft -tracking.html

Detta dokument Àr föremÄl för upphovsrÀtt. Bortsett frÄn all rÀttvis handel i syfte att privata studier eller forskning, fÄr ingen del reproduceras utan skriftligt tillstÄnd. InnehÄllet tillhandahÄlls endast i informationssyfte.

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK